Menu

Zo word je als leider een ‘Pioneer of Trust’

Op 22 september maken we de top 150 Best Workplaces in Europa bekend. En hoewel deze organisaties verschillen wat betreft grootte, sector en aanpak, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze worden geleid door Pioneers of Trust. Leiders, die dingen net een tikje anders doen. Die begrijpen dat een organisatiecultuur gebaseerd op vertrouwen de sleutel is voor succes. Echte pioniers, die het goede voorbeeld geven en empathisch durven handelen. Maar, is vertrouwen geen ongrijpbaar begrip? En zijn er eigenlijk wel effectieve manieren om de mate van vertrouwen binnen een organisatie te vergroten?  

Great Place To Work
Leestijd 3 min
5 september 2023, geüpdatet 15 maart 2024

Ja, die zijn er. En dit alles begint in de harten en hoofden van de leiding. Het begint met het worden van een Pioneer of Trust.  

Leiderschap start met zelfvertrouwen

Een Pioneer of Trust word je niet vanzelf, dit start vanbinnen. Dit type leider vertrouwd op zichzelf, wat hen helpt om sterke relaties op te bouwen. Zowel één-op-één als met een team. Dit doen ze door buiten de ‘typische leidersvorm’ te treden. Met creativiteit, flexibiliteit en nieuwe benaderingen bouwen ze een basis van geloofwaardigheid, respect en eerlijkheid. Vanuit daar groeit een cultuur van vertrouwen organisch door de hele organisatie   

Je herkent Pioneers of Trust dus aan de doortastende en effectieve manier van leidinggeven. Wanneer zij dit consistent doen, is het maken van impact gegarandeerd. Elke interactie, iedere relatie, elk programma of proces is een kans om te werken aan vertrouwen. Daarentegen zal ieder onderdeel dat wordt verwaarloosd binnen een organisatie, afbreuk doen aan die zorgvuldig opgebouwde cultuur. 

Zo bouw je vertrouwen

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je als leider een cultuur van vertrouwen bouwt, én wat het oplevert

Lees de whitepaper
GPTWNL-NinaVanVliet-107

Iedere organisatie vraagt om een eigen aanpak

De Best Workplaces van Europa lijken de code gekraakt te hebben. Door impactvol leiderschap weten zij op succesvolle manier een hoge mate van vertrouwen op de werkvloer te bouwen én behouden. Leiderschap vraagt om vernieuwing en constante innovatie, om te garanderen dat de organisatie deze status behoud – ook wanneer je team en de wereld om je heen razendsnel veranderen. Bijvoorbeeld door de manier waarop je medewerkers her- en erkent. Of door het zorgen van eenheid tussen opgestelde doelen en bijvoorbeeld de systemen, processen en kaders binnen je organisatie. En wanneer alles intern z’n plek heeft, zullen ook klanten en partners dit vertrouwen ervaren.   

Hoe je dit aanvliegt is niet in beton gegoten. Iedere organisatie is anders en vraagt om een eigen aanpak. Zo kan bouwen aan vertrouwen voor de ene organisatie betekenen dat je gaat werken met feedbacksystemen, maar verlangt een andere organisatie meer connectie tussen C-level en medewerkers. En wat er ook nodig is om medewerkers het gevoel te geven dat zowel hun organisatie als leiding geloofwaardig én betrouwbaar zijn – Pioneers of Trust staan in startblokken en zullen niet rusten tot de juiste balans binnen hun organisatie is gevonden.   

Lees ook: De rol van leiders in het vormgeven van organisatiecultuur

Vertrouwen leidt tot betere financiële resultaten

Onze data laat kristalhelder zien dat dat het creëren van een vertrouwenscultuur in je organisatie, leidt tot meer vitale en productieve medewerkers. Medewerkers die zich vrijer voelen zich uit te spreken, durf te tonen en te willen innoveren. Om bevlogen aan het werk te gaan. Medewerkers bij organisaties met een hoge mate van vertrouwen werken graag samen met collega’s en lossen uitdagingen op creatieve manieren op. Ze zijn trots om te werken voor de organisatie waarvoor ze werken.  

Die sterke aanwezigheid van vertrouwen binnen organisaties, neemt ook aanzienlijke financiële voordelen met zich mee. Uit ons Trust Index-medewerkersonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat organisaties met een vertrouwensscore van méér dan 90% niet alleen torenhoog scoren op thema’s zoals ‘intentie om te blijven’, ‘bereidheid om de organisatie aan te bevelen bij vrienden en familie’ en ‘klantgericht zijn’, maar ook 17% hogere omzetgroei hebben, 15% meer groei doormaken wat betreft medewerkers en maar liefst 75% méér sollicitanten werven per 100 medewerkers. Dit alles in vergelijking met organisaties die 70% of minder scoren op ditzelfde onderzoek.

Zo bouw je als leider aan vertrouwen

Als leider bouwen aan de mate van vertrouwen binnen jouw eigen organisatie? Dat begint bij jezelf. Met jouw focus, aandacht en verbeeldingskracht. Met jouw bereidheid om kwetsbaar te zijn, je empathisch te uiten en het commitment te hebben elke dag hieraan te werken – op zowel grote, als kleine manieren. Dit zit ‘m bijvoorbeeld in kleine interacties, in wat je zegt en doet. En ja, dit zal tijd kosten. Gun jezelf ook die tijd, want een cultuur van vertrouwen gaat niet over één nacht ijs. Gun je medewerkers ook de tijd om hun mening te geven, keuzes te overwegen en informatie te verwerken. Want alleen samen kom je tot de kern. En echte Pioneers of Trust weten dat de enige manier om te slagen is om het te blijven proberen. Energie te blijven leveren. Elke dag een beetje beter.  

Zorg ervoor dat je dagelijks stilstaat bij jouw eigen gedrag en dat van je leidinggevende team. Do you walk the talk? Sta je in verbinding met je teams, vertrouw je je mensen en handel je met empathie? Dan ben je goed op weg. Duik nu eens in manier die kunnen bijdragen om de mate van vertrouwen nog hoger te maken bij jou op de werkvloer. Zet bijvoorbeeld programma’s in die inspelen op de behoefte van jouw mensen. Creëer een inclusieve en veilige werkomgeving waarin met creatief durft te zijn. Buiten te gewaande paden durft te treden. En deel deze cultuur met klanten, met partners. Alleen op deze manier profileer jij jezelf als toekomstige Pioneer of Trust.  

Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Leiderschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.