Flag

Leiderschap bij W.L. Gore & Associates

De zesde spreker tijdens de Europese conferentie dit jaar was Frederic Amariutei, Inside Sales Leader Global en Franche Branch Leader bij W.L. Gore & Associates. De titel van zijn presentatie was "Gore: An Enterprise with a Unique Culture". Cultuur staat dan ook centraal in de gehele bedrijfsvoering van W.L. Gore & Associates. Frederic Amariutei gaf een mooie impressie over hoe de "Gore-cultuur" is opgebouwd, wordt vormgeven en hoe de dagelijkse praktijk wordt geleefd.

W.L. Gore & Associaties is in 1958 opgericht door Bill en Vieve Gore. Momenteel heeft de organisatie meer dan 10.000 medewerkers wereldwijd. Vorig jaar stond de organisatie op de vijfde plek van de Beste Multinationals wereldwijd van Great Place to Work® (ook wel bekend als de Global List 2013).

Frederic Amariutei toont een systematische weergave van de "Gore-cultuur", te beginnen bij de kern. Waar geloven ze in? Daarnaast volgen de principes, kernwaarden, belangrijkste disciplines, praktijken en externe invloeden.

Hij start met het omschrijven van de vier 'waar geloven wij in' termen en wat zij exact betekenen binnen de organisatie.

  1. Geloof in het individu. Dit houdt in dat er het vertrouwen is dat medewerkers het juiste doen, dat eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd en dat medewerkers hun eigen doelen bepalen. Dit geloof in het individu leidt tot een hogere betrokkenheid.
  2. Kracht van kleine teams. Deze focus leidt ertoe dat er gezamenlijk eigenaarschap wordt gecreëerd om zo resultaten te behalen. Daarnaast stimuleert het samenwerking en zorgt het ervoor dat er betere beslissingen worden gemaakt.
  3. Iedereen in 'hetzelfde schuitje'. Dit gevoel zorgt ervoor dat beslissingen worden genomen die in het voordeel zijn van de organisatie. Elke vennoot is daarom ook aandeelhouder, successen worden gedeeld en iedereen voelt dat hij/zij onderdeel is van het groter geheel.
  4. Lange-termijn-visie. W.L. Gore & Associates investeren in de lange termijn. Dit houdt in dat er ruimte is voor innovatie en dat er focus is op het welzijn van de huidige, maar zeker ook van de toekomstige generaties.


Zoals Frederic Amariutei ook aangaf in zijn presentatie is cultuur geen vaststaand begrip, maar juist constant in beweging. Het heeft, zoals de afbeelding mooi laat zien, verschillende uitdagingen. Een verankerende cultuur zorgt ervoor dat, ondanks interne- en externe invloeden, de contouren van de cultuur blijven staan, zodat 'alle bootjes uiteindelijk in het zelfde water blijven varen' en idealiter allemaal dezelfde kant opgaan.

Bij W.L. Gore is hierdoor de rol van leiderschap cruciaal. Zij hebben binnen de organisatie een 'leiderschapsfilosofie', bestaande uit:

  • Het leven van de culturele waarden is noodzakelijk.
  • Je bent geen leider als je geen volgers hebt.
  • Je leidt via invloed, en niet via controle en bevelen.
  • Je wordt beoordeeld op zowel wat je hebt opgeleverd als hoe dat is gegaan.
  • Leiderschap is afhankelijk van de situatie, gebaseerd op degene die de kennis heeft.

Interessant is de visie van W.L. Gore & Associates dat "iedereen een leider kan zijn zolang je volgers hebt". Dit houdt in dat iedereen binnen de organisatie een leider kan zijn, zolang er mensen zijn die dat ook willen. Dit brengt voordelen voor beide kanten: mensen kiezen bewust voor een leider omdat zij vertrouwen in deze persoon hebben en leiders voelen zich gesterkt door het feit dat zij bewust zijn gekozen door hun volgers. Dit raakt ook de crux van de visie van Great Place to Work®, namelijk dat vertrouwen de sleutel tot goed werkgeverschap is.

Binnen de leiderschapsfilosofie heeft W.L. Gore vijf dimensies, namelijk: het leven van de cultuur, leiding geven aan anderen, leiding geven aan jezelf, visie uitdragen en aan de slag gaan.                                                                

De presentatie van Frederic laat zien hoe cultuur de strategie van de organisatie is en dat deze strategie dus werkt. Een duidelijk beeld van de principes en de waarden zorgt ervoor dat de cultuur geleefd wordt door de gehele organisatie wereldwijd. Met de realisatie dat cultuur constant in beweging is, zorgt W.L. Gore & Associates ervoor dat hun framework zo sterk is dat hun eigen organisatiecultuur blijft bestaan. Daarnaast werpt het centraal stellen van de mensen vruchten af. In alle facetten van de cultuur van W.L. Gore zijn de mensen onderdeel van de cultuur, staan ze in hun kracht en halen ze het beste uit zichzelf.

W.L. Gore laat door middel van deze presentatie zien wat Great Place to Work® omschrijft in de managementdefinitie van een Great Place to Work: 'Een organisatie waar organisatiedoelen worden gerealiseerd, met medewerkers die het beste uit zichzelf halen en samenwerken als een team/familie in een omgeving van vertrouwen.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!