Flag

Sfeerimpressie: Europees event 2014 in magnifiek Rome

Op donderdag 5 juni, werd voor de twaalfde keer de lijst van de 100 Beste Werkgevers van Europa bekendgemaakt. Elk jaar is de uitreiking in een andere Europese stad. Dit jaar vond dit unieke event plaats in het mooie en zonnige Rome. Het thema voor de conferentie was deze keer 'The "Great Beauty" of Culture Transformation', ofwel: hoe kun je je cultuur inzetten om de nodige veranderingen in de organisatie te bewerkstelligen.

Voorafgaand aan het event was er op woensdagavond eerst een welkomstdiner voor een select gezelschap. Onder het genot van heerlijk Italiaans eten in Hotel Aldrovandi in Villa Borghese werden de eerste contacten gelegd.

Donderdag overdag vond de conferentie plaats in hotel Parco dei Principi. Vele camera's en mensen stonden te wachten voor de hoteldeuren. Dit was helaas echter niet voor het Europese event, maar voor het nationale elftal van Italië dat in hetzelfde hotel verbleef. In een mooie zaal met ronde tafels en drie grote schermen verzamelden ruim 200 deelnemers. Gedurende de dag waren er verschillende sprekers die hun visie gaven op en Best Practices deelden over Goed Werkgeverschap. In de komende tijd zullen er blogs op onze website verschijnen die een indruk geven over de verhalen van deze sprekers.

Roger Abravanel, Emeritus Director van de McKinsey Company, vertelde over 'The Post Industrial Corporate Landscape & its Implications on Human Capital, waarna China Gorman, Global CEO van Great Place to Work®, haar presentatie gaf. Zij bracht goed nieuws over de Best Workplaces van Europa: de mate van vertrouwen, trots en plezier is gestegen in deze organisaties. Europa scoort bovendien hoger dan Latijns-Amerika en Amerika (beter bekend als de Fortune top 100). China baseerde deze constateringen op het nieuwe rapport met een analyse over de data van Europa, genaamd 'Working on the Human Touch'. En lees hier over het gedachtegoed van Great Place to Work® en de achtergrond informatie over Europa's Beste Werkgevers. In het rapport staat veel data en toelichtingen van de CEO's van de 19 Europese Great Place To Work®-landen. Erik van Riet, CEO van Great Place to Work® Nederland, geeft aan dat de Best Workplaces van Nederland zich het afgelopen jaar van een strategie van 'overleven' naar 'leven' hebben ontwikkeld. Het is nog niet 'genieten', maar wel al een volgende stap in de goede richting.

Senior Human Resource Manager van Microsoft Ierland, Eimear Harty, vertelde over het 'Fuel Your Energy-programma'. Hiermee wordt binnen Microsoft aandacht gegeven aan rituelen en trucs, zoals het slim inzetten van pauzemomenten gedurende de dag en gebruikmaken van de sportruimte, die medewerkers kunnen gebruiken om meer energie te krijgen, daarmee slimmer en beter te werken en een betere werk-privé-balans te creëren.

De zaal was gevuld met CEO's, HR-managers en medewerkers van de Best Workplaces van Europa en medewerkers van Great Place to Work® uit verschillende landen. Een uitgelezen gelegenheid om met elkaar te netwerken en Best Practices te delen. De Culture Audit© (de evaluatie van het werkgeversbeleid) van Great Place to Work® bestaat uit negen beleidsterreinen (Werven, Verwelkomen, Inspireren, Spreken, Luisteren, Bedanken, Ontwikkelen, Zorgen, Vieren en Delen). Ruim dertig tafels waren ingericht per beleidsterrein en de deelnemers konden van tevoren aangeven over welk beleidsterrein zij wilden discussiëren. Mooie programma's en tips werden gedeeld. Na elke sessie van twintig minuten werden er dan ook veelvuldig visitekaartjes uitgewisseld.

Bruna Bottesi, Country Manager Italy van Netapp, hield een presentatie over 'Speaking & Listening in the Era of Technology', waarna er uitgebreid kon worden geluncht. De conferentie ging vervolgens verder met de energieke CEO van Bottega Veneta, Marco Bizzarri. Al van jongs af aan wilde hij een CEO van een Great Workplace worden. Daarna vertelde Frederic Amaritutei van W.L Gore & Associates France op een duidelijke en structurele manier hoe zij hun cultuur hebben vormgegeven.

Via een Skype-verbinding werd er vervolgens contact gelegd met een professor van de University of Chicago, Luigi Zingales. Hij vertelde over cultuur: de nieuwe hefboom voor het lange-termijn concurrentievermogen van organisaties. Betrand Bailly, CEO van de Franse organisatie Davidson Consulting, sloot de middag af met het delen van enkele inspirerende Best Practices. Denk hierbij aan: motivatiespel, wand met hobby's, kamers om een dutje te doen, gratis pianolessen en ongelimiteerde goodies.

Na een dag van luisteren naar en het delen van Best Practices ging iedereen zich voorbereiden op de glorieuze awarduitreiking van de Best Workplaces van Europa 2014. Het Nederlandse team deelde een appartement in het centrum van Rome. De Nederlandse CEO Erik van Riet en de vijf vrouwelijke medewerkers hadden als team bekijks op straat.

De gala-avond vond wederom plaats in hotel Parco dei Principi. Via een mooi verlichte ingang werden de aanwezigen eerst op de foto gezet en ontvingen zij een glas prosecco. Iedereen was mooi uitgedost en gespannen om te weten te komen op welke plek hun organisatie zou eindigen. In de zaal waren de tafels mooi gedekt en kon de avond starten. Het event werd geopend door China Gorman, global CEO van Great Place to Work®.

Zij verwelkomde alle aanwezigen en benadrukte nogmaals hoe bijzonder het was om een plek op de Europese lijst te bemachtigen. De 100 beste organisaties zijn namelijk de besten van ruim 2.300 deelnemende organisaties van 19 nationale lijsten in Europa. Daarnaast sprak zij over 'The Great Workplace era' die eraan komt, ofwel de tijd dat alle organisaties ernaar streven om een goede werkgever te zijn. Een inspirerende speech werd gegeven door Enrico Giovannini, voormalig Minister van Werk & Sociale Gelegenheden, over de gezamenlijke verantwoordelijkheid die organisaties hebben om werk te maken van goed werkgeverschap om van Europa een sterk sociaal en financieel continent te maken.

Bob Lee, Communications Director EMEA, was de gastheer van de avond. Al drie jaar op rij verzorgt hij op een goede, leuke en energieke wijze de uitreiking van de Europese awards. Er werd begonnen met de lijst van de 50 Best Small & Medium Workplaces (50 – 500 medewerkers). Alle organisaties die aanwezigen waren konden naar het podium om hun award in ontvangst te nemen. Op plaats 42 kunnen wij met trots ORMIT feliciteren met hun mooie plek op de lijst! De top 3 bleef nog even geheim. Na het voorgerecht ging de avond verder met de aftelling van de lijst van de 25 Best Large Workplaces (500+ medewerkers). Ook hierbij werd de top 3 nog niet bekendgemaakt. Zittend aan de tafel met Torfs uit België voelden we de spanning stijgen. Na het hoofdgerecht gingen we door naar de laatste categorie: de 25 Best Multinational Workplaces. In deze categorie kunnen wij verschillende Nederlandse organisaties ook feliciteren:

  • Microsoft, op de 1e plaats
  •  SAS, op de 4e plaats
  • NetApp, op de 5e plaats
  • EMC, op de 7e plaats
  • Diageo, op de 8e plaats
  • McDonald's, op de 14e plaats
  • AbbVie, op de 16e plaats
  • Hilti, op de 17e plaats
  • Adecco & Ajilon, op de 19e plaats
  • Medtronic, op de 23e plaats

Namens Great Place To Work® Nederland feliciteren we deze organisaties met hun mooie prestatie!

Na het dessert was het tijd voor het slotstuk van de avond: de top 3 van de drie categorieën werden bekendgemaakt. De nummer 1 van de Small and Medium Workplaces is de Zweedse organisatie Cygni. Nummer 2 is Bofaellesskaberne Edelsvej uit Denemarken en nummer 3 het Zweedse Key Solutions. De nummer 1 van de Large Workplaces is het Franse Davidson Consulting. De CEO bedankte in zijn speech vooral zijn medewerkers die via Social Media al in spanning zaten te wachten op de uitslag. Nummer 2 in deze categorie is domino-worldTM uit Duitsland en nummer 3 Torfs uit België. De nummer 1 van de Multinational Workplaces is Microsoft. De tweede plek op deze lijst is voor W.L. Gore & Associates en de derde plek voor Admiral Group uit Italië, Spanje en Groot-Brittanië.

Benieuwd naar de volledige lijst? Bekijk dan hier de speciale pagina op onze website.

Alle winnaars werden uitgenodigd op het podium om gezamenlijk op de foto te gaan. Juichend hielden zij hun awards omhoog. Na afloop verzamelden de winnaars zich in het bargedeelte, waar onder begeleiding van een DJ gezellig wat werd gedronken en gedanst. De mooie prestaties werden tot in de late uurtjes gevierd!

Op naar een nieuw mooi jaar, vol met Vertrouwen, Trots en Plezier!

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

 

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!