Menu

Gastblog Werkis: 5 redenen waarom jij jouw medewerkers fit wilt houden

Binnen Werkis vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers fit zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat fitte medewerkers een verhoogde productiviteit hebben. Vanuit onze organisatie stimuleren wij een gezonde leefstijl, omdat wij ook ondervinden dat je met een fit brein en lichaam meer bereikt. Maar waarom is het nog meer belangrijk om fitte medewerkers te hebben?

Great Place To Work
Leestijd 2 min
26 november 2021, geüpdatet 21 augustus 2023

Binnen Werkis vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers fit zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat fitte medewerkers een verhoogde productiviteit hebben. Vanuit onze organisatie stimuleren wij een gezonde leefstijl, omdat wij ook ondervinden dat je met een fit brein en lichaam meer bereikt. Maar waarom is het nog meer belangrijk om fitte medewerkers te hebben?


1. Minder ziekte op de werkvloer

De belangrijkste reden om een gezonde leefstijl te promoten is het feit dat er minder ziekte plaatsvindt op de werkvloer. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die fit zijn minder dagen afwezig zijn op het werk. Door medewerkers de kans te geven om met korting te sporten stimuleer je de lichamelijke gezondheid. Hierdoor krijgen medewerkers mentaal en fysiek een betere weerstand.

2. Meer loyaliteit onder werknemers

Wanneer organisaties investeren in de fitheid van de werknemers leidt dit tot meer werknemersloyaliteit. Door fitte medewerkers op de werkvloer te hebben wordt de productiviteit verhoogd en gaan de prestaties omhoog. Werknemers zullen meer tevreden zijn over hun eigen prestaties en die van collega’s. Ook de motivatie en het werkgeluk van medewerkers wordt op deze manier verhoogd. Dit resulteert in minder twijfels en meer dankbaarheid over de baan. Dit heeft een positieve impact op de loyaliteit van werknemers.

3. Minder stress

Veel mensen werken dagelijks achter hun computer en doen (te) weinig aan sport. Hierdoor krijgen veel werknemers te maken met lichamelijke klachten, die op haar beurt weer bij kunnen dragen aan stress- en angstklachten. Deze lichamelijke klachten kunnen op meerdere manieren worden aangepakt. Binnen Werkis werken onze collega’s bijvoorbeeld achter sta bureau’s, maar ook wordt het sporten actief gestimuleerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt bij ontspanning en stressverlaging. Bovendien blijkt dat medewerkers beter slapen na het sporten en dat hun bloeddruk lager is. Het stimuleren van een actieve leefstijl is dus essentieel.

4. Goed voor de teambuilding

Veel werknemers kiezen ervoor om samen te gaan sporten. Ze hebben samen een fitnessabonnement of gaan met elkaar tennissen. Dit zorgt voor meer teamwork op de werkvloer. Het zorgt ervoor dat er een bedrijfscultuur ontstaat waarin samenwerking belangrijk wordt. Ook de relatie tussen werkgever en werknemer kan intensiveren tijdens het sporten. Zeker wanneer werkgever en werknemer samen gaan sporten kan het een positieve impact op de loyaliteit van de werknemer hebben. Hetzelfde teamwork dat ontstaat tijdens het sporten kan ook weer een positief effect hebben op ander personeel.

5. Verhoogde productiviteit

Eén van de belangrijkste redenen voor de werkgever om fit personeel te stimuleren is het feit dat het de productiviteit verhoogd. Medewerkers zijn in staat om betere prestaties te leveren op het moment dat ze fit zijn, dan dat ze weinig aan lichaamsbeweging doen. Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging zorgt voor een fit brein. Een fit brein resulteert in meer focus, een betere concentratie en het maken van betere beslissingen. Steeds meer bedrijven stimuleren een fitte leefstijl onder hun werknemers. Grote bedrijven als Google en Nike investeren in een fitnessruimte in de vestigingen, fitness abonnementen met korting of gratis online sportlessen. Wat doe jij om het welzijn van medewerkers te verhogen?

Heb jij te maken met ontevreden medewerkers? Of merk je een groot personeelsverloop in jouw organisatie? Peil eens bij jouw medewerkers of zij vinden dat je genoeg doet aan het welzijn.

Deze gastblog is geschreven door Werkis. Werkis is door Great Place To Work erkend als Great Place to Work-Certified. 

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Vitaliteit

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.