Flag

Werven en verwelkomen bij Great Place to Work Nederland

Eerste ervaringen van onze nieuwe medewerker

Sinds begin september werkt Bastiaan Konijnenbelt als consultant bij Great Place to Work® Nederland. Hij deelt in deze blog zijn eerste ervaringen met betrekking tot Werven en Verwelkomen, een van de beleidsterreinen die wij evalueren in de Culture Audit©.

Werven

Bij het evalueren van het werkgeversbeleid van organisaties die meedoen met ons onderzoek, besteden we onder andere aandacht aan het beleidsterrein Werven en Verwelkomen. We bekijken hoe organisaties nieuwe medewerkers met bepaalde eigenschappen en kennis werven en hoe ze kandidaten selecteren die passen bij de organisatiecultuur. Werven kan een organisatie doen via het principe van transactie: zoeken naar mensen met de juiste vaardigheden, kennis en ervaring. Best Workplaces werven veelal via het principe van Giftwork©: zij zoeken naar mensen die met de organisatie mee kunnen groeien en selecteren mensen op cultural fit om te zorgen dat nieuwkomers de waarden van de organisatie delen.

Werven door Great Place to Work Nederland

Als wij zelf op zoek gaan naar een nieuwe collega, bespreken we als team eerst wat voor persoon we zoeken. Vervolgens schrijft een van ons een vacaturetekst en de rest van het team geeft hier feedback op. In de tekst besteden we aandacht aan de inhoud van de functie, het karakter van ons team en onze kernwaarden. In de eerste ronde hebben de kandidaten een gesprek met Erik van Riet, CEO van Great Place to Work® Nederland, en een van de teamleden. De gesprekken hebben een free format. We vragen de kandidaat wat hij of zij van ons wil weten, stellen vragen die wij hebben en proberen een indruk te krijgen van de persoon. Een persoonlijke klik en passie voor ons gedachtegoed zijn de belangrijkste zaken waar we inzicht in proberen te kijken. Ook kijken we of er een klik met team zou kunnen zijn en of er een duidelijke motivatie bestaat om bij ons te werken. We vinden het belangrijk dat de kandidaat een goed beeld krijgt van ons en alle vragen beantwoord krijgt. Een kandidaat moet voor zichzelf kunnen beslissen of wij een organisatie zijn waar hij of zij voor wil werken. We zijn open en eerlijk in de gesprekken en geven aan waar we heel goed in zijn, maar ook waar onze uitdagingen liggen. We vinden het belangrijk om een realistisch beeld te schetsen van de werkomgeving en organisatiecultuur.

De kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde, krijgen een opdracht mee. We vragen ze om iets te presenteren. Dit is verschillend per kandidaat en hangt af van wat we nog van deze persoon willen zien. De tweede ronde vindt plaats met het hele team. Alle teamleden zijn aanwezig en de kandidaat geeft zijn of haar presentatie. Vervolgens is er de gelegenheid om uitgebreid vragen te stellen, van beide kanten. Als een teamlid door vakantie of ziekte niet bij het tweede gesprek aanwezig kan zijn, dan zorgen we ervoor dat ze elkaar toch nog zien. Bijvoorbeeld door een kop koffie met de kandidaat te gaan drinken. Na de tweede ronde overleggen we met het hele team en nemen we een besluit over wie het gaat worden. Binnen ons team heeft iedereen vetorecht. Iedereen moet achter een kandidaat staan, anders gaat het niet door.

Bastiaans ervaringen op het gebied van Werven

“Mijn eerste indruk van Great Place to Work® Nederland was erg positief om vele redenen. Neem bijvoorbeeld het tweede sollicitatiegesprek: dat was met het hele team. Het team neemt gezamenlijk een beslissing over het aannemen van een nieuwe collega, omdat ieders mening telt. Vervolgens ontving ik van mijn nieuwe collega’s sms’jes om mij welkom te heten. Ik voelde mij gelijk welkom! Daarnaast was mijn directeur zo flexibel dat ik in september nog twee dagen bij mijn vorige werkgever kon werken om mijn vervanger in te werken. Erg fijn, omdat ik op die manier mijn werk netjes kon overdragen.”

Verwelkomen

Door middel van de Culture Audit© bekijken we tevens hoe nieuwe medewerkers worden verwelkomd en hoe de organisatie de medewerkers in de cultuur integreert.
Verwelkomen kan een organisatie doen via het principe van transactie: door nieuwkomers middelen te geven zodat ze gelijk productief kunnen zijn. Best Workplaces verwelkomen veelal via het principe van Giftwork©: door nieuwkomers te verwelkomen in het team, de waarden/missie van de organisatie te introduceren en medewerkers te helpen om te integreren in de cultuur.

Verwelkomen door Great Place to Work® Nederland

Als we een kandidaat hebben aangenomen, wordt er meestal vanuit de teamleden meteen een berichtje naar deze persoon gestuurd. Dit is niet iets dat vaststaat; dit gebeurt vanzelf. Ook starten we als team de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat het inwerken van de nieuwe medewerker zo soepel mogelijk gaat. Vaak is het zo dat iedereen iets doet. Het gaat dan om praktische zaken zoals het installeren van de laptop, een telefoon regelen, een inwerkprogramma maken, etc., maar ook het regelen van een bloemetje en een fles bubbels voor de eerste dag. Op de eerste dag zijn we in principe als compleet team aanwezig. We verwelkomen de nieuwe medewerker op kantoor, waar de fles bubbels en bloemen klaarstaan. Ook is de werkplek ingericht, is alle IT geregeld en ligt er een introductie map klaar met alle informatie die de medewerker nodig heeft.

Bastiaans ervaringen op het gebied van Verwelkomen

“Mijn eerste werkdag was woensdag 3 september en wat een heerlijke eerste werkdag was het! Mijn werkplek was versierd met slingers en ballonnen. Er stonden mooie bloemen. Mijn laptop en telefoon lagen klaar evenals een werkschema. Mijn collega’s heette mij welkom en gaven me een rondleiding door het pand. Iedereen nam de tijd om kennis te maken. Het kantoor was versierd met teamfoto’s en andere persoonlijke items. Oftewel: een heerlijk warm bad!” Bastiaan concludeert: “De weken erna waren afwisselend en leerzaam. Salesgesprekken, acquisitie, trainingen, teamsessies en natuurlijk de nodige kennis opdoen van Great Place to Work en haar gedachtegoed. Daarnaast is er een hele goede werksfeer; mensen zijn betrokken en behulpzaam en je krijgt veel vertrouwen om dingen op te pakken. Voor mij is dit een fantastische, nieuwe, professionele uitdaging. Een afwisselende functie in een team bestaande uit enthousiaste, resultaatgerichte collega’s en de ruimte voor ontwikkeling en ondernemerschap. Dit tezamen maakt Great Place to Work® Nederland voor mij nu al een Best Workplace.”


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbriefTopics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!