Flag

Hewlett-Packard: Return of Engagement

De tweede spreker van de Europese Great Place to Work conferentie is Anita Krohn Traaseth, managing director van Hewlett-Packard in Noorwegen. Zij is de eerste vrouwelijke Managing Director voor HP binnen Scandinavië en ze voert deze functie sinds april 2012 uit. Ze heeft 17 jaar ervaring binnen de ICT industrie en ontving in mei 2012 de Od@ prijs voor beste vrouwelijke leider in de ICT industrie en in 2013 de Social Media Personality Award in Noorwegen. Ze boekt daarnaast groot succes met haar persoonlijke blog over leiderschap: Tinteguri, Dagelijks bezoeken zo’n 7600 mensen haar site. 

Return of Engagement

Krohn Traaseth opent haar verhaal met de vraag “wat als managers zouden kijken naar Return of Engagement in plaats van Return on Investment?”. Volgens haar sturen betrokken medewerkers business performance en moet hier meer in geïnvesteerd worden door managers, dan komt het uiteindelijk met de ROI ook goed. Vervolgens schetst ze de grote uitdagingen waar ze voor stond toen ze bij HP begon, en waar ze vandaag de dag nog steeds voor staat.

HP heeft in de afgelopen jaren hun aandelenwaarde enorm zien dalen, en aan haar de taak om dit te doen keren. Ze heeft deze taak samengevat in zes uitdagingen:

  • HP transformation
    growth, growth!
  • the disruptive
  • more work – less resources
  • outside the box
  • visibility

Het komt er op neer dat HP Noorwegen indrukwekkende groei moet laten zien in een tijd waarin prijzen dalen, business modellen veranderen, HP onvoldoende zichtbaar is, er een gevecht voor IT talent gaande is (1% IT werkeloosheid in Noorwegen) en er tegelijkertijd door inkrimping minder medewerkers beschikbaar zijn voor het werk. In een situatie als deze is de enige oplossing om slimmer te gaan werken, volgens Krohn Traaseth. Er is geen tijd om rustig nieuw beleid te ontwikkelen. ‘Thinking out of the Box’ is niet voldoende maar ‘ Running out of the Box’ is wat er moet gebeuren!

Betrokkenheid genereren: terug naar de 'roots'

In zes maanden tijd (april-september 2012) ontwikkelde Krohn Traaseth met haar team een ambitieuze strategie voor de periode tot en met 2015, op basis van drie stappen: input krijgen, betrokkenheid genereren & uitvoeren. Voor deze strategie ging ze terug naar de ‘roots’ van HP. HP is ooit begonnen in een garage waar Bill Hewlett and David Packard wetenschappelijke instrumenten maakten. Op 1 januari 1939 richtten ze een vennootschap op met een startkapitaal van 538 dollar. De volgorde van hun achternamen in de bedrijfsnaam werd bepaald door een muntje op te gooien. Deze garage geldt nu als geboorteplaats van Silicon Valley.

Bill en David geloofden dat ze de wereld konden veranderen en naar dit gevoel wil Krohn Traaseth terug. Om dit te bereiken heeft ze met collega’s zelf een garage gebouwd. Deze garage wordt echt gebruikt, en staat symbool voor een wereld waarin nerds ongelimiteerd nieuwe ideeën kunnen bedenken en ontwikkelen.

Speeddaten met medewerkers: drie vragen

Een ander belangrijk onderdeel van ‘terug naar de basis’ voor strategiebepaling is het speeddaten met medewerkers; Anita Krohn Traaseth sprak in zes maanden af met al haar 170 medewerkers en stelde ze drie vragen:

  • Wat is voor ons het belangrijkste om te behouden?
  • Wat moeten we veranderen?
  • Heb je een talent en als je het meer in zou kunnen zetten zou je leven dan verbeteren?

Deze gesprekken leverden zeer waardevolle informatie op voor Krohn Traaseth en gaf haar een beeld van hoe de medewerkers HP zien. Krohn Traaseth ging ook op bezoek bij de CEO’s van HP klanten – met koffie en cake - hen vroeg ze wat hun ideeën zijn voor en over HP.

Op basis van de informatie uit deze gesprekken vormde ze haar ‘running out of the box’ strategie die neer komt op drie belangrijke doelen voor 2015:

HP is de beste plek om te werken

In 90% van de gesprekken met medewerkers vroeg de medewerker of Krohn Traaseth goed wilde zorgen voor zijn of haar collega’s. ‘Dit geeft de HP cultuur duidelijk weer: de mensen geven om elkaar en om ze te behouden moeten we ze het beste bieden’, aldus Krohn Traaseth. Omdat ze de beste willen zijn heeft HP zich nu als doel gesteld om in 2015 nr. 1 te zijn op de Lijst van Beste Werkgevers in Noorwegen. Door zorgvuldig te kijken naar feedback van medewerkers en deze te prioriteren wordt er gebouwd aan een cultuur van vertrouwen. Volgens  Krohn Traaseth moeten medewerkers 100% ondersteund worden door hun leiders.

HP zal de meest zichtbare speler op de ICT markt zijn

In de gesprekken met klanten en partners kwam er veel kritiek op de zichtbaarheid van HP in de markt. Het doel is nu om veel opener te zijn en heldere lijnen uit te zetten. De kennis bij HP moet gedeeld worden. HP Noorwegen neemt deel aan debatten, spreekt op congressen en alle soorten social media zijn inmiddels ingezet om dit te realiseren. De persoonlijke blog van Anita Krohn Traaseth is hier een voorbeeld van, maar inmiddels is er ook een corporate blog, genaamd: “De garage – No limit wereld voor nerds” waar lezers op een informele en persoonlijke manier vertrouwen met HP kunnen raken via 4 wegen: de werknemers, de geschiedenis en gedachtegoed, de technologie en initiatieven. ‘Social Media draagt bij aan de transparantie van je organisatie en als het ‘echt’ is kan je organisatie en medewerkers enorm positief beïnvloeden’ aldus Krohn Traaseth.

Ook wordt geïnvesteerd in zichtbaarheid als het aankomt op het werven van talent. Social Media speelt ook hier een grote rol, maar originaliteit des te meer. Om het anders te doen dan anderen zorgde Krohn Traaseth er bijvoorbeeld voor dat bij een plaatselijke banenbeurs voor studenten de HP stand vol stond met CEO’s in plaats van andere HP medewerkers. De HP stand was die dag het drukst bezocht van alle stands.

HP zal indrukwekkende groei realiseren

Hoewel lastig in deze tijd, Krohn Traaseth is vastbesloten om altijd voor te blijven op concurrenten. Om uitzonderlijke resultaten te halen moet je uitzonderlijke dingen doen. Hiervoor heeft HP een lijst gemaakt van 15 strategische doelen die zij de komende drie jaar willen realiseren. Dit is een extreem gedetailleerd doel, waar medewerkers bewust naar toe (kunnen) werken.

Het succes van het betrekken van medewerkers

Een strategie zo nadrukkelijk baseren op de input van medewerkers is iets waar het publiek in de zaal duidelijk van onder de indruk is. Hier wordt het betrekken van medewerkers echt toegepast! Dat uitzonderlijk de maatstaf is wordt nog eens onderstreept als Krohn Traaseth haar verhaal afsluit. De laatste vraag die in de speeddates aan medewerkers werd gesteld leidde namelijk tot een heuse HP-band. Er bleken meer dan 30 musici binnen de organisatie te werken, een groot deel hiervan vormt nu een band die inmiddels een eigen videoclip hebben opgenomen van het lied ‘the HP way’ en collega’s inspireren met hun optredens. Als afsluiting van het verhaal krijgen wij de videoclip te zien om ‘the HP way’ te ervaren.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbriefTopics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!