Flag

Leiderschap op een zeilboot

Een van de sprekers op de conferentie tijdens het Europese event in Dublin was Manley Hopkinson, avonturier, militair en zeezeiler. Hij focust zich op onderwerpen als Leiderschap, “Teamship” en “Selfship”.

BT Global Challenge

Manley Hopkinson ontwikkelt persoonlijke thema’s voor het volbrengen van de potentie van jou en je teams. De kern van zijn presentaties gaan over zijn fenomenale ervaringen die hij in zijn carrière heeft op gedaan. In zijn presentatie op de conferentie vertelde hij over zijn ervaring als kapitein op een zeiljacht in de BT Global Challenge. Een race rond de wereld in 9 maanden waarin een totaal van maar liefst 32.000 miles (51.488 km) werd afgelegd. Deze race is uniek omdat het via de west route rond de wereld gaat, tegen de wind en stroom in, vaak benoemd als de ‘verkeerde kant op’ route.

Magisch moment..

Manley was de kapitein, de leider van een team van vrijwilligers, waaronder ook negen beginners. In totaal bestond het team uit 17 mensen, de jongste was 21 en de oudste 62 jaar oud. Hij had het team niet zelf geselecteerd. Dit deed hij bewust omdat de kans groot is dat je zelf voor mensen kiest die op jou lijken, terwijl het gaat om de juiste attitude en kunde die een team nodig heeft. Het was voor hem een magisch moment toen het team voor hem stond. Hij was degene die ervoor moest zorgen dat tijdens deze spannende reis ieder individu zou groeien en dat deze individuen samen moest worden gebracht tot een team. Zijn team kreeg de benaming Large 1, alles zou “groots” zijn. Daarnaast liet hij zijn team de regels bepalen en de cultuur creëren. Een team bestaat immers uit meerdere leden die samen onderdeel zijn van de cultuur, dit wordt niet bepaald door enkel de leider.

Een leider moet doen wat hij moet doen

Tijdens de start van een nieuwe leg, lag Large 1 aan kop. Iedereen was hier verbaasd over, hoe kon dat met zo’n team? Manley stond zelf niet achter het stuur maar een van zijn bemanningsleden. Waarom? Zodat hij kon doen wat hij moest doen. Overal zijn daar waar zijn team hem nodig had ter ondersteuning of begeleiding. Het vertrouwen in zijn bemanningsleden was tijdens de reis van essentieel belang. Door erop te vertrouwen dat zij hun taken op een goede manier volbrengen, kon hij een naderende orkaan bestuderen en de best mogelijke route uitstippelen. Het vertrouwen in het team, duidelijk maken dat ze dit samen zouden doen, maakte dat Manley geen seconde tijdens de orkaan heeft gestuurd. Degene die hen door de orkaan stuurde was een van de volledig onervaren bemanningsleden. Manley vat deze op vertrouwen gebaseerde rolverdeling als volgt samen: "It is not about what you can do in a situation, it's about what you should do."

Kortom, vertrouw anderen in hun taak, en wees daar waar jij de meeste impact kunt hebben. Empower je team en vertrouw erop dat zij de taak aankunnen.
 

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!



Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!