Flag

4 aspecten om energie binnen jouw organisatie te creëren

‘Ga allemaal staan.’ We staan allen op en kijken verwachtingsvol naar Eimear Harty, die op het podium staat. ‘Rol maar even goed met je schouders. Heel goed! En schud maar eens even lekker met je armen en benen.’ Na onszelf te hebben losgeschud mogen we weer gaan zitten. Eimear Harty, Senior Human Resources Manager van Microsoft Ierland, start haar presentatie over ‘Creating a High-Performance Culture through Energy Management’. 

Ze vertelt over het ‘Fuel your energy’-programma binnen haar organisatie. De afgelopen tien maanden is er intern veel gebeurd: zo is er een nieuwe CEO en is er een nieuwe strategie ontwikkeld. Microsoft wilde de energie terugbrengen in de organisatie en bij de medewerkers, ze wilde de ‘spirit’ terug. En hoewel het moeilijk is om een organisatiecultuur te veranderen, vertelt Eimear Harty hoe het hen toch gelukt is. 

'Fuel your energy'-program van Microsoft

Binnen Microsoft Ierland wordt er gewerkt met landen in verschillende tijdzones. Daarvoor is flexibiliteit nodig bij de medewerkers. Iedereen werkt hard en wil uitdagingen aangaan, maar Microsoft wil de mensen ‘slimmer’ laten werken, niet per se ‘harder’. Er zijn maar 24 uren in een dag en de tijd om het werk uit te voeren is beperkt. Het idee van het ‘Fuel your energy’-programma is dat mensen slimmer gaan werken door hen te laten werken als ‘corporate athletes’. Medewerkers hebben namelijk, net als sportatleten, ‘renewal breaks’ nodig; pauzes om hun energie op te laden. Door elke dag bepaalde rituelen in te zetten, die per persoon verschillen, krijgen mensen meer energie en werken ze slimmer en efficiënter.

Zo vertelt Eimear Harty dat zij zelf elke maandag van vijf uur ’s middags tot zeven uur ’s avonds een vergadering heeft. Om hier genoeg energie voor te hebben, doet zij ’s ochtends voordat ze gaat werken boodschappen en gaat ze overdag tussen haar werkzaamheden door en ’s avonds na de vergadering naar buiten om frisse lucht te halen. Die momenten heeft ze nodig. In het ‘Fuel your energy’-programma gaat het erom wat de persoon in kwestie nodig heeft. Per persoon is het namelijk verschillend wat werkt om de energie weer op te laden.

Het ‘Fuel your energy’-programma helpt energie te vernieuwen op vier verschillende gebieden:

  1. Fysieke energie, waarbij het gaat om gezondheid door bijvoorbeeld voldoende lichaamsbeweging;
  2. Geestelijke energie, waarbij rituelen worden ingezet om beter te kunnen focussen, bijvoorbeeld door het even uitschakelen van het e-mailprogramma;
  3. Spirituele energie, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk;
  4. Emotionele energie, waarbij het draait om het omgaan met prikkels die een negatieve invloed op de emotionele energie kunnen hebben. Het gaat hierbij om het behouden van een positieve stemming, waarbij zelfreflectie erg belangrijk is.

Om het ‘Fuel your energy’-programma onderdeel van de organisatiecultuur te laten worden, moest het overal binnen de organisatie zichtbaar zijn. Zo heeft Microsoft sportruimtes gecreëerd, is er een samenwerkingsverband opgezet met goede doelen en zijn er ‘renewal rooms’ ingericht voor medewerkers waar ze kunnen mediteren, een tukje kunnen doen of kunnen lezen. Ook is Yammer als interne social tool ingezet, waar levendige gesprekken plaatsvinden tussen de medewerkers.

Eimear Harty laat ons een video zien, waarin medewerkers van Microsoft Ierland reageren op het ‘Fuel your energy’-programma. Ze vertellen hoe het hen helpt om hun energie op te bouwen en om goed met de werkdruk(te) om te gaan. Er zijn veel positieve reacties op het programma, dat medewerkers zowel op het werk als daarbuiten helpt.

De reacties worden onderbouwd door onder andere een score van 96% op de stelling ‘Alles overziend vind ik dit bedrijf een echte Great Workplace’ en een stijging van 3 punten met betrekking tot de werk-privé-balans. Kleine veranderingen kunnen grote, in dit geval positieve, gevolgen hebben. 

Microsoft Ierland biedt ook een ‘People Manager Workshop’ aan, waarin wordt gefocust op hoe men op elkaar kan rekenen binnen het eigen team. Daarnaast is het ‘Champs Camp’ geïntroduceerd, dat tijdens werktijd wordt georganiseerd. Hierin wordt onder andere mindfulnesstraining gegeven, is er een diëtist beschikbaar en wordt er fitnesstraining aangeboden. 

Marcella Flood, sinds vier jaar werkzaam bij Microsoft als Director binnen Contracts and Revenu Programme Management, vertelt via een filmpje dat medewerkers voorheen veel werkdruk ervoeren. Ze waren moe, hun werk-privé-balans was niet vol te houden en ze voelden zich ondergewaardeerd. Marcella heeft vervolgens rituelen geïmplementeerd volgens de ‘Fuel your Energy’-methode. Zo zetten medewerkers voortaan zo nu en dan hun e-mailprogramma uit en zijn ze samen vrijwilligerswerk gaan doen. Deze rituelen bleken heel goed te werken en zorgden voor een veel betere balans en flexibiliteit bij de medewerkers, die zich bovendien weer gewaardeerd voelden.


Interesse in dit onderwerp?:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!