Menu

Open brief: maak van psychologische veiligheid prioriteit

Persbericht - Open brief ondersteunt het event ‘Walk Your Talk’ om werkgevers in Nederland te inspireren op het gebied van goed werkgeverschap. 

Great Place To Work
Leestijd 1 min
1 mei 2023, geüpdatet 25 maart 2024

Vandaag, op de Dag van de Arbeid, roept Great Place To Work organisaties op om prioriteit te maken van psychologische veiligheid op de werkvloer. In een open brief die het internationaal advies- en onderzoeksbureau op het gebied van organisatiecultuur verspreidt, worden organisaties aangezet tot actie om een positieve werkplek te creëren waar vertrouwen en psychologische veiligheid centraal staan. 

De organisatie, dat tevens bekend is van de gelijknamige certificaten, ziet dat er aandacht binnen organisaties is voor mismanagement, burn-outs en grensoverschrijdend gedrag, maar de echte actie ontbreekt nog. En dat komt volgens René Brouwers, CEO van Great Place To Work Nederland, doordat de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving niet op de juiste plek belegd is:

“Te vaak worden HR-afdelingen nog als eigenaar van dit soort zaken gezien, terwijl handelen vanuit vertrouwen een business strategie moet zijn, en dus absoluut vanuit de directie aangepakt moet worden. Het gaat om het bouwen van een fundament waarop de hele organisatie opereert en daarnaast om sterke relaties onderling. Op dit moment is het een feit dat niet iedereen in een omgeving werkt waar vertrouwen centraal staat. Dat blijkt ook uit misstanden bij bijvoorbeeld NOS Sport en The Voice of Holland. En daar moet verandering in komen.”

Event ‘Walk Your Talk’ 

Great Place To Work wil organisaties graag de helpende hand bieden door ze letterlijk een stap in de goede richting te laten zetten. Samen met de Best Workplaces van Nederland wordt er daarom al lopend aandacht gevraagd voor goed werkgeverschap en de acties die organisaties kunnen ondernemen. Op vrijdag 2 juni organiseert het onderzoeksbureau in Utrecht het event ‘Walk Your Talk’, met als uiteindelijk doel te inspireren en zo een positievere werkcultuur voor iedereen te realiseren. 

“Een organisatiecultuur gebaseerd op vertrouwen creëert een omgeving waarin medewerkers kunnen groeien, innoveren en samenwerken zonder angst. Oftewel, dit is een cultuur waarin psychologische veiligheid centraal staat. Het is de sleutel tot succes voor elke organisatie die streeft naar productiviteit en betrokken medewerkers. Elke dag weer. Een oproep die ik graag doe aan alle organisaties die klaar zijn om het verschil te maken: ga met ons mee de straat op en zorg ervoor dat je je rugzak vult met inspiratie en ideeën om ook van jouw organisatie een best workplace te maken”, aldus René Brouwers.  

Ook interessant

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Actueel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.