Great Place To Work logo

6 geboden van videobellen

De nieuwe situatie waarin we zitten, vraagt ook om een nieuwe manier van communiceren met elkaar. Bij Great Place To Work betekent dat geen lekkere koffie bij Oceans Haarlem, meetings in de vergaderruimte of brainstormen aan de grote tafel in kantoor meer, maar: Het Video Gesprek! Na wat tips te hebben gelezen, filmpjes te hebben gezien, en inmiddels zelf ook ervaring te hebben, deelt onze collega Jan de 6 geboden van videobellen.

1. Gij zult niet door elkaar heen praten

Geef anderen de ruimte om zijn of haar zinnen af te maken. Zoek naar een goed moment om de ander te onderbreken of schrijf het op en kom er later op terug.

Ook zijn er wat officiële handgebaren die kunnen helpen. Je kunt je hand voor je mond houden om te laten zien dat je stopt met praten. Als je iets wilt zeggen, doe dan je hand richting de lens. Als iemand in het gesprek een simpele gesloten vraag stelt, reageer dan met duimpjes omhoog of omlaag om antwoord te geven.

In het echte leven is het prettig om te ‘hummen’ of ‘ja-en’ wanneer iemand iets aan het vertellen is om te laten merken dat je luistert. Tijdens een video-call kan dat storend zijn door de lichte vertraging. Oplossing? Vervang je ‘hum’ en ‘ja’ door een knikje. 

2. Gij zult uw microfoon zo veel mogelijk dempen

Dit om ruis op de achtergrond (bellende mensen, een blaffende hond, koffiemachine of een baby) te vermijden. Zet standaard je microfoon op mute en ‘ont-mute’ wanneer je iets wilt zeggen. 

3. Gij zult andere programma’s sluiten

Sluit tijdens je call je WhatsApp, mail of andere programma’s waarvan je meldingen met geluid ontvangt. Zorg er ook voor dat je telefoon even op stil staat. Elk extra geluidje zorgt voor afleiding en komt niet ten goede aan je gesprek.

 4. Gij zult altijd op tijd komen

Op de een of andere manier voelt het een stuk vermoeiender om te wachten in een digitale ruimte, dan in een fysieke ruimte. Dus, kom op tijd!

5. Gij zult voor een goeduitgeruste belplek zorgen

Denk hierbij aan een rustige ruimte. Maak gebruik van oortjes of een koptelefoon als je dat prettig vindt en zorg voor een goed werkend netwerk. 

6. Gij zult schrijven in plaats van typen

Typen maakt veel geluid en kan voor de ander als storend worden ervaren. Good old pen en papier dus!

Meer tips 

Nieuwsgierig naar wat deelname aan Great Place To Work jouw organisatie kan opleveren? Bekijk deze video en vraag het jaarplan 2021 aan!Topics: Thuiswerken Hybride werken Best Practices Communicatie

Comments

Laat je inspireren!

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over goed werkgeverschap, leiderschap, organisatiecultuur en employee experience.

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!