Flag

Dit zijn ze: de Great Place To Work Certified!

Een recordaantal van 84 organisaties is het afgelopen jaar erkend met de titel Great Place To Work Certified. Door het certificeren van goed werkgeverschap streeft Great Place To Work ernaar organisaties te stimuleren hun mensen op de eerste plek te (blijven) zetten. Het onderzoek op basis van het internationale Great Place To Work model vormt hiervoor de maatstaf. Voor de certificering wordt er gemeten vanuit twee perspectieven. Wat vinden de medewerkers van de organisatie? En hoe geeft de organisatie vorm aan goed werkgeverschap? In dit artikel bespreken wij de meest opvallende trends van dit jaar.

Een recordaantal van 84 gecertificeerde organisaties

De onderstaande 84 organisaties, van de 104 deelnemers, voldoen aan de criteria van de Great Place to Work certificering. Dit is een recordaantal in de 18-jarige geschiedenis van Great Place To Work in Nederland. Vorig jaar werden 62 organisaties gecertificeerd. Organisaties worden gecertificeerd op basis van de 58 stellingen uit het medewerkersonderzoek en op de 9 thema’s uit het werkgeversonderzoek.

Vertrouwen als belangrijkste factor voor goed werkgeverschap

Het Great Place To Work onderzoekt de mate van vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties. Uit empirisch onderzoek is gebleken dat dit de belangrijkste factoren zijn voor het zijn van een goede werkgever. Jaarlijks wordt dit onderzoek in 62 landen binnen 7.000 organisaties uitgevoerd. De gemiddelde score op de 58 stellingen uit het medewerkersonderzoek vormt de Trust Index score. Dit jaar scoren de gecertificeerde organisaties een 8,3. De 20 organisaties die niet voldeden aan de criteria scoren gemiddeld een 6,3.

Ontdek meer over het belang van vertrouwen op de werkvloer

Werkgeversimago op verjaardagen

Op vele bijeenkomsten, netwerkborrels en verjaardagen ontmoeten mensen elkaar met de vraag “Wat doe jij voor werk”? Als werkgever streef je er natuurlijk naar dat mensen een positief beeld van jouw organisatie hebben en dit ook delen met de mensen die zij ontmoeten. Het hebben van interne ambassadeurs is een krachtige manier om het (werkgevers)imago te versterken. Een belangrijke pijler van het werkgeversimago bij huidige medewerkers is de eNPS-score. Deze score wordt in het Great Place To Work onderzoek als volgt uitgevraagd “Ik zou onze organisatie sterk aanbevelen aan vrienden en familie als een 'great place to work”. Bij de 84 Great Place To Work Certified organisaties geven 8 van de 10 respondenten aan hun werkgever aan te bevelen. Bij de organisaties die niet gecertificeerd zijn, zijn dit er slechts 5 op de 10.

Hierop maken de Great Place To Work Certified organisaties het verschil

Wat maakt dat de gecertificeerde organisaties hoger scoren dan de niet gecertificeerde organisaties? Op basis van het onderzoek blijkt dat de grootste verschillen zitten op de volgende thema’s:

  • Management vraagt om suggesties en ideeën         (8,1 versus 5,3)
  • Management doet wat het zegt en belooft                 (7,8 versus 4,7)
  • Er is een psychologisch veilige werkomgeving         (8,1 versus 5,3)
  • Iedereen kan erkenning krijgen                                        (7,9 versus 5,1)

Focus als werkgever met name op deze aspecten om een volgende stap te zetten in jullie werkgeverschap.

Zelf bijdragen aan vernieuwing geeft een betere employee experience

De wereld om ons heen is continu aan het veranderen. Nieuwe technologieën, meer transparantie en andere typen werk. Dit vraagt ook dat organisaties, en daarmee de mensen die er werken, blijven vernieuwen. Uit de resultaten blijkt dat als mensen zelf kunnen bijdragen aan het vernieuwen en verbeteren van het werk, dit ook positieve effecten heeft op de algehele employee experience. Bij de gecertificeerde organisaties geeft 28% dat zij veel mogelijkheden hebben gehad om te vernieuwen/verbeteren. Bij niet gecertificeerde organisaties is dit 13%. Ook zie je dat de score op de 58 stellingen drastisch omlaag gaat zodra er minder mogelijkheden zijn geweest om te vernieuwen/verbeteren. Bij de gecertificeerde organisaties is dit als volgt:

  • Veel relevante mogelijkheden:                                      8,9
  • Een redelijk aantal relevante mogelijkheden:           8,5
  • Slecht een enkele relevante mogelijkheid:               7,2
  • Geen mogelijkheden:                                                        5,5

Effect op de klantbeleving en reputatie

Vertrouwen binnen organisaties is op te delen in vijf niveaus:

1.      Zelfvertrouwen

2.     Vertrouwen in 1-op-1 relaties

3.     Vertrouwen binnen en tussen teams/afdelingen

4.     Vertrouwen in de organisatie

5.     Vertrouwen van de klant (reputatie)

Aan de eerste vier niveaus werk je constant zodra je bezig bent met het bouwen aan een great place to work. De hoogte van het vertrouwen binnen een organisatie heeft vervolgens effect op het vertrouwen van de klant. Dit gaat om aspecten als het nakomen van afspraken, de geloofwaardigheid, een goede klantenservice, goede bereikbaarheid, duidelijke communicatie et cetera. In kader van dit thema laten de gecertificeerde en niet gecertificeerde organisaties een groot verschil zien op de stelling “Onze klanten beoordelen de service die we leveren als uitstekend”. Gecertificeerde organisaties hebben op de stelling een score van 8,3. De niet gecertificeerde organisaties krijgen een score van 5,3

Intrinsieke motivatie? Arbeidsvoorwaarden niet zo belangrijk

Waarom willen mensen bij een organisatie werken? Er bestaat nog weleens een beeld dat een great place to work draait om de faciliteiten, de feestjes en de cadeaus. Uit de resultaten blijkt dat slechts 6% van de respondenten aangeeft dat arbeidsvoorwaarden hen motiveert om voor de organisatie te werken. De belangrijkste twee motivatoren zijn Geloof in de missie, producten en diensten van de organisatie (39%) en Mogelijkheden tot ontwikkeling (31%).

Ontdek ook de whitepaper ‘Betrokkenheid is niet te koop’

Iedere organisatie kan een great place to work zijn

Wat voor type organisatie je ook bent of hoeveel medewerkers er ook bij je werkzaam zijn, iedere organisatie kan een great place to work zijn. In iedere organisatie werken namelijk mensen en hoe je met elkaar samenwerkt en met elkaar omgaat bepaalt het succes van de organisatie. De 84 gecertificeerde organisaties representeren 34 branches, van Zorg tot IT en van Financiële dienstverlening tot Non-profit.

Genomineerden voor de Best Workplaces 2020

De 84 Great Place To Work Certified organisaties zijn genomineerd voor een plek bij de Best Workplaces 2020. De hoogst scorende organisaties zullen behoren tot de Top 10 per categorie (Multinational, Large, Medium en Small). De lijst wordt op dinsdag 24 maart bekendgemaakt. Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven!

 

 Lees het Great Place To Work magazine voor alle profielen en trends! Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!