Flag

Vijf uitgangspunten voor diepgaande werkrelaties

Diageo is bekend van drankmerken als Baileys, Smirnoff, maar vooral van het biermerk Guinness. De bekendmaking van de Beste Werkgevers in Europa vond dit jaar plaats in Dublin (Ierland). Het is dan ook geen verrassing dat voorafgaand aan de conferentie deze leverancier van het welbekende Ierse biermerk zijn verhaal doet. 

David Smith, CEO van Diageo Ierland, spreekt de mensen toe in het Guinness Store House. Een museum in de vorm van, hoe symbolisch, een bierglas, ‘gevuld’ met het donkere bier Guinness. Een uitgebreidere lezing gaf David op de dag van de conferentie zelf. Diageo Ireland – Demand werd in 2013 de Beste Werkgever van Ierland en nummer 7 van de Beste Werkgevers van Europa.

Diageo heeft wereldwijd ruim 25.000 medewerkers. Trots roemt David ook hun 40.000 koeien, die mede deel uitmaken van de kracht van de organisatie. In Ierland werken 1500 medewerkers. De uitgangspunten van Diageo Ierland zijn: Passionate, Proud, Freedom to Succeed, Be te best en Value each other. Tijdens zijn lezing gaat David Smith in op hoe Diageo diepgaande relaties binnen de organisatie vorm geeft en er voor zorgt dat medewerkers extra hun best doen. Zoals de titel van deze blog al toelicht: ‘diepgaande relaties zorgen ervoor dat een grote organisatie zich klein voelt’. Ofwel: ook al ben je een grote organisatie, dan nog kan je ervoor zorgen dat ‘vanzelfsprekende’ zaken van een kleine organisatie ook aanwezig zijn, zoals weinig hiërarchie, onderling goed contact tussen medewerkers en een bereikbaar management.

Gedurende enkele jaren participeert Diageo Ierland in het medewerkerperceptieonderzoek van Great Place to Work®. In 2009 toonden de resultaten van het onderzoek aan dat het vertrouwen in het management was gedaald. Daarnaast ondervond de markt moeilijkheden en liepen de verkopen terug.

Wat heeft Diageo Ierland gedaan om het tij te keren?

Diageo Ierland vormde een nieuwe strategie met als uitgangspunt: ‘We all make Diageo Ireland a Great Place To Work®’. Iedereen moest dus mee doen om iets te veranderen en dat deed Diageo door te focussen op ‘employee engagement’ en ‘building deep relationships’. Het doel is het ontwikkelen van vertrouwenswaardig leiderschap door:

 1. Leiders te ontwikkelen die de ambitie van de organisatie kunnen waarmaken.
 2. Medewerkers inspireren om volledig betrokken te zijn met extra energie.
 3. Een goede en stabiele performance van de bedrijfsresultaten.

David Smith heeft zo zijn eigen ideeën gevormd met betrekking tot het begrip van ‘engagement’. Hij wilt ervoor zorgen dat zijn mensen volledig betrokken zijn. Om dit te bewerkstelligen zijn een aantal aspecten belangrijk. Ten eerste Energie: dit wordt bepaald door emoties, lichaam, ziel en hoofd. Zoals David Smith het verwoordt: “je moet de energie van de mensen managen, niet tijd”. Als mensen zich goed voelen, in alle aspecten van het woord, dan zorg je ervoor dat ze ook betrokken kunnen zijn. Daarnaast zijn menselijke behoeftes en de omgeving ook van belang.

Daarnaast vind Diageo het dus belangrijk om te focussen op diepgaande relaties binnen de organisatie. Dit is ook wat Great Place to Work® onderzoekt. Het onderzoek draait om drie relaties: de relatie tussen medewerker en management gebaseerd op vertrouwen, de relatie tussen medewerker en baan gebaseerd op trots en de relatie tussen medewerker en collega’s gebaseerd op kameraadschap.

Maar hoe bouw je diepgaande relaties op in de praktijk?

Volgens David Smith zijn daar vijf uitgangspunten voor nodig namelijk:

 1. Echt contact maken,
 2. Zorgen voor uitmuntende leidinggevenden,
 3. Coaching & ontwikkeling,
 4. Luisteren en
 5. Het erkennen en waarderen van de mens.

Maak echt contact – “Don’t just communicate”

Het gaat erom om daadwerkelijk contact te maken met je medewerkers. Ofwel zorg ervoor dat elke bijeenkomst een conversatie is en niet een eenrichtingsverkeer conferentie. David geeft aan dat hij vooral facilitator is in de bijeenkomsten van zijn organisatie. De medewerkers praten met elkaar en geven antwoord aan elkaar.  

Uitmuntend leiderschap – “Geef verantwoordelijkheid aan het kadermanagement”

Zoals eerder al aangeven toonde het onderzoek in eerdere jaren aan dat het vertrouwen in het management daalde en dat één van de speerpunten van Diageo was om ervoor te zorgen dat er vertrouwenswaardig leiderschap plaatsvindt binnen de organisatie. Ofwel zoals David Smith het verwoordde: “People leave bosses, not companies”.

Luisteren

Communiceren en “echt” luisteren zijn twee belangrijke termen die de acht sprekers van de Europese conferentie binden. Diageo heeft dit aangepakt door drie vragen te stellen aan hun medewerkers:

 1. Waarvoor wil je meer tijd hebben?
 2. Wat zijn de zaken die het meeste tijd kosten?
 3. Wat is nu onmogelijk, maar zou alles veranderen als het wel mogelijk is?

Ga dus de dialoog aan en zorg ervoor dat de medewerkers zich veilig genoeg voelen om eerlijk en open te praten en hun mening te uiten. 
 

Coaching en ontwikkeling

Zet coaching in om het allerbeste uit mensen te halen. Zorg ervoor dat elke medewerker zich kan ontwikkelen en kan groeien.

Erkennen en waarderen van de mens

Zoals eerder aangegeven vinden ze het bij Diageo belangrijk om ervoor te zorgen dat de medewerkers energie hebben en volledig toegewijd zijn aan de organisatie. Hiervoor moet je natuurlijk de medewerker waarderen als mens, en niet zien als een nummer op de loonlijst. Diageo doet dit door onder andere vrijwilligerswerk en gezondheidsfaciliteiten en daarnaast kan iedere medewerker een andere medewerker nomineren voor verschillende prijzen.

David laat via zijn verhaal een mooi voorbeeld zien van hoe je op een praktische wijze (maar wel met een onderliggend verhaal en doel) daadwerkelijk mensen in hun kracht kunnen zetten en relaties op kunt bouwen die zijn gebaseerd op vertrouwen.

David Smith sluit af met enkele mooie cijfers van Diageo: een response rate van 84%, een Trust Index© score van 91% en 97% van de medewerkers vind dat Diageo een Great Workplace is.

Daar mag op geproost worden!


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbriefTopics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!