Menu

4 werkvormen om medewerkers te inspireren

De Lean Consultancy Group (LCG), dit jaar wederom trotse nummer 1 op de lijst van Best Workplaces in de categorie Small & Young Workplaces, organiseerde op 7 april het Lean Event. Dit vond plaats op een inspirerende locatie, de Fabrique in Utrecht. Het thema dat centraal stond was ‘Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?’ 

Anouk Minnes
Leestijd 2 min
21 juni 2016, geüpdatet 25 juli 2023

Workshops op het Lean Event

Op het event, wat in een festival opzet was georganiseerd, waren diverse bekende sprekers aanwezig zoals Marc Lammers, Jos Burgers, Henk Jan Beltman en Kees Nunen. Zij vertelden in een workshop wat volgens hen hun succesfactor is, wat wij kunnen leren van hun succes en struikelmomenten tijdens hun Lean reis. Ook Bastiaan Konijnenbelt (consultant GPTW) heeft een workshop verzorgd samen met de consultants Ronnie en Karine van LCG. Het thema van deze workshop was: ‘Werk is inspiratie?!’.

Bastiaan lichtte eerst de trend toe op het gebied van ‘inspireren’ bij Best Workplaces, alsook een aantal Best Practices op dat vlak. Vervolgens vertelden Ronnie en Karine over hun visie op werken en het inspirerend doel van LCG: binnen vijftig jaar het levensgeluk in Nederland aanzienlijk vergroten. Zij zien Lean hierin als het belangrijkste middel om dit voor elkaar te krijgen. Ook hebben ze een aantal focusgebieden, zoals ‘werk is inspiratie’, want ‘werk moet energie geven’. Door hier continu aandacht aan te geven zorgt LCG ervoor dat medewerkers elke dag met energie naar en van hun werk gaan.

Vier inspirerende werkvormen

De consultants hebben door middel van vier werkvormen de deelnemers laten zien en ervaren hoe zij hun medewerkers inspireren door middel van een viertal werkvormen:

  • Kompas: Hoe mooi zou het zijn als een medewerker zegt: ik ben Roderik, ik werk bij LCG en ik wil het levensgeluk vergroten in Nederland! Zorg ervoor dat medewerkers je missie voelen en zorg voor eenduidige communicatie in al je communicatie-uitingen, zowel intern als extern. Wat het je oplevert? Gevoel van trots en weten wanneer je succesvol bent.
  • Energie: Ga in een cirkel staan en bepaal vooraf de ‘rader’ is van de dansmoves. De ‘rader’ moet zich dan afsluiten van de mensen in de cirkel. Bepaal vervolgens wie de initiator is van de dansmoves. Haal de ‘rader’ er weer bij en hij/zij mag in het middel van de cirkel staan. Zet vervolgens muziek aan en iedereen in de cirkel volgt de initiator. Degene die midden in de cirkel staat mag raden wie de initiator van de dansmoves is. Wat het je oplevert? Energie, humor en creativiteit.
  • Succes en Fout: Ga in een kring staan en beantwoord de volgende vragen: Wat is jouw succes en de fout? Wat was jouw aandeel erin? Wat heb jij ervan geleerd/wat kunnen wij ervan leren? Het levert je onder andere op: erkennen van je fouten, fouten maken mag, zelfreflectie, herkenning (oh die fout heb ik ook een keer gemaakt) en saamhorigheid.
  • Warme douche: Maak een cirkel met elkaar. Ga vervolgens 1 voor 1 in het midden van de cirkel staan en de groep geeft degene die in het midden staat complimenten. Wat het je oplevert? Heel veel zelfvertrouwen en een gevoel van waardering door je collega’s.

De workshop werd afgesloten met een glas champagne om iedereen te bedanken voor hun openheid, het kwetsbaar opstellen en het feit dat een ieder aanwezig was! En… is óf wordt werk nu voor jou ook een bron van inspiratie? Maak het verschil binnen jouw organisatie en inspireer je collega's! Of hoe Mark Lammers het zou zeggen: “Verliezers wachten tot iets gebeurt, winnaars laten iets gebeuren”.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Anouk Minnes
Anouk werkte +10 jaar bij Great Place To Work. Met haar kennis van en ervaring met onze filosofie en dienstverlening was ze één van onze vaste blogauteurs.

Lees meer over Goed werkgeverschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.