Menu

"Vertel mij de échte verhalen, niet alleen de succesverhalen."

Frederike Schoonheim, Head of People and Culture bij Dopper, heeft een wat onconventionele weg afgelegd naar haar huidige functie. Voor haar nu bijna driejarige dienstverband bij Dopper was ze eigenaar van haar eigen bedrijf, waar ze zich bezighield met team- en organisatieontwikkeling. Hoewel ze geen klassieke HR-achtergrond heeft, werd ze toch benaderd door Dopper om een aantal HR-veranderingen door te voeren op basis van feedback uit de GPTW-enquête. Het vertrouwen van Virginia, CEO van Dopper, gaf haar de kans om deze HR-klus met beide handen aan te pakken.

Great Place To Work
Leestijd 2 min
15 mei 2024
Frederike Schoonheim Dopper

“Iets meer dan drie jaar geleden zette ik mijn eerste stappen bij Dopper. Op dat moment was ik nog ondernemer en begeleidde ik teams en organisaties in veranderprocessen. Geen klassieke HR-achtergrond dus, maar wel altijd bezig met de ontwikkeling van mensen in organisaties. Virginia kende ik al meer dan tien jaar op dat moment. Wij ontmoetten elkaar in een leiderschapstraject bij een van de organisaties waar zij voor Dopper werkte. We hebben altijd contact gehouden. Toen de vorige Head of People & Culture vertrok, gaf Virginia mij de kans om samen met haar dit avontuur aan te gaan. Wat begon als een project eindigde in een vaste baan.

Van ondernemerschap naar HR

Na 16 jaar ondernemerschap begon ik namelijk te broeden op de volgende stap. Jarenlang vond ik het kortstondige van mijn opdrachten geweldig, maar op een bepaald moment begon dat toch te wringen. Ik wilde me weer helemaal vastbijten, iets neerzetten van het begin tot het eind. Voor mij lag het dan ook voor de hand om een HR-baan te zoeken. Helaas viel dat niet mee. Doordat ik geen echte HR-ervaring had, leek de weg geblokkeerd. Ondanks een post-bachelor opleiding, bleef ik stuiten op afwijzingen. Veel organisaties zeggen dat ze verder kijken dan je CV, maar ze doen dat in mijn ervaring niet zo vaak. Het was een frustrerende zoektocht. Tot Virginia belde en mij de kans gaf. Het is geweldig om bij Dopper te werken en samen met het Dopper team bij te dragen aan een betere wereld.

Geen rolmodel, maar inspiratiebron

Rolmodellen zijn voor mij meer inspiratiebronnen; het zijn mensen die inspireren en energie geven om ergens voor te gaan. Bijvoorbeeld Virginia met haar goede ideeën, creativiteit, gedrevenheid en haar krachtige en warme persoonlijkheid. Ik bewonder haar omdat ze me inspireert om het beste uit mezelf en mijn taak bij Dopper te halen, om te innoveren, om creatief te zijn, om anders en groter te denken, om me te ontwikkelen en om het goede te doen voor de wereld. En ik ben haar dankbaar voor de kans die zij me heeft gegeven. Haar steun en geloof in mijn potentieel hebben een grote impact gehad op mijn leven.

Of ik een rolmodel voor anderen ben? Ik hoop het. Ik hoop dat ik anderen kan inspireren met mijn enthousiasme en door het delen van mijn ervaringen. Dat ik anderen kan laten groeien door te aan te moedigen om je eigen pad te volgen, om authentiek, krachtig en kwetsbaar te zijn. Inspirerende vrouwen als Michelle Obama doen dat ook in mijn ogen.

Voor mijn 13-jarige dochter hoop ik een rolmodel te zijn, een voorbeeld van iemand die zich inzet voor het goede, zowel voor haar als voor de wereld om haar heen. Ik ben benieuwd hoe zij over tien jaar op mij zal terugkijken, maar ik hoop dat ze ziet dat ik mijn best heb gedaan om een positieve invloed te hebben, zelfs als ik nu soms een beetje irritant ben.’’

Gratis magazine

Ontdek op welke thema's de Best Workplaces for Women in het bijzonder het verschil maken. 

Download het magazine
GPTW_FotograafEmmaPot_DSC01685
Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Best Workplaces

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.