Menu
HR

Gastblog: Talent spotten en ontwikkelen doe je zo

Bij Maxilia werken onze medewerkers vanuit hun kracht. Dat wil zeggen: iedereen doet waar hij of zij goed in is. Niet van een 4 een 6 maken, maar focussen op de zevens die kunnen uitgroeien tot een 9! Toch wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling en groei van talent. Zonde. Want zo laat je kansen liggen voor de groei van jouw onderneming! Maar hoe kun je de groei van talent stimuleren én faciliteren?

Great Place To Work
Leestijd 2 min
9 maart 2022, geüpdatet 27 maart 2024

#1 Deel jullie toekomstvisie

Wil je dat jouw medewerkers hun talent ontwikkelen ten behoeve van jouw onderneming? Dan is het belangrijk om een duidelijke toekomstvisie op te stellen en deze intern te delen. Op die manier weet iedereen binnen jouw onderneming hoe zij kunnen bijdragen aan het grote geheel. Zo kun je talent stimuleren en laten groeien in de richting die wenselijk is voor jouw onderneming. Daarnaast zorgt het ook voor een groter gevoel van saamhorigheid en zingeving. 

#2 Stel duidelijke doelen 

Doelen zorgen voor richting, duidelijkheid én uitdaging. Daarnaast kun je aan de hand van concrete doelen ook beter de voortgang en de resultaten van jouw talent meten. Op die manier weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en kunnen jullie hier gericht (tussentijds) op sturen. Als extra motivator, kun je tegenover het behalen van de doelen ook een bonus beschikbaar stellen. Probeer deze samen vorm te geven, zodat de beloning ook daadwerkelijk past bij het talent van de medewerker. Zo creëer je een omgeving waarin hard werk altijd passend beloond wordt! 

#3 Stippel een groeipad uit dat past bij de ambities van de medewerker 

Wil het talent binnen jouw onderneming groeien in salaris door zijn of haar kennis te verbreden of juist te verdiepen? Stippel dan een duidelijk pad uit met doelstellingen en de benodigde skills om deze stap mogelijk te maken. Zo maak je groei tastbaar, wordt de motivatie groter én creëer je loyaliteit. Want talent moet je koesteren! 

#4 Faciliteer opleidingsmogelijkheden 

Dit lijkt een no-brainer, maar wordt nog altijd onderschat. Dit was ook lange tijd zo bij Maxilia. Daarom zijn we onlangs gestart met het platform GoodHabitz. Dankzij deze digitale bibliotheek vol online trainingen kunnen medewerkers werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Iedere maand worden er nieuwe titels toegevoegd zodat er altijd weer iets nieuws te leren valt. Ziet een medewerker iets wat bij zijn/haar functie past? Dan wordt dit binnen het team bespreekbaar gemaakt. Zodat er voldoende tijd én middelen gereserveerd worden om deze groei te faciliteren. 

#5 Stimuleer verantwoordelijkheid 

Geef jouw medewerkers het vertrouwen om hun functie in te richten zoals zij dat willen zodat ze een groter gevoel van verantwoordelijkheid krijgen. Vermijd complexe en onnodige checklijsten en processen. Zo bepérk je namelijk juist het talent van jouw medewerkers. Of dat nu op het gebied van creativiteit of service richting de klant is. Vertrouwen en verantwoordelijkheid gaan namelijk hand in hand en zorgen daarnaast voor een extra gevoel van waardering. Een belangrijk bijkomend voordeel. Zo bind je jouw talent namelijk ook op de lange termijn aan jouw onderneming! 

Vind jij het lastig om groei te stimuleren en te faciliteren? En komt dit voornamelijk doordat je niet precies weet wat de win-win is van deze investering? Dan kun je met bovenstaande tips direct aan de slag. Door groei te kwantificeren krijg je namelijk meer inzicht in het functioneren en presteren van jouw medewerkers. Zo pik je talent er eenvoudig tussenuit en profiteer je optimaal van de voordelen! 

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over HR

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.