

Medewerkersonderzoek
De Trust Index™ is ons medewerkersonderzoek dat vertrouwen, trots en plezier meet in jouw organisatie. Het geeft concrete handvatten om met elkaar in gesprek te gaan en om aan de slag te gaan met jouw organisatiecultuur.
Jaarlijks voeren we dit medewerkersonderzoek uit bij 10.000 organisaties in 60 landen. Dat doen we al meer dan 30 jaar.
Omdat de Trust Index is gebaseerd op universele waarden, is het wereldwijd in elke organisatie toepasbaar, ongeacht grootte of branche.
Dit maakt ons medewerkersonderzoek uniek
+30 jaar ervaring in 60 landen
Al meer dan 30 jaar weten we dat vertrouwen de basis is van goed werkgeverschap en dat de Trust Index altijd en overal relevant is.
Universeel toepasbaar
De Trust Index meet universele waarden. Daarom kan het in elk organisatie worden uitgevoerd, ongeacht grootte of branche.
Erkenning
Goed werkgeverschap verdient erkenning. Bij een Trust Index-score van 70% of hoger ben je één jaar Great Place To Work-Certified™.
100% anoniem
Organisaties worden beter van eerlijke feedback van hun medewerkers. Daarom is het onderzoek 100% anoniem.
Benchmarks
Leg jouw resultaten naast die van vergelijkbare organisaties om jouw resultaten in perspectief te plaatsen.
ISO 27001
We zijn ISO 27001 gecertificeerd. Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met jouw gegevens.
"Cultuur is de basis van alles. Die cultuur meetbaar en tastbaar maken, zodat je er ook daadwerkelijk aan kunt bouwen, dat is waarom je Great Place To Work moet inzetten."
Jurriaan van Reijsen, Employee Engagement Lead bij Avisi
Méér dan een medewerkers-tevredenheidsonderzoek
De Trust Index meet meer dan alleen betrokken- of tevredenheid. Er is natuurlijk niets mis met tevreden medewerkers. Maar er is een groot verschil tussen een tevreden medewerker en een medewerker die zijn of haar volle potentieel kan en wil inzetten. In het laatste geval dragen medewerkers namelijk bij aan innovatie en groei in een organisatie.
Om succesvol te zijn als organisatie, heb je dus meer nodig dan tevreden medewerkers. Een omgeving waar vertrouwen, trots en plezier centraal staan en waar elke medewerker zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, maakt dat iedereen zijn of haar volle potentieel kan en wil inzetten.


Meedoen in meerdere landen
Ontdek de mogelijkheid voor multinationals om de Trust Index in meerdere landen uit te voeren
Vraag de whitepaper aanDe 5 dimensies van de Trust Index
De Trust Index bestaat uit 60 stellingen over 5 verschillende dimensies. Lees meer over de dimensies en ontdek voorbeeldstellingen.
1. Geloofwaardigheid
Geloofwaardigheid gaat over transparante communicatie, een duidelijke visie en competent en integer leiderschap.
Voorbeeldstelling: Management is gemakkelijk benaderbaar en prettig in de omgang.
2. Respect
Respect draait om ontwikkeling, erkenning, waardering, samenwerking en gezien worden als een individu met een privéleven.
Voorbeeldstelling: Dit is een psychologisch en emotioneel gezonde werkomgeving.
3. Eerlijkheid
Eerlijkheid gaat over eerlijke beloning, geen voortrekgedrag of discriminatie en eerlijke procedures bij onrechtvaardigheden.
Voorbeeldstelling: Mensen worden hier eerlijk betaald voor het werk dat zij verrichten.
4. Trots
Trots gaat over trots zijn op je eigen werk, op je team en op het imago van jouw organisatie.
Voorbeeldstelling: Ik zou onze organisatie sterk aanbevelen aan vrienden en familie als een ‘Great Place To Work’.
5. Kameraadschap
Kameraadschap draait om jezelf zijn, verbinding en op elkaar kunnen rekenen.
Voorbeeldstelling: Je kunt hier op mensen rekenen als je ze nodig hebt.
Boek een demo
Na afloop van het onderzoek kun je de resultaten inzien, filteren en vergelijken in Waves. Dit online platform is speciaal voor Great Place To Work ontwikkeld.
-
Geef managers toegang tot de resultaten. Laat managers aan de slag gaan met de resultaten van hun eigen afdeling of team.
-
Vergelijk met andere organisaties. Leg jouw resultaten naast die van vergelijkbare organisaties om ze in perspectief te plaatsen.
-
Filter op basis van relevante kenmerken. Ontdek onderlinge verschillen en ga aan de slag met verbeteringen op maat. De anonimiteit blijft hierbij gewaarborgd.
De mate van inzicht in de resultaten die je krijgt, hangt af van het pakket dat je kiest. Lees meer over onze pakketten.
Ja, ik wil een demo
Ontdek Waves
In deze video legt Monique uit hoe Waves werkt en ontdek je verschillen in inzicht, afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Een medewerkersonderzoek is een middel om inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. Het vertelt je hoe jouw medewerkers hun werk en de organisatie als geheel ervaren.
Zo’n onderzoek bestaat uit vragen of stellingen over verschillende thema’s, zoals werkomgeving, leiderschap, communicatie, beloning, werkdruk, arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden.
Een medewerkersonderzoek geeft antwoord op vragen als: wat doen we goed? Wat kan beter? En zijn er dingen die we over het hoofd zien?
Allereerst laat een medewerkersonderzoek zien dat jij de stem van je medewerkers belangrijk vindt. Bovendien laten talloze onderzoeken zien dat tevreden medewerkers gemotiveerder, productiever, innovatiever en creatiever zijn. Ook zijn ze minder gestresst en minder vaak ziek, waardoor je als organisatie bespaart op verzuimkosten.
Omdat tevreden medewerkers minder snel geneigd zijn om een organisatie te verlaten, is er minder verloop. Hierdoor bespaar je als organisatie op de kosten van het werven en inwerken van nieuwe medewerkers.
Ook zien we dat tevreden medewerkers gemotiveerd zijn om een goede service te verlenen aan klanten, wat resulteert in een hogere klanttevredenheid.
Bedenk ook dat de wereld van werk de afgelopen jaren in een ongekend tempo is veranderd. De overgang naar hybride werken en de historische krapte op de arbeidsmarkt zijn slechts twee ontwikkelingen die het belang van een medewerkersonderzoek onderstrepen.
Een medewerkersonderzoek is geen doel op zich, maar een middel om inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. Het is een startpunt om in gesprek te gaan en gerichte verbeteringen door te voeren.
Maar er kan natuurlijk wel een achterliggend doel zijn, bijvoorbeeld grip krijgen op verzuim, verloop of werkdruk of een sterker werkgeversmerk neerzetten.
Nee, een medewerkersonderzoek is niet verplicht.
Maar volgens de Arbowet moet een werkgever wel beleid voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of (als dat niet kan) te beperken. Onder psychosociale arbeidsbelasting verstaan we: factoren die (in)direct zorgen voor werkstress. Denk aan pesten, werkdruk, seksuele intimidatie, agressie en geweld.
Alleen beleid is niet genoeg. Volgens de Arbowet moet er ook een plan van aanpak zijn met maatregelen om werkstress te voorkomen.
Dat hangt af van het pakket dat je kiest en het aantal medewerkers in jouw organisatie. Je kunt kiezen uit drie pakketten: Assess, Analyze en Accelerate. Het verschil tussen de pakketten zit in de mate van inzicht in de onderzoeksresultaten en de begeleiding die je van ons krijgt.
Ontdek het pakket dat bij jouw organisatie past en bereken je investering.
Ja, dat kan. Met kantoren in 60 landen wereldwijd kun je als internationale organisatie in meerdere landen meedoen aan de Trust Index en gecertificeerd worden. De vragenlijst is in elk land hetzelfde.
Wil je meer weten over een internationaal Great Place To Work-traject? Download dan de gratis whitepaper.
