Great Place To Work logo

Wat is Employer Branding?

Employer branding wordt nog veelvuldig gezien als een sterke recruitment campagne of een goede wervingssite. Maar employer branding gaat veel verder dan dat. Employer branding is niet alleen gericht op het aantrekken van nieuw talent via een wervelende wervingscampagne, het gaat boven alles om het creëren van een aantrekkelijke werkplek en het behouden en betrekken van je huidige medewerkers. Uiteindelijk resulteert dat in een verbetering van het imago van de organisatie.

Definitie Employer Branding

Waasdorp, Hemminga en Roest, de auteurs van het boek ‘Bouwen aan het Nieuwe Employer Brand’, definiëren employer branding als volgt:

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

"Extern winnen is intern beginnen"

Employer branding moet geen doel op zich zijn, maar het is een middel dat je in staat stelt om huidige medewerkers te binden, boeien en betrekken en potentiële medewerkers te werven. Veel organisaties denken, onterecht, dat employer branding vooral draait om externe communicatie waarin de boodschap wordt overgebracht dat de organisatie een goede werkgever is, maar het gaat er bij employer branding vooral om een goede werkgever te zijn, voor zowel de huidige als toekomstige medewerkers. Het is van cruciaal belang dat de externe boodschap aansluit bij de interne situatie. Ofwel, extern winnen is intern beginnen.

De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je als organisatie bekendstaan als een goede werkgever? Vanuit de visie, dat een sterk employer brand alleen kan worden gerealiseerd als de interne organisatie dit beeld ondersteunt, is er een aantal belangrijke stappen te benoemen. Voordat je als organisatie gaat investeren in employer branding is het essentieel om hier bij stil te staan.

5 stappen voor employer branding
  1. Start bij het bouwen van een sterke interne cultuur
  2. Positioneer je als onderscheidende werkgever
  3. Maak je medewerkers de trouwste ambassadeurs
  4. Weet wat je zoekt bij nieuwe medewerkers
  5. Wees transparant

Wil je meer inspiratie over Employer Branding?

Versterk jouw employer brand met Great Place To Work

Great Place To Work helpt organisaties bij het creëren van een organisatiecultuur waarin vertrouwen centraal staat. Dit doen we met de Trust Index™, het medewerkersonderzoek waarmee we vertrouwen, trots en plezier meten. 

Middels certificering erkennen wij organisaties die volgens hun eigen medewerkers een great place to work cultuur hebben gebouwd. De belangrijkste reden om te starten met Great Place To Work is om te werken aan jullie interne organisatiecultuur, ongeacht of jullie wel of niet
gecertificeerd worden.

Wil je meer weten over certificering? Vraag dit document aan met informatie over de criteria en de voordelen. 

 

Topics: Employer branding

Comments

Laat je inspireren!

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over goed werkgeverschap, leiderschap, organisatiecultuur en employee experience.

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!