Flag

Sfeerimpressie Best Workplaces Event 2016

Het zijn misschien wel de bekendste woorden die Shakespeare heeft geschreven. “To be or not to be”. Hamlet ziet na zijn onbezorgde jeugd ineens barstjes in zijn leven ontstaan. Wie is hij en hoe kan hij zichzelf zijn? Een dikke 400 jaar na het stellen van de vraag heeft deze nog altijd impact op ons allen, en zo ook op werkend Nederland. Kun je, of kun je niet, jezelf zijn binnen jouw organisatie?

De avond begon goed. Als hun ‘mooiste zelf’ verschenen de 240 afgevaardigden van de 64 ‘Best Workplaces’ in de foyer van de Philharmonie in Haarlem. Ook op deze avond was de spanning al direct voelbaar in de prachtige entourage. Een half uur voor aanvang van het programma verschenen de eerste genodigden al voor de deur, trappelend van enthousiasme en een keurig beheerste nervositeit. Met een gezellige en warme borrel werd het ijs gebroken en de avond afgetrapt. Het enthousiasme en de nervositeit mengden zich in de borrelzaal al gauw tot een cocktail van proosten en toasten. Her en der was al een voorzichtige “Cheers to the winners!” hoorbaar.

Eenmaal in de prachtige zaal aangekomen, opende dagvoorzitter Amber Kortzorg de avond. Al gauw gaf zij het woord aan Caroline Mullers, Senior Consultant bij Great Place to Work. Met een betoog voor goed werkgeverschap heette zij de afgevaardigden van de Best Workplaces welkom. Caroline benadrukte met name dat de groep werkgevers die zich zo ontzettend inzet voor het welzijn van hun medewerkers groeiende is, maar nog steeds wel een select gezelschap. De tijd dat de medewerker een pion was, is voorbij. De medewerker is een mens en moet zichzelf kunnen zijn binnen zijn of haar organisatie. Dat de Best Workplaces hierin vooruitlopen, blijkt wel uit de trend dat medewerkers zich meer dan ooit gewaardeerd voelen. Meer dan ooit mogen medewerkers meedenken, is er een oprechte interesse in elkaar en wordt er om elkaar gegeven. Binnen deze organisaties, de Best Workplaces, mag de medewerker zichzelf zijn; zonder masker op. To be.

Voordat daadwerkelijk de winnaars bekend werden gemaakt, nodigde Joost Rigter de gasten uit om hun ‘kwetsbare zelf’ te zijn. Zijn interactieve workshop met als thema’s ‘Houding, Acceptatie, en Positiviteit’ zorgden voor zowel inspirerende als komische momenten. Op een moment liepen de gasten geblinddoekt om en rond tafels, zoekend en tastend naar houvast en veiligheid. Men is niet bang geweest zich kwetsbaar op te stellen. Ook de vragen van Joost aan de gasten kwamen voort uit ‘to be or not to be’; hoe verhoud je je tot tegenslagen? Durf je er wat aan te doen? En kies je voor het positieve?

Een organisatie die in haar werkgeversbeleid veel aandacht besteed aan het bedanken van haar medewerkers is de winnaar van de eerste Special Award, Kindergarden. Ze ontvingen deze prijs op basis van hun warme, hartelijke en goed doordachte ‘Bedanken’ beleid. 

Dagvoorzitter Amber Kortzorg trapte vervolgens de bekendmaking van de ‘Lijst van Best Workplaces’ af. Met daverend applaus, cameramoment en korte toelichting namen de nummers 27 t/m 4 van de categorie Large & Multinational Workplaces hun prijzen in ontvangst. De top 3 bestaande uit Novo Nordisk, Atlassian en Kindergarden mochten nog even in spanning blijven wachten. Direct hier op volgend kon Novo Nordisk alvast de weg naar het podium verkennen. Zij namen de Special Award voor ‘Zorgen’ in ontvangst

De Medium Sized Workplaces waren vervolgens aan de beurt. Trotse gezichten vergezelden de uitgereikte awards van de nummers 23-14 tijdens hun ‘moment of fame’. De prachtige voorbeelden van goed werkgeverschap die de revue passeerden, zorgden voor een groot contrast met het schrikbewind van dhr. Sturkenboom, vertolkt door komiek Rob Scheepers. Een rigide, ouderwetse en conservatieve leidinggevende die de zaal liet zien ‘hoe het niet moest’.

De avond vervolgde met de nummers 13 t/m 4 van de Medium Sized Workplaces. Voor TamTam stond een dubbelklapper op het programma. Direct na het ontvangen van hun prachtige vierde plek in de Medium Sized Workplaces categorie, mochten ook zij hun weg naar het podium vinden om de derde Special Award van de avond in ontvangst te nemen. Deze kregen zij toegekend vanwege hun uitzonderlijke beleid op het gebied van ‘Ontwikkelen'. 

Naast de top drie van de categorie Large and Multinational Workplaces begon nu ook de top drie potentiele winnaars van de Medium Sized Workplaces zenuwachtig te raken. ICM Training & Opleiding, Incentro en Ormit zaten te trappelen om op hun beurt naar het podium te mogen gaan. Maar voor het zo ver was, was er volledige aandacht voor de laatste categorie van de avond; de Small & Young Workplaces van 2016.

Deze categorie mag dan de kleinste en jongste organisaties vertegenwoordigen, aan het geluid dat van de tafels opsteeg bij het bekendmaken van de posities, was hier niets van te merken. Van deze categorie met 14 organisaties bleven uiteindelijk Lean Consultancy Group, Protime, en Intermax over. In tegenstelling tot de andere categorieën mochten zij direct naar het podium komen. Onder daverend applaus mocht de Lean Consultancy Group zich uiteindelijk de nummer 1 Best Workplace van deze categorie noemen, en dat voor het tweede jaar op rij, een bijzonder knappe prestatie! Nummers twee en drie, respectievelijk Intermax en Protime, ontvinden de awards voor de nummers 2 en 3. Ook een mooie prestatie! Wat maakt Lean Consultancy Group een Great Workplace?

De beurt was nu aan de Medium Sized Workplaces. Met evenzo veel spanning verschenen zij op het podium. De winnaar bleek een oudgediende te zijn: ORMIT won na 2014 ook de 2016 editie van de lijst. Deze prestatie werd onder luid gejuich van de ORMIT-ers gevierd. Ook nummer 2 ICM Training & Opleiding en nummer 3 Incentro viel een warm applaus ten deel. Wat maakt Ormit een Great Workplace?

Na het langst te hebben gewacht, konden nu ook de top 3 organisaties van de categorie Large & Multinational Workplaces zich naar het podium begeven; bestaande uit Atlassian, Novo Nordisk, en Kindergarden. Wederom een hoogtepunt van de avond was daar en de spanning steeg. Nieuwkomer Atlassian ging er met de hoofdprijs van door. Met veel blijdschap en opluchting namen zij hun eerste prijs in ontvangst. Voor het eerst meedoen en dan direct zo’n prestatie neerzetten! Wat maakt Atlassian een Great Workplace?

Na de spetterende groepsfoto trokken de winnaars via de vrolijke bar en de kroegen in Haarlem terug het land in. Terug naar hun Best Workplaces. Op naar een nieuw jaar waarin medewerkers opnieuw het beste uit zich kunnen halen. Omdat ze zichzelf mogen zijn bij hun werkgever. Nee, niet omdat het mag, maar omdat het moet. To be or not to be? Eigenlijk is het geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. Tot volgend jaar!


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!