Flag

Goed werkgeverschap als voorwaarde voor organisatiesucces

“How to stay awake after Roman lunch”, dat is de uitdaging waar Marco Bizzarri, CEO van Bottega Veneta, voor staat en de zin waarmee hij zijn presentatie start. Zijn toehoorders hebben net genoten van een heerlijke lunch in het Parco dei Principe in Rome, het hotel waar het congres rondom de Europese lijst van Best Workplaces plaats vindt. De welbekende after-lunch-dip ligt op de loer, maar als snel zit iedereen aandachtig te luisteren naar deze charismatische, en uiteraard tot in de puntjes verzorgde, man op het podium die op bevlogen wijze vertelt over het stimuleren en aantrekken van talent en vakmanschap.

Bottega Veneta is een luxueus Italiaans modemerk, dat voornamelijk bekend staat om haar mooie lederwaren; tassen andere accessoires. Bizzarri vertelt over de ontwikkeling van Bottega Veneta, de kernwaarden van het luxe merk en de wijze waarop zij met hun medewerkers omgaan.

Hij start zijn verhaal met de vraag waarom Bottega Veneta besloot deel te nemen aan het onderzoek van Great Place to Work®. “Dat was in het begin voornamelijk voor mijn eigen ego, ik wilde op de lijst van Best Workplaces komen”, vertelt de CEO eerlijk, “maar ik ben er nu van overtuigd dat het zijn van een Great Place to Work een belangrijke voorwaarde is voor een organisatie om te overleven en om succesvol te zijn. Het zijn van een Great Place to Work helpt ons enorm om medewerkers te stimuleren om hun talent en vakmanschap tot uiting te laten komen. Bovendien helpt het ons bij het aantrekken van nieuw talent. In onze business is talent een cruciale succesfactor”. 

‘The war for talent’ is een veelgebruikte uitdrukking voor de toenemende mate van concurrentie tussen organisaties in het aantrekken en het behouden van talentvolle, gekwalificeerde en gespecialiseerde medewerkers. Ook Bottega Veneta kent deze uitdaging en gaat deze aan door zich te focussen op de eigen kernwaarden en pijlers. 

Sinds de oprichting in 1966 hebben discretie, kwaliteit en vakmanschap altijd centraal gestaan bij Bottega Veneta. Dit is in lijn met het motto van het luxemerk; ‘When your own initials are enough’. In de jaren ’90 verloor de organisatie deze waarden echter uit het oog en verschenen ontwerpen met schreeuwerige logo’s op de catwalk.

De ommekeer kwam in 2001 toen de organisatie overgenomen werd door Kering, tevens eigenaar van Gucci, Balenciaga en Alexander McQueen. Met sterke ondersteuning vanuit het top management van Kering onderging Bottega Veneta een re-branding die haar terugbracht naar haar basis en de vier pijlers die ten grondslag liggen aan de organisatie:

  1. Uitzonderlijk vakmanschap
  2. Hoogste kwaliteit
  3. Tijdloos design
  4. Moderne functionaliteit 

Deze vier pijlers zijn gebaseerd op het product en liggen ten grondslag aan iedere beslissing die in de organisatie wordt genomen. Het aantrekken, behouden en laten groeien van talent staat daarbij centraal. De organisatie zoekt actief naar manieren om talent te bevorderen binnen haar organisatie en de balans te vinden tussen de inzet die ze van haar medewerkers vraagt en de zorg die ze voor hen draagt. Een van de wijzen waarop ze het talent van medewerkers tot maximale uiting willen laten komen, is door een unieke werkomgeving te creëren.

“Medewerkers moeten zich thuis voelen, zich geïnspireerd voelen en hun creativiteit tot uiting kunnen laten komen in onze ateliers”, aldus Bizzarri. Het atelier in Montebello Vicentino is met veel aandacht ontworpen. De opzet van het atelier is erg open, om een stroom van informatie te garanderen en medewerkers het gevoel te geven dat ze één zijn met elkaar en de natuur buiten.

Vakmanschap en talent staan centraal bij Bottega Veneta, maar ook deze organisatie ervaart dat het moeilijk is om gekwalificeerde vakmensen te vinden. Om deze uitdaging aan te gaan, hebben ze de ‘Scuola dei Maestri Pellettieri’ opgezet. In deze school worden nieuwe medewerkers opgeleid door ervaren vakmensen die in dienst zijn van Bottega Veneta en door gepensioneerde medewerkers van de organisatie. Een ideale opzet, want op deze manier wordt de energie van jonge medewerkers gecombineerd met de jarenlange ervaring en vakmanschap van gepensioneerden.

Een laatste wijze waarop de organisatie het vakmanschap en talent in haar organisatie probeert te bevorderen, is door ‘Cooperative Montana Femminile’. Het is een sociaal project, dat is opgezet om ambachtsvrouwen, die hun werk in een vergelijkbare sector of industrie zijn verloren, een baan aan te bieden binnen Bottega Veneta. De vrouwen beheersen niet het vakmanschap van leerbewerking, maar kennen wel vergelijkbare technieken, waardoor ze vrij makkelijk omgeschoold kunnen worden. Een win-winsituatie, want deze aanpak helpt Bottega Veneta om haar productiedoelstellingen te behalen. Daarnaast wordt ook een maatschappelijke doelstelling behaald, doordat een grote groep werkloze vrouwen aan het werk geholpen is.

De aanpak die Bottega Veneta sinds de overname door Kering heeft doorgevoerd, heeft de organisatie geen windeieren gelegd. Sinds 2001 ziet de organisatie haar omzet gestaag groeien. Door te focussen op vakmanschap, discretie en kwaliteit, en door het talent van haar medewerkers centraal te stellen, heeft de organisatie een enorme groei doorgemaakt.

Het is de ambitie van Bottega Veneta om de komende jaren alleen maar verder te groeien. Marco Bizzarri geeft aan dat met de groei het belang van leiderschap toeneemt. Leiderschap op íeder niveau is cruciaal. Het betrekken van medewerkers speelt daarbij een grote rol; iedereen is onderdeel van hetzelfde proces. Betrokkenheid is volgens Bizzari de sleutel naar succes. Ook de creative director van Bottega Veneta, Tomas Maier, onderschrijft dit. Bizzarri sluit zijn inspirerende verhaal af met een quote van Maier.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!