Flag

Is werk jouw passie?


“Wie van jullie heeft, van alle dingen in jullie leven, werk als passie nummer 1?” Dat is de vraag die Joshua Mitchell stelt op de Europese Conferentie 2016 in Dublin. Een enkeling steekt zijn vinger op, maar verder blijven bijna alle handen naar beneden. En dat is – uiteraard – precies wat Mitchell aan wil tonen. Wij bouwen onze levens om ons werk heen, maar eigenlijk is ons werk helemaal niet onze grootste passie. En we wachten eigenlijk tot ons pensioen om te doen wat voor ons echt van belang is. Dat is erg zonde. Momenteel bouwen en veranderen wij organisaties op grote schaal. Zou het geen vernieuwend idee zijn om organisaties juist te bouwen gebaseerd op onze passies en overtuigingen?

Waarom is passie zo belangrijk?

Regeneron is in 1988 opgericht door twee wetenschappers die een passie hadden voor hun vak en het sterke geloof hadden dat het anders moest in de farmaciebranche. 25 jaar lang hebben ze geen cent winst gemaakt. Ja, 25 jaar. En dat is waarom passie zo belangrijk is. Zonder passie hadden de oprichters de zaak allang opgedoekt. Maar doordat er een grotere visie en geloof ten grondslag lag aan de organisatie, was er geen twijfel of ze door zouden gaan met de missie. En dat heeft geresulteerd in een succesvol bedrijf. Soms, als we geen winst maken, verliezen we uit het oog waarom we aan het doen zijn wat we doen. Daarom zijn die onderliggende passie en visie van belang en gaat dit verder dan engagement alleen. Het gaat erom dat je een toekomst wilt creëren waar je in gelooft. Leiders moeten een organisatie voorzien van een doel. Mitchell gelooft: “passion is what drives purpose”.

In de praktijk

Sinds de recessie zie je ook een verandering plaatsvinden in consumentengedrag. Consumenten kopen producten en diensten bij een organisatie die hetzelfde doel en dezelfde visie heeft als zij. Mensen zijn zich veel meer bewust van wat ze kopen en identificeren zich met het product. Dit geldt ook voor solliciteren. Mensen kiezen een organisatie, omdat die in lijn is met de eigen visie. De werknemer werkt dan voor een belang waar hij of zij in gelooft en daarmee wordt het verloop binnen de organisatie lager. De passie is hierbij dan geïntegreerd in het hogere doel van het werk. Een essentieel aspect van het faciliteren van een doel en hiermee de passie stimuleren, is erkennen dat er niet één verhaal is van de organisatie. Er zijn misschien wel 5.000 verhalen van elk individu waarom hij of zij passie heeft voor wat er samen wordt gecreëerd. Iedereen telt. “Great things happen within organizations when they start building and listening to individuals’ stories”.

Wat doet Regeneron om dit te stimuleren?

Regeneron zegt: “our business is your health”. Hun doel is om een gezonde bedrijfsvoering met een goede fysieke en mentale gezondheid voor de werknemer te bouwen. Dit wordt onder andere gefaciliteerd door elke 30 dagen 30 minuten feedback te krijgen. Belangrijk is ook dat Regeneron stelt dat fouten kunnen gebeuren. Hierbij benaderen zij de menselijke kant. Om te zorgen dat de cultuur levend blijft en wat er gecreëerd is in stand blijft, is de cultural fit van de werknemer met de organisatie ook een belangrijke pijler in het selectieproces. Regeneron erkent dat de verhalen van elke persoon anders zijn, maar dat een gemeenschappelijke passie al het verschil maakt. Daarom delen ze ook de verhalen van individuen binnen de organisatie. Organisaties die het risico nemen om te geloven dat elk individu belangrijk is en deze individuele rechten uitbreiden, zijn de organisaties die verder gaan dan engagement alleen.

Een organisatie voor iedereen

Organisaties worden gebouwd voor mensen en niet voor een ander doel. Maar is het uiteindelijk niet het doel van de organisatie om geld te verdienen? Ja, maar de werknemers die een verschil willen maken en dit doel gezamenlijk hebben, zijn diegenen die de missie tot leven brengen en laten slagen. Dat betekent dat je verder moet gaan dan engagement alleen en de passie voorop moet stellen. Om te bouwen aan een organisatie voor iedereen. Elke dag weer.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!