Flag

Drie tips voor transparante communicatie

Alan Cox, CEO van Core Media, beet als eerste spreker de spits af van het Europese Great Place to Work® congres. Cox - verkozen tot Ierland’s ‘Most Trusted Leader 2013’ – sprak over de wijze waarop interne communicatie en branding ingezet kunnen worden om cultuur en vertrouwen te bouwen.

Core Media is een media-organisatie die is ontstaan uit de fusie van MediaVest, Mediaworks, Clear Blue Water, ZenithOptimedia, Starcom en Radical. De organisatie heeft 115 medewerkers en werkt voor organisaties als Heineken, Toyota, Sony, L’Oréal, McDonald’s en Garnier.

Toen Core Media in 2009 zag dat de mediasector in een grote recessie terechtkwam, besloten zij te gaan investeren in plaats van te bezuinigen. Er werd geïnvesteerd in ‘Technology’, ‘Place’ en ‘People’. ‘People’ nam daarbij de belangrijkste rol in, waarbij deelname aan het onderzoek van Great Place to Work®onderdeel was van de investering.

Als communicatiebureau verwachtte Core Media goed te scoren op het gebied van communicatie met hun medewerkers. De resultaten vielen echter tegen; slechts 58% van de medewerkers gaf aan dat managers open en toegankelijk communiceerden.  

De organisatie is hier actief mee aan de slag gegaan… en met succes! In 2010 vond maar liefst 81% van de medewerkers de communicatie open en toegankelijk! In 2012 is dat percentage verder gestegen naar 89%. Ook het percentage medewerkers dat het gevoel heeft betrokken te worden bij het nemen van beslissingen is gestegen van 62% in 2009, naar 90% in 2012.

Core Media’s belangrijkste boodschap over interne communicatie: Communicatie gaat allereerst om luisteren… en dan betrekken.

Luisteren naar de medewerkers is de sleutel om werkelijk te begrijpen en inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. Om vervolgens aan de slag te gaan en verbeteringen door te voeren, is het cruciaal om medewerkers te betrekken; de meest succesvolle en waardevolle initiatieven komen vanuit de medewerkers.

Hoe hebben zij dit bij Core Media aangepakt?

Les nummer 1: E-mail is niet communiceren! Alan Cox bestempelt communicatie via e-mail als ‘the lazy way’ om met medewerkers te communiceren.

Om met de resultaten aan de slag te gaan heeft Core Media allereerst een team opgezet; een werkgroep van medewerkers uit alle disciplines, zónder senior managers. Deze groep is aan de slag gegaan met de resultaten van het onderzoek. Ze zijn gaan brainstormen over mogelijke verbeteringen en nieuwe initiatieven.

Een tweede actiepunt was dat er maandelijkse meetings werden georganiseerd. Deze vinden nog steeds plaats. De meetings duren 45 minuten, iedereen is hierbij aanwezig. Voorafgaand aan de meeting kunnen medewerkers anoniem vragen stellen, deze worden tijdens het overleg hardop voorgelezen en beantwoord door het managementteam. Indien het niet lukt om vragen in de meetings te beantwoorden, gebeurt dat op een later moment. Core Media wil op deze manier een ‘sharing environment’ creëren, een cultuur waarin medewerkers en managers open zijn over de informatie en ervaring die zij hebben.

Een derde aspect waar Cox over sprak, is de interne branding. In het Great Place To Work® onderzoek werd duidelijk dat medewerkers niet goed op de hoogte waren van de (secundaire) arbeidsvoorwaarden die hen binnen de organisatie geboden werden. Interne branding werd daarom, naast interne communicatie, een belangrijk aandachtspunt.

Om de geboden voorwaarden overzichtelijk, maar ook op een leuke manier weer te geven, besloot de werkgroep een ‘benefits tree’ te maken. Deze is hiernaast weergegeven, in deze boom, kunnen medewerkers voor verschillende onderwerpen (bijv. training, health & wellbeing en financial advise) zie welke benefits hen geboden worden.

Tot slot, werd er naast in People, ook in Technology en Place geïnvesteerd. Het kantoor werd onder handen genomen, zodat prettige en inspirerende werkplekken ontstonden. Daarnaast werden technologische investeringen gedaan  die het mogelijk maken om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.

Welk effect hebben deze investeringen gehad op de resultaten van Core Media? Eerder gaven we de toegenomen resultaten op het gebied van interne communicatie en samenwerking al weer. Een ander krachtig resultaat, is het percentage medewerkers dat aangeeft Core Media een Great Place to Work te vinden. Dit percentage is sinds 2009 gestegen met 34%; maar liefst 95% van de medewerkers geeft aan Core Media een Great Place to Work te vinden!

Het resultaat van deze stijging in scores, zien ze bij Core Media niet alleen terug in de resultaten van hun medewerkersonderzoek, maar ook in hun bedrijfsresultaten. Waar de markt sterk gekrompen is, is Core Media juist gegroeid. De organisatie is nu de nummer 1 media groep in Ierland. De keuze om te investeren in hun medewerkers heeft voor hen dus zeer positief uitgepakt.

Volgens Alan Cox, komt dit doordat ze als organisatie beter kunnen concurreren (medewerkers zijn innovatiever in een cultuur van vertrouwen en geven hun persoonlijke best). Ook weet de organisatie de beste mensen aan te trekken en te behouden en haar kwaliteit van dienstverlening en prestaties te optimaliseren. In een media-organisatie als Core Media staat de dienstverlening centraal en zijn de medewerkers het belangrijkste ‘product’. In dat product moet je als bedrijf willen investeren, aldus Cox.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbriefTopics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!