Flag

Europese Great Place to Work congres in 10 quotes

Ruim 300 (HR)-leiders uit heel Europa kwamen op 5 juni in Stockholm bijeen om nieuwe ideeën op te doen over goed werkgeverschap, inclusie en communicatie. De focus lag op de menselijk kant van werkgeverschap. Het verschil maak je namelijk in de doorvertaling van de organisatiestrategie naar de dagelijks praktijk. Beleef het congres in de vorm van 10 quotes van organisaties zoals Gapminder, Google, Cygni, DHL en verschillende professoren.


1. “Give positive feedback by focusing only on the positive things”

Ami Hemviken, Communicatie & Leiderschap Specialist

Een klein kind probeert zijn of haar eerste stapjes te gaan zetten. Voorzichtig en instabiel staat hij of zij op de kleine beentjes, zet zelfstandig een eerste stap én valt daarna direct. Hoe reageer je als ouder of verzorger daarop? Zeg je: “Knap dat je een eerste stap hebt gezet, maar er zijn wel verbeterpunten: je moet je aan de tafel vasthouden, niet gelijk zo hard huilen als je valt en ik heb nog wel als tip namelijk dat je gelijk begint met twee stappen zetten?” Nee. Als ouder ben je blij dat jouw kind een eerste stap heeft gezet en weet je dat het tijd nodig heeft om steeds een stap verder te zetten, maar je stimuleert wel in alle volledigheid de poging.

Binnen organisaties zien we dit niet vaak gebeuren. Bij het geven van feedback, vooral bij positieve feedback, komen ook altijd de tips direct na de tops. Probeer het eens op werk: geef iemand oprechte positieve feedback en houdt het daarbij.


2. “Including all employees in the innovation process drives revenue growth”

Michael C. Bush, Global CEO Great Place to Work

Een organisatie moet constant blijven innoveren, in termen van nieuwe producten en nieuwe interne systemen. Dit geldt niet alleen voor technologische bedrijven. Innovatie is nodig voor ieder type organisatie. Maar de oude manier van innovatie, bijvoorbeeld door enkel het opzetten van een R&D-team, werkt niet meer. Het is steeds duidelijker geworden dat het belangrijk is om te luisteren naar en het zoeken van ideeën van eenieder, leidt tot betere resultaten. Dit noemen wij Innovation by All, ofwel het benutten van inzichten en ideeën van medewerkers binnen alle lagen in de organisatie. Het is ook belangrijk om te noemen wat er gebeurt als je dit niet doet. De mooie ideeën gaan de deur uit. Uit onderzoeksdata van Great Place to Work blijkt dat innovation by all ook positieve resultaten oplevert: organisaties met een hoge mate van innovation by all hebben een 5.5 keer zo hoge omzetgroei dan organisaties met een lage mate van innovation by all.


3. “Focus on what is important first, first”

Johan Eriksson, Head of Specialists bij Google

Het is belangrijk om met een duidelijk doel voor ogen aan het werk te kunnen en tegelijkertijd onze geest soms ‘afleiden’ om te vernieuwen en scherp te blijven. Johan Eriksson gaf inzicht in zijn eigen werkwijze, waarbij focus het belangrijkste woord is. We hebben op een werkdag zoveel taken en vaak veel e-mails. De tip van Johan? Werk iedere dag eerst twee uur aan het werk wat je moet doen voordat je je e-mail gaat bekijken. Als je dat niet doet, en vele mensen zullen dit ook zo ervaren, bepaalt e-mail hoe je je tijd besteedt.

Daarnaast besteedt Johan vijf uur per week aan het ontwikkelen van zichzelf. Hij heeft daar een lijst met allerlei voorbeelden van zoals loop het gehele klantproces vanuit de ogen van de klant door, schrijf een blog, loop een dag met iemand anders in de organisatie mee, test bestaande oplossingen, lunch 1 keer per maand met iemand uit een ander werkveld of ga een paar dagen bij een andere organisatie werken.

4. “People don’t do the things you tell them to do, they do what you do as a leader. So, give the right example. 20% is what you say, 80% is about the way you say or do it.”

Ami Hemviken, Communicatie & Leiderschap Specialist

Veranderingen zijn lastig en biedt veelal weerstand. In een eerdere blog hebben wij al de metafoor van de kreeft laten zien. Een kreeft heeft een huid die niet meebeweegt. Op een gegeven moment voelt hij zich oncomfortabel en onder druk. Dit is het moment dat het tijd is om te groeien naar een nieuwe huid. Er volgt een periode van kwetsbaarheid tot hij weer “goed in zijn vel” zit. De belangrijkste boodschap: wees je bewust dat als er momenten zijn in jullie organisatie of in jouw eigen werkleven dat stress met zich meebrengt of oncomfortabel voelt, dit een signaal van groei kan zijn.

Bij veranderingen is het belangrijk dat je als leider niet alleen communiceert in termen van woorden, maar ook voorbeeldgedrag laat zien en/of voordoet wat je van hen verwacht. Bij communicatie gaat 20% om wat je zegt, 80% gaat over hoe je het zegt of wat je doet. Stel je vraagt: steek je hand op als ik drie zeg en je steekt zelf je hand op bij 2, dan zullen velen bij 2 direct al hun hand op steken.

5. “One of the three mega misconceptions: The world is divided in two”

Ola Rosling, co-founder Gapminder

Voordat je begint met het lezen van de toelichting op deze quote nodig ik je uit om de Gapminder Test in te vullen.

… En heb je de test gedaan? Hoe scoorde jij op de stellingen? Verbaasde jou dit?

Op de conferentie hield Ola Rosling, oprichter van Gapminder, een betoog over dat mensen de wereld op een te dramatische manier bekijken. Zo is bijvoorbeeld de wereld niet verdeeld in twee. Ola en zijn vrouw Anna hebben dit visueel gemaakt door de oprichting van Dollar Street dat gebaseerd is op 30,000 foto’s van 264 families in 50 landen. Op deze website kun je een criteria kiezen (bijvoorbeeld bedden, huiskamers, gebit, huisdieren en speelgoed) en een land of regio. Van links naar rechts kun je schuiven van arm naar rijk. Op de foto’s staan bijvoorbeeld huisdieren bij arme gezinnen en bij rijke gezinnen. Wat opvalt is dat dit niet verdeeld is in twee regio’s in de wereld, zowel een verdeling van arm naar rijk is in alle landen terug te vinden.

6. “If you torture the data long enough, it will confess to anything.’’

Ronald Coase, Brits econoom en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Chicago

De gebruikte quote is van wijlen Ronald Coase. De wereld is steeds meer datagericht geworden. Het helpt ons om inzichten te krijgen en focuspunten te creëren. In onze eigen medewerkersonderzoek richten wij in de opvolging vooral op het aangaan van de dialoog met elkaar met elkaar over de gegeven antwoorden. Als je namelijk te veel gericht bent op alleen de data dan zal het je alle antwoorden geven die je maar wilt hebben, maar zal het niet het gewenste effect hebben op de lange termijn. Het gesprek over de data is het allerbelangrijkste.

7. “Retention is the new recruitment’”

Alberto Nobis – CEO DHL Express Europa

Alberto Nobis deelde de route van DHL naar het zijn van een Great Place to Work. Deze quote deelde hij in de context van de ‘war on talent’. In deze tijden is er veel focus op aantrekken van talent. Zoveel focus dat soms de mensen die al werkzaam zijn bij de organisatie worden vergeten. Zijn pleidooi is dat juist het behouden, ontwikkelen en inspireren van je medewerkers de nieuwe vorm van recruitment is. Je medewerkers worden de beste interne ambassadeurs, leveren betere kwaliteit aan de klant wat weer een gunstig effect heeft op het imago en het aantrekkingsvermogen van de organisatie.

Nog een leuke Best Practice van DHL: de kernwaarden van DHL zijn gekoppeld aan liedjes, om zo meer een beleving rondom de kernwaarden te maken en het makkelijker te kunnen onthouden. Bijvoorbeeld aan de kernwaarde “Motivated People” is het liedje ‘Ain’t no mountain high enough’ gekoppeld.


8. “SCARF”

Katrina Gospic, M.D., Ph.D., M.Sc. in Physchology & Medicine

Katrina Gospic sprak over de werking van onze hersenen ten tijde van verandering. Het SCARF-model beschrijft vijf elementen die ten grondslag liggen en die bepalen of je geneigd bent iets te doen óf juist niet. Hoe hoger je scoort op de vijf elementen, hoe meer je geneigd bent iets wél te doen. Als je lager scoort, zal je het gedrag sneller vermijden:

  • Status: Hoe belangrijk voel jij je ten opzichte van anderen? De mogelijkheid om status te verliezen kan een grote bedreiging vormen.
  • Certainty: In hoeverre is er duidelijkheid? Bij verandering is het belangrijk dat er heldere kaders zijn en dat wat onduidelijk is duidelijk wordt gemaakt.
  • Autonomy: In hoeverre heb je het gevoel dat je keuzes zelf kunt maken?
  • Relatedness: Voel je je geaccepteerd door anderen en heb je het gevoel dat je erbij hoort? Onderling vertrouwen is hierbij belangrijk.
  • Fairness: Heb je het gevoel dat je eerlijk behandeld wordt? Dit draait om transparantie.


9. “My manager truly has my best interests in mind”

Michael C. Bush, Global CEO Great Place to Work

In ons nieuwe model ‘Great Place to Work For All’, dat in oktober in Nederland wordt gelanceerd, geven wij onder andere inzicht in de vijf leiderschapniveaus. Dit concept draait kortgezegd over het zijn van een Great Place to Work voor iedereen in de organisatie, ongeacht wat je doet of wie je bent. Een For All leider zou veel hebben om over op te scheppen, maar een groot aspect van de For All leider is dat hij of zij geen opschepper is. Het heeft veel te maken met dienend leiderschap. Zij prefereren om vanuit de achtergrond leiding te geven, om mensen in staat te stellen om zelf het beste uit zichzelf te halen. Deze leiders behandelen ieder persoon met waardigheid, ongeacht positie. Mensen zien deze leiders als hardwerkend en leading by example. Ze zijn geen micromanagers. Zij zijn blij om mensen autonoom te laten werken, ontvangen graag feedback en input om samen beslissingen te maken.

10. “Action eats everything for breakfast”

Johan Eriksson, Head of Specialists bij Google

Een bekende quote is ‘Culture eats strategy for breakfast’. Dit betekent dat de manier waarop je dingen doet en welk gedrag je vertoont belangrijker zijn dan de strategie zelf. Uit de verhalen van de sprekers op het congres komt nog een belangrijkere factor naar boven, namelijk actie. In een organisatie worden veel plannen gemaakt, strategieën uitgezet, veranderingen bedacht en gecommuniceerd. Maar om echt verandering te realiseren start het met actie: het daadwerkelijk uitvoeren van de acties en de beloftes. Zoals eerder gedeeld in één van de quotes 20% draait om wat je zegt, 80% draait om wat je doet.

Wat is naar aanleiding van bovenstaande quotes de eerste actie die je morgen gaat ondernemen?

Ieder jaar organiseert een Europees Great Place to Work land een congres omtrent goed werkgeverschap. Aanvullend aan de dag worden de Top 125 Best Workplaces van Europa bekend. Benieuwd naar de winnaars van 2019? Download het magazine.

Volg ons op LinkedIn, abonneer je op de nieuwsbrief of plan een vrijblijvende kennismaking.Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

 

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!