Flag

Best Workplaces Awards 2019 - Transparency: from still to sparkling!

Dé belangrijkste factor voor een succesvolle organisatie is vertrouwen. Vertrouwen wordt gebouwd of juist afgebroken in iedere (inter)actie, van klein tot groot: een woord van waardering, een niet nagekomen belofte, het tonen van kwetsbaarheid of roddelen. Ieder herkent in zijn of haar privé- en werkleven situaties waaruit blijkt welke invloed het ontbreken van vertrouwen heeft. Het leidt tot wantrouwen en kost veel energie. 

Vertrouwen als basis voor functionerende teams

Een van de meest kenmerkende voorwaarden voor het bouwen van vertrouwen is transparantie. Hierdoor ontstaat ruimte voor kwetsbaarheid, voor het uitspreken van opbouwende feedback en het aangaan van constructieve conflicten. Bij een gebrek aan vertrouwen, zo bevestigt ook de piramide van Lencioni, ontstaan disfunctionerende teams waarin mensen zich niet openstellen en daarmee ook niet het beste uit zichzelf en de organisatie halen. 

Transparantie zorgt voor energie en beweging 

Transparantie zorgt ervoor dat er beweging en energie in de organisatie komt - van troebel water naar helder water, naar een stil beekje naar water dat gaat stromen, van stil water naar bruisend water! Dit is het thema van het aankomende event ter ere van de uitreiking van de Best Workplaces Awards 2019. De organisaties die behoren tot de Top van de werkgevers in Nederland bouwen dagelijks aan die cultuur van vertrouwen, waarin transparantie een grote rol speelt. 

Hoe transparant is jullie organisatie?

In een open werkcultuur durven mensen elkaar aan te spreken, discussie aan te gaan en frustraties te uiten. Dit vergt transparantie, waarin leiders een duidelijke voorbeeldrol hebben door hun eigen kwetsbaarheid te tonen en collega’s te stimuleren hetzelfde te doen. Met dit thema willen wij organisaties aanzetten om na te denken over de mate waarin hun eigen organisatie transparant is: delen jullie belangrijke informatie open en eerlijk? Zijn de verwachtingen helder? Is er ruimte om te fouten te mogen maken? En durven mensen elkaar aan te spreken en feedback te geven? 

Wat levert vertrouwen op?

Great Place to Work ziet dat bouwen aan die cultuur van vertrouwen drie belangrijke voordelen oplevert:

1. Focus op behalen van doelen
In een omgeving van vertrouwen is er geen afleiding die veroorzaakt kan worden door onduidelijkheid over doelen, onderling wantrouwen of slechte communicatie. De verwachtingen zijn helder, wat zorgt voor een gezamenlijke focus op het behalen van doelen, die zowel cijfermatig als op andere doelen gericht kan zijn, bijvoorbeeld werkgeluk.

2. Innovatie komt tot bloei
In een omgeving van vertrouwen durven mensen met creatieve ideeën te komen en meer van zichzelf te laten zien, zonder dat daar specifiek om wordt gevraagd. Er is ruimte voor eerlijke feedback en mensen worden betrokken bij beslissingen die van invloed op hen zijn. Deze factoren zorgen ervoor dat innovatie tot bloei kan komen: mensen halen, op een gezonde manier, het beste uit zichzelf en uit elkaar.

3. Betere teamprestaties
Medewerkers zien elkaar als meer dan alleen collega’s wanneer zij elkaar vertrouwen. De onderlinge samenwerking verbetert, omdat mensen weten dat ze op elkaar kunnen bouwen en er voor elkaar zijn als dat nodig is zowel privé als zakelijk. Dit zorgt ervoor dat teams beter gaan presteren.   

Iedere organisatie is verschillend 

Moet iedereen streven naar dezelfde vorm van ‘bruisen’ in hun organisatie? Nee, iedere organisatie is verschillend en iedere vorm van het zijn van een Great Place to Work is verschillend. Het is aan jouw organisatie om te bepalen hoe jullie ideale Great Place to Work eruitziet. Excelleren jullie op het gebied van ontwikkelen? Of staat het naleven van de missie centraal? Of willen jullie dé werkgever gebaseerd op complete gelijkwaardigheid? Ongeacht de antwoorden op deze vraag moet je als organisatie constant blijven bouwen aan het vertrouwen, zodat de energie binnen jullie organisatie blijft stromen!

Wil je meer weten over deze onderwerpen?Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

About Great Place To Work

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibhLorem ipsum dolo

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!