Flag

35% vrouwen in topposities bij de Best Workplaces


Vandaag is het International Women’s Day. Een dag die wereldwijd in teken staat van het vieren van de sociale, economische, culture en politieke inzet van vrouwen. Dit jaar is het thema #BalanceforBetter. Great Place to Work doet jaarlijks in 57 landen onderzoek naar goed werkgeverschap. In het onderzoek wordt onder ander gekeken naar gelijkwaardigheid op basis van geslacht binnen organisaties, het aantal vrouwen in een toppositie en het verschil tussen de ervaringen van mannen en vrouwen op de werkvloer. De belangrijkste conclusie? Goede werkgevers hebben 35% vrouwen in topposities en zijn het wettelijk streefcijfer van 30% voorbij. 

De resultaten zijn ook te zien op deze infographic

Best Workplaces: 35% van de top van de organisatie is vrouw

In Nederland wordt sinds 2017 een streefcijfer van 30% voor een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen in topposities binnen organisaties gehanteerd. Bij de gecertificeerde organisaties die voldoen aan de criteria van Great Place to Work (gebaseerd op de mening van medewerkers én het werkgeversbeleid) is 32% van de mensen in de top een vrouw. De 36 hoogst scorende organisaties die op 26 maart erkend worden als Best Workplaces behalen een nog hoger percentage, namelijk 35%. Organisaties die hoog scoren op goed werkgeverschap en een cultuur van vertrouwen hebben gebouwd, creëren werkomgevingen waarin iedereen, ongeacht wie hij of zij is of wat hij of zij doet, de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen en topfuncties te kunnen uitoefenen. 

45% van de managers is vrouw bij de Best Workplaces
Bij de gecertificeerde organisaties is 39% van de managers/leidinggevenden vrouw. Bij de Best Workplaces ligt dit percentage nog hoger: 45% van de managers is binnen deze groep van 36 goede werkgevers is vrouw. 

International Women's Day: het verhaal van Wencke, commercieel directeur bij Great Place to Work Nederland

Wencke Ester Lorber is Commercieel Directeur bij Great Place to Work en deelt haar advies voor vrouwen die de stap willen zetten naar een toppositie: “Wat ik vaak zie gebeuren bij andere vrouwen, en wat ik eerder ook voelde, was een gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dit gevoel bepaalde dat ik mij ook daarnaar ging gedragen. Deze gedachten beperkten mij. Ook zag ik dit bij veel vrouwen om mij heen. Het blijkt namelijk dat vrouwen bijvoorbeeld bij het zien van een vacature voor zichzelf moeten voldoen aan minstens 9 van de 10 eisen voordat zij gaan solliciteren. Bij mannen ligt dat over het algemeen op 6 van de 10 kenmerken. Zij nemen sneller de stap om het gewoon uit te proberen.  

Na de geboorte van mijn zoon is mijn mindset veranderd. Het allerergste wat mij nu kan overkomen is dat mijn kind ziek is. Dit zette alles in een nieuw perspectief. Stel dat ik ga solliciteren op die belangrijke functie, wat is het ergste wat mij kan gebeuren? Ik ga laten zien wat ik kan en ik spreekt dat uit. En als het dan niet lukt, dan ga ik op zoek naar iets anders. Uiteindelijk draait het erom wie je bent als mens, wat je kunt en wat je waarden zijn. Mijn advies voor vrouwen is om een organisatie te zoeken die dezelfde waarden hanteert en die bij je past, zodat de mogelijkheden voor doorgroei en een toppositie bekleden ook vanzelfsprekend zijn. En een advies aan werkgevers om die werkomgeving te creëren.  

Bij de Best Workplaces van Great Place to Work verbaast het mij niet dat het percentage hoger is dan het streefcijfer van 30%. Deze organisaties hebben een omgeving van vertrouwen gecreëerd waarin mensen, ongeacht wie je bent of wat je doet, zich kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen zijn. Mijn streven is om nog meer organisaties in Nederland te enthousiasmeren en te helpen om die werkomgeving te bouwen. Een mooie quote in relatie tot dit is van onze global CEO, Michael Bush, namelijk “Fairness, Justice, and Equity are not political issues”.

Vrouwen ervaren meer trots dan mannen, mannen scoren hoger op eerlijke betaling 

Bij de groep van de 62 gecertificeerde organisaties zien wij enkele verschillen tussen de perceptie van de mannen en die van de vrouwen (zie ook de infographic). Mannen scoren gemiddeld 5 punten hoger op stellingen die gaan over eerlijke betaling en gelijkheid bij promoties. Vrouwen ervaren daarentegen een groter gevoel van trots op wat er bereikt is en de bijdrage die aan de maatschappij wordt geleverd. 

Meer eerlijkheid op basis van geslacht

Een van de stellingen die ook wordt uitgevraagd is ‘Mensen hier worden eerlijk behandeld, ongeacht van hun geslacht’. Deze stelling is de afgelopen vier jaar van gemiddeld 94% naar 96% gestegen. Daarnaast ervaren vrouwen (77%) wel iets minder aanmoediging voor een goede balans tussen werk en privé dan mannen (79%). Over dit onderwerp heeft de organisatie eerder een publicatie geschreven in samenwerking met WOMEN Inc. met praktijkvoorbeelden van onder andere Atlassian, &samhoud consultancy, Kindergarden en Renault Nederland.

Wat doet Great Place to Work?

Great Place to Work helpt, vanuit 57 landen, jaarlijks meer dan 6.000 organisaties in hun ontwikkeling naar een Great Place to Work door middel van onderzoek, begeleiding en erkenning. De scores op deze infographic zijn gebaseerd op het medewerkersonderzoek en werkgeversbeleid van de 62 Great Place to Work Certified organisaties. Deze organisaties voldoen aan de Great Place to Work criteria. De top Best Workplaces (36), de hoogst scorende certified organisaties, worden op 26 maart onthuld. De missie van de internationale organisatie is ‘een betere wereld bouwen door organisaties te helpen ontwikkelen naar een Great Place to Work For All’.

Wil je meer weten over Great Place to Work? Neem contact met ons op.  Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!