Menu

5 voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Steeds meer organisaties doen het: maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat is niet alleen goed voor mens, milieu en maatschappij, maar ook voor medewerkers. We zien namelijk dat medewerkers van organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen, meer betrokken zijn en meer plezier hebben in hun werk. 

Maar waar begin je? Hieronder delen we 5 inspirerende voorbeelden van hoe wij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze sluiten aan op onze kernwaarden 'we are on a mission', 'we challenge', 'we care' en 'together we got this'.

Suze Berghuis
Leestijd 3 min
31 mei 2023, geüpdatet 13 februari 2024

Voorbeeld 1: een veilige werkplek voor iedereen 

Eén op de 10 medewerkers voelde zich in 2022 gediscrimineerd, het vaakst vanwege afkomst, huidskleur, nationaliteit, leeftijd of gender. Het ene na het andere nieuwsbericht over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Maar liefst 1,3 miljoen medewerkers hebben last van burn-out klachten. De roep om een veilige werkplek voor iedereen is groter dan ooit, maar voor veel medewerkers is dit geen vanzelfsprekendheid. 

Bijdragen aan een betere wereld begint bij onze missie: zoveel mogelijk mensen werken bij een great place to work. Dat doen we met de Trust Index: ons medewerkersonderzoek dat vertrouwen, trots en plezier in organisaties meet. We stimuleren organisaties om met hun medewerkers over de uitkomsten in gesprek te gaan en verbeterpunten te bepalen. De Trust Index is dus méér dan een onderzoek: het biedt concrete aanknopingspunten om de cultuur in een organisatie te veranderen. 

Organisaties met een ANBI-status krijgen 25% korting op de jaarprijs. Deze regeling hebben wij ingevoerd omdat we het belangrijk vinden dat juist deze organisaties ook een goede werkgever zijn voor hun medewerkers. Vaak gaat veel budget uiteraard naar het uitvoeren van hun werk als goed doel, daarom deze tegemoetkoming.

Voorbeeld 2: onderweg naar B Corp

Certificering is voor ons geen onbekend woord. Jaarlijks verdienen honderden organisaties ons certificaat, omdat ze volgens hun medewerkers een cultuur van vertrouwen hebben gecreëerd. 

Maar het stopt niet bij een certificaat, want een succesvolle organisatie is nooit af. Daarom dagen we organisaties uit om het elke dag beter te doen: we challenge. 

Dit geldt ook voor onszelf. We timmeren hard aan de weg om B Corp te worden. B Corp’s zijn organisaties die voldoen aan strenge eisen op het gebied van mens en milieu. Veel organisaties die ook in dit traject zitten, gebruiken de Trust Index om aan te tonen dat ze een goede werkgever zijn voor hun medewerkers. 

Voorbeeld 3: duurzaam ondernemen

We vinden het belangrijk om voor elkaar en voor onze omgeving te zorgen. Daarom hebben we ons in 2020 aangesloten bij Oceans, een oud laboratorium dat in 2019 volledig is opgeknapt en verduurzaamd. Veel materialen zijn hergebruikt of er is gekozen voor gerecyclede materialen. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen, deuren en stenen origineel en het nieuwe tapijt is gemaakt van oude visnetten. 

We delen dit pand met andere organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de wereld, zoals Dopper. Het concept achter Oceans staat in het teken van duurzaamheid. We scheiden ons afval en we gaan slim om met energie en water. De lunch is 100% plantaardig en wordt dagelijks bereid door Mama Gaia: in 2022 verkozen tot beste vegan restaurant van Nederland.

GPTWNL-NinaVanVliet-10 kopie

Foto: de plantaardige lunch die dagelijks wordt geserveerd door Mama Gaia. 

Ook zijn we gestopt met het versturen van certificeringspakketten. Hierin zaten bijvoorbeeld slingers en het geprinte certificaat in een lijst. In plaats daarvan krijgen gecertificeerde organisaties een duurzaam certificaat gemaakt van bamboe.

Daarnaast hebben we afscheid genomen van relatiegeschenken rond de feestdagen. Het bedrag dat we hiervoor gebruiken, schenken we altijd aan een goed doel. Dit jaar hebben we een symbolisch bedrag geschonken aan Bedrijf & Samenleving. 

Voorbeeld 4: samenwerking met maatschappelijke organisaties 

We werken samen met Bedrijf & Samenleving. Deze stichting uit Haarlem koppelt bedrijven aan de samenleving door middel van maatschappelijke projecten, zoals het Maatschappelijk Ontbijt. Op deze jaarlijkse netwerkbijeenkomst inspireren bedrijven elkaar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit jaar waren Monique, Mathieu en Jan aanwezig als vertegenwoordigers van Great Place To Work. 

Bedrijf & Samenleving zet zich ook in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk te helpen. Dankzij onze samenwerking hebben we onze nieuwste collega Joost gevonden. Joost heeft het lange tijd moeilijk gehad op de arbeidsmarkt, onder andere vanwege zijn ADHD. Joost: "Great Place To Work is het eerste bedrijf dat mij een échte kans geeft om mezelf te ontplooien."

Ook op andere manieren geven we invulling aan de kernwaarde ‘we care’, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Zo hebben we vorig jaar samen met Bedrijf & Samenleving een pand opgeknapt voor jongens die uit een onveilige thuissituatie komen

Voorbeeld 5: we doen het samen

We geloven dat je samen verder komt dan alleen: together we got this. Daarom zijn we aangesloten bij MVO Nederland. Samen met zo'n 2.000 organisaties werken we aan een duurzame toekomst voor natuur en maatschappij.

Tip: ontdek de 100 tips van MVO Nederland en begin vandaag nog met maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Gecertificeerde organisaties doen het beter, volgens hun medewerkers

We hebben onderzoek gedaan om de score op de Trust Index van gemiddeld werkend Nederland in kaart te brengen. Uit onderzoek onder 850 respondenten blijkt dat de gemiddelde score 58% is. Dit percentage weerspiegelt de positieve antwoorden op de 60 stellingen van de Trust Index. 

Uit onze data blijkt dat gecertificeerde organisaties hoger scoren op de stellingen die betrekking hebben op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het percentage weerspiegelt het aantal respondenten dat positief op deze stelling heeft geantwoord. 

Stelling: Mijn werk heeft betekenis, het is niet zomaar een baan.

  • Gemiddelde organisatie in Nederland: 73% 

  • Niet-gecertificeerde organisaties*: 75% 

  • Gecertificeerde organisaties*: 78% 

  • Best Workplaces 2023: 82% 

 

Stelling: De wijze waarop wij bijdragen aan de maatschappij geeft mij een goed gevoel.

  • Gemiddelde organisatie in Nederland: 68% 

  • Niet-gecertificeerde organisaties*: 69% 

  • Gecertificeerde organisaties*: 74% 

  • Best Workplaces 2023: 82%

*Dit percentage is het gemiddelde van alle organisaties die tussen april 2022 en maart 2023 hebben meegedaan aan de Trust Index. Organisaties die het certificaat hebben gehaald, hebben een score van 70% of hoger op de Trust Index.

Suze Berghuis
Suze studeerde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen. Met die kennis op zak houdt ze zich bezig met ons MVO-beleid en de B Corp-certificering.

Lees meer over Goed werkgeverschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.