Menu

Slechts 51% van werkend Nederland wil lang op huidige werkplek blijven

Slechts 51 procent van werkend Nederland wil lange tijd blijven op zijn of haar huidige werkplek. Dat blijkt uit het Trust Index-medewerkersonderzoek onder bijna 850 respondenten. Ook ziet de Nederlandse medewerker bij collega’s niet ontzettend veel enthousiasme: maar 51 procent stelt dat medewerkers bij hun organisatie ernaar uitkijken om naar het werk te gaan. Desondanks heeft men wel hart voor de zaak, want 71 procent geeft aan dat mensen bij hun organisatie bereid zijn tot extra inspanningen om het werk af te krijgen.

Great Place To Work
Leestijd 1 min
15 juni 2023, geüpdatet 27 februari 2024

Het feit dat de helft van werkend Nederland niet ver weg is van zijn of haar volgende werkplek, roept de nodige vragen op over hoe medewerkers zich in hun huidige baan voelen. Slechts 63 procent spreekt momenteel met trots over zijn of haar werkplek. Ook geeft maar de helft (55%) aan dat hij of zij zijn werkgever sterk bij vrienden of familie zou aanbevelen als goede werkgever. In een tijd waarin medewerkers je belangrijkste ambassadeurs zijn, is er dus nog genoeg werk aan de winkel voor Nederlandse organisaties.

Zesjescultuur

Benieuwd naar alle inzichten uit het onderzoeksrapport? Je kunt 'm gratis downloaden!

Download het rapport
GPTWNL-NinaVanVliet-185 kopie

63 procent van werkend Nederland ervaart een gevoel van trots als hij of zij ziet wat de organisatie bereikt. Voor een deel van de organisaties ligt dit op maatschappelijk vlak. Zeven op de tien Nederlandse medewerkers (68%) heeft namelijk een goed gevoel over de wijze waarop zijn of haar organisatie een bijdrage levert aan de maatschappij. Het grootste deel van de medewerkers gelooft dan ook dat hij of zij zinvol werk doet. Zo vindt 73 procent dat zijn of haar werk betekenis heeft en niet zomaar een baan is. Daarbij heeft 70 procent van werkend Nederland het gevoel dat zij een verschil maken met hun werk. Een belangrijke factor als het op trotsheid aankomt.

Wencke Ester-Lorber, Commercieel Directeur bij Great Place To Work:

“Dat maar de helft van de medewerkers van plan is om langere tijd bij een organisatie te blijven, is een alarmerend cijfer. Natuurlijk is het gezond dat medewerkers doorgroeien, wat soms de stap naar een andere organisatie betekent. Het is echter wel belangrijk om als organisatie voldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling te bieden. In deze tijd van arbeidskrapte wil je er namelijk voor zorgen dat medewerkers bij je blijven en het beste uit zichzelf halen. Dit doe je door een omgeving te creëren waarin mensen zich gewaardeerd voelen en zichzelf kunnen zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat medewerkers kunnen meedenken over hun werk en de organisatie. Dit alles heeft een positieve invloed op het gevoel van trots dat medewerkers ervaren en weerspiegelt in hoe zij over jouw organisatie praten met klanten, leveranciers, vrienden en familie.”

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Actueel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.