Menu

‘Online’ blijft

De komst van corona heeft veel van ons tijdenlang thuis laten werken. Inmiddels zie je een tendens naar een nieuwe manier van werken ofwel het hybride werken. Er zijn ook tal van organisaties die ervoor kiezen om vooral online ofwel remote te blijven werken.

Great Place To Work
Leestijd 2 min
1 november 2021, geüpdatet 7 maart 2023

Barbara blog 3 Great Place To Work

Great Place to Work wordt door veel organisaties gezien als expert. Wij krijgen regelmatig de vraag: “Hoe pakken jullie dit nou aan?” Voor corona werkten wij al heel flexibel. Een dagje thuis? Of liever vanuit een koffietentje op de hoek? Geen enkel probleem, wij vertrouwen erop dat je zelf het beste weet hoe je het prettigst werkt en het meest productief kunt zijn.

Toen we vanaf maart 2020 allemaal “verplicht” thuis moesten werken was dat voor ons daarom een minder heftige overgang dan voor veel andere organisaties, waar thuiswerken voorheen not done was. Uit veel van onze onderzoeken is gebleken dat men met name het sociale aspect mist, het samen zijn in groepsverband. Zo ook voor ons en toen de regels versoepelden zochten wij elkaar weer wat meer op in ons prachtige pand Oceans in Haarlem.

Onderzoek naar effecten van remote werken

Wel zijn we tot de conclusie dat onze werkzaamheden heel goed online kunnen blijven bestaan. Veel van de collega’s hebben inmiddels remote gewerkt vanuit verschillende plekken op de wereld en ik heb vanuit Kenia onderzoek gedaan naar het effect van remote werken op o.a. energie, motivatie en productiviteit (luister de podcast hier). Vanuit Great Place to Work hebben we ervaren dat dit positieve effecten heeft op je werkprestaties en de persoonlijke- en professionele groei.

De 2-2-1 werkweek

De organisatie Wise is gestart met een nieuw initiatief. Zij introduceren de 2-2-1 werkweek. Dit houdt in dat je twee dagen vanaf kantoor/locatie werkt, twee dagen thuis en één dag kiest voor een hele andere locatie via Wise. De dagen op kantoor zijn bedoeld om samen te werken, te verbinden en te brainstormen. De dagen thuis om reistijd te besparen, je eigen dag in te delen en productief aan het werk te kunnen zijn. En de laatste dag “Wise-day” is bedoeld voor inspiratie, creativiteit, en een boost voor je werkweek. Vanuit Great Place to Work zullen wij doen we mee aan de pilot van Wise. 

Voordelen van online werken

1. Flexibilteit

Waarom wij ervoor kiezen om online te werken is dus enerzijds de keuze voor flexibiliteit in remote werken en consistentie in contact naar onze (potentiële) klanten. 

2. Efficiënte tijdsbesteding

Waar het eerst vaak wat langer duurde om een afspraak in te plannen die in ieders agenda paste, zijn we nu diezelfde week nog beschikbaar om je online te ontmoeten, een presentatie te geven of jouw resultaten terug te koppelen. De doorlooptijd is korter, we kunnen sneller van start met de voorbereiding en de start van het traject én hebben dus sneller de resultaten. Op deze manier kunnen we jullie op kortere termijn samen met de medewerkers én de begeleiding vanuit ons kunnen bouwen aan die Great(er) Place to Work.

In de gesprekken die gevoerd zijn, is de afgelopen tijd afgetast waar de behoefte ligt vanuit de organisaties. Is er een voorkeur voor offline of online. Hierin geeft de grote meerderheid aan dat het prettig werkt online, dat men gebaad is bij efficiëntie en dat we met de online aanpak ook jullie tijd op waarde schatten.

Teamsessies blijven zoveel mogelijk offline

Wel blijkt dat sessies waarin teamdynamiek van belang zijn effectiever zijn offline. Om die reden hebben wij gekozen om workshops en teamsessies, tenzij de organisatie deze online wenst, live te laten plaatsvinden.

Een eerste kennismaking

Het doel van een eerste gesprek is naast kennismaken vooral inzicht krijgen in de huidige en ideale situatie van jouw organisatie, om zo te bekijken welke rol Great Place to Work kan spelen in het behalen van jullie doelen. De afgelopen 1,5 jaar is gebleken dat we met deze werkwijze veel sneller tot de kern kunnen komen. Hierdoor ontvangt jouw organisatie de juiste inzichten, passende begeleiding en kunnen jullie doelstellingen sneller worden behaald.

Ook wij blijven in ontwikkeling, dus zijn er vragen, tips of argumenten waarom jullie voorkeur uitgaat naar online of juist offline dan horen we dat graag.

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Hybride werken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.