Flag

Gastblog SNPI: Bedrijf en mensen investeren in elkaar


Bedrijven ontdekken dat goed werkgeverschap zorgt voor betere bedrijfsresultaten. Bedrijven met aandeelhouderschap voor medewerkers hebben hier een voorsprong. De kunst is die ten volle te benutten.

Drie relaties zijn bepalend voor de mate waarin medewerkers presteren, die tussen de medewerker en de baan, die tussen medewerkers onderling en die tussen de medewerker en het management. En die derde relatie heeft het meest effect op het bedrijfsresultaat. Dat stelt Great Place to Work® dat bedrijven adviseert op goed werkgeverschap.

Great Place to Work® meet jaarlijks bedrijven door, die dat willen, op hun kwaliteiten als werkgever. Zo komt de lijst van Best Workplaces tot stand, met dit jaar aan de top: Atlassian, Novo Nordisk en Kindergarden (bij de 250+ bedrijven); ORMIT (bij de middelgrote) en Lean Consultancy Group bij de kleinere (20 tot 50 medewerkers). In 2016 hebben 126 organisaties met in totaal 28.000 medewerkers zich aan deze meting onderworpen en daarvan zijn er 64 die de streep hebben gehaald en zich een Great Place to Work® mogen noemen.

Trends in medewerkersvertrouwen

In Nederland groeit het inzicht dat goed werkgeverschap tot betere prestaties leidt, volgens Caroline Muller, senior consultant bij Great Place to Work®. Interessant is dat de jaarlijkse meting voor de bepaling van de Best Workplaces inzicht geeft in trends. Zo steeg dit jaar het vertrouwen van medewerkers voor het eerst in vier jaar. Dit is een meting op waarden geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, kameraadschap en trots. Het vertrouwen bepaalt de totaalscore voor tweederde en eenderde wordt bepaald op basis van de bedrijfscultuur en HR-beleid. Wat onderscheidt nu de 64 van de rest, die de streep niet haalden? Mensen kijken ernaar uit om naar hun werk te gaan, het management doet wat het zegt en speciale gelegenheden worden gevierd. De echte koplopers, de top 5, onderscheidt zich van het peloton door medewerkers te betrekken bij beslissingen die invloed hebben op werk en werkomgeving. En terwijl zij uiteraard op elk van de vijf waarden hoger scoren, is het verschil het grootst op de waarde respect.

Investeren in de relatie

De top 5 beste werkgevers verschillen onderling enorm in de manieren waarop zij hun kwaliteit dagelijks invullen. Maar in de kern gaat het om een diepgaande investering in de relatie met de medewerkers. Door het bos aan leuke toeters en bellen – van een gezond ontbijt als start van de dag tot elkaar coachen in duo’s - schemert heel duidelijk door dat de medewerkers consequent en transparant betrokken worden bij de organisatie. Bedrijven met een bedrijfsbreed aandeelhoudersplan hebben zeker al wat punten voorsprong op de meetlat van een Great Place to Work® (dat zagen we eerder al in onderzoek in de VS). De basis voor betrokkenheid is heel tastbaar en ‘hard’: medewerkers investeren op hun beurt in het bedrijf, meer vertrouwen kun je niet krijgen.

Elke dag

Om dat door te laten werken in de drie relaties, waarmee ik deze blog ben begonnen: met de baan, met collega’s en met de baas, is het enorm belangrijk om het plan uit te werken en door te vertalen naar expliciete en breed gedeelde waarden voor het invullen van deze relaties. Vervolgens moet je dat dan ook elke dag weer neer weten te zetten met medewerkers, op een manier die hen aanspreekt, en die zij ervaren als geloofwaardig, eerlijk, respectvol en kameraadschappelijk zodat ze trots zijn op hun baan, op elkaar, op hun baas en daarmee op hun bedrijf. Voor een helemaal ideale score is dan ook van belang dat medewerkers vinden dat het bedrijf een waardevolle bijdrage levert aan de gemeenschap. Bij een voorsprong gaat het om de kunst die ten volle te benutten.

Over SNPI

De Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI) is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland. SNPI heeft een brede kennis over financiële participatie waarbij medewerkers kunnen participeren. SNPI kent het hele traject van oriëntatie, ontwerp tot aan implementatie. 

SNPI heeft drie hoofdactiviteiten:

  1. Kennis delen
  2. Platform voor bedrijven en lobby & promotie
  3. Advisering

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op
 LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!