Flag

Top 10 Trends voor 2014

2014 is net een maand oud en belooft een jaar vol nieuwe kansen, mogelijkheden, trends en ontwikkelingen te worden. Het begin van een nieuw jaar is ook altijd een mooi moment om stil te staan bij de belangrijkste ontwikkelingen en trends die we signaleren.

Als Great Place to Work® krijgen wij al jaren een kijkje in de keuken van uiteenlopende organisaties wereldwijd. Dit geeft ons de ultieme positie om trends en ontwikkelingen op het gebied van HR en organisatieontwikkeling te volgen. Onze CEO China Gorman heeft de tien belangrijkste trends voor 2014 voor u op een rijtje gezet.

  1. Generatie Y zet de toon. Een verandering die al enkele jaren gaande is en die een steeds sterkere invloed krijgt, is de aanwezigheid van generatie Y (twintigers en begin dertigers) op de arbeidsmarkt. Ondanks de hoge werkloosheid onder deze generatie, bepalen zij nu al 11% van de huidige arbeidspopulatie. Het is een generatie die andere werkwijzen en wensen heeft dan voorgaande generaties en die andere prioriteiten stelt. Het is belangrijk dat organisaties zich verdiepen in deze nieuwe generatie; in hun werkwijze, hun talenten en de wijze waarop zij naar werk kijken. Noodzakelijke aanpassingen moeten gedaan worden om deze ‘nieuwe’ generatie aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden.
  2. Globale samenwerking. Globalisering is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Lokale organisaties krijgen meer en meer een globaal karakter. Organisaties moeten hun faciliteiten, maar vooral hun gedrag hierop aanpassen. Sommige organisaties zijn voorlopers op dit gebied en pakken de veranderingen snel op. Voor andere organisaties vormt dit een werkelijke uitdaging. Zeker multinationale organisaties moeten deze ontwikkeling aanpakken en beschikbare technologische ondersteuning gebruiken om internationale teams in staat te stellen om op een actieve, dagelijkse basis met elkaar te communiceren en zo sterke relaties te ontwikkelen.
  3. Talent. Talent. Talent. Great Places to Work zetten actief in op het aantrekken, werven, behouden en ontwikkelen van talent. Vooral internships, young professional programma’s en programma’s voor afgestudeerden vormen een sterke basis voor het aantrekken van nieuw talent. Deze organisaties ontwikkelen verschillende programma’s en activiteiten om op een informele en interactieve wijze met de nieuwste generatie talenten in contact te komen. Dit doen ze vaak op het moment dat deze talenten nog niet eens zelf actief op zoek zijn naar een baan of werkgever.
  4. Investeren in ontwikkeling. Naast het actief aantrekken van nieuw talent investeren Great Places to Work ook actief in de ontwikkeling van hun huidige medewerkers. Centraal daarin staat de persoonlijke aandacht, door middel van coaching, mentoring en regelmatige ontwikkelgesprekken. Deze ontwikkelprogramma’s zijn erop ingesteld om het talent van de specifieke medewerker aan te spreken en deze in te zetten in de organisatie.
  5. Waardentraining. Een sterke cultuur wordt vaak beïnvloed en verankerd door het gedrag dat de leiders van de organisatie laten zien. Steeds meer organisaties zijn zich daarvan bewust en ontwikkelen leiderschapstandaarden en trainingen voor het topmanagement om ook bij hen bewustzijn te creëren van de cruciale rol die zij hebben. We zien dat hier ook actief aandacht aan wordt besteed in het werven van medewerkers voor senior-management-posities. De nieuwe medewerkers/toekomstige leiders van de organisaties worden bewust getraind en ‘geindoctrineerd’ in de cultuur en kernwaarden van de organisatie.
  6. Welzijn is belangrijk. We zien al een aantal jaren dat Best Workplaces actief aandacht besteden aan het geestelijk, fysiek en psychisch welzijn van hun medewerkers. Deze organisaties ondersteunen en stimuleren hun medewerkers proactief om gezond te leven. Niet alleen de medewerkers, maar ook de organisaties profiteren daarvan; medewerkers zijn (fysiek en emotioneel) meer aanwezig en productiever, zowel op hun werk als in hun privéleven. Enkele voorbeelden van programma’s die de organisaties ontwikkeld hebben, zijn sportgroepen, fitnessabonnementen, gezonde lunches en fruit, gezondheidsscreenings en life-coaching.
  7. Investeren in medewerkers. Door de toenemende concurrentie met betrekking tot het aantrekken van toptalent, investeren Great Workplaces in het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers. Dat doen ze onder meer door middel van arbeidsvoorwaardenpakketten. Voorwaarden die veelvuldig voorbijkomen zijn onder andere ziektekostenverzekering voor medewerkers en hun familieleden en in-house fitnessruimtes. Ook via de meer ‘ontastbare’ voorwaarden wordt actief aandacht besteed aan het behouden van medewerkers. Bijvoorbeeld door middel van ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden, inspiratie en door hen actief te betrekken bij besluitvorming.
  8. Werk-privé-grenzen. Ongeacht de sector of industrie, zien we dat de Great Places to Work investeren in technologische ondersteuning die innovatie, samenwerking en mobiliteit van medewerkers ondersteunt. Dit brengt enorme voordelen met zich mee, maar vervaagt ook de grenzen tussen werk en privé. Great Places to Work houden de werk-privé-balans van hun medewerkers actief in de gaten en maken hier afspraken over met hun medewerkers. De centrale verantwoordelijkheid voor het behoud van een goede balans ligt echter bij de medewerkers zelf en het is belangrijk dat zij zich bewust zijn van hun eigen grenzen en die actief aangeven.
  9. Inspiratie als motivator. Medewerkers willen zinvol werk doen. Great Places to Work zijn zich hiervan bewust en zetten zich actief in om medewerkers het gevoel te geven dat hun bijdrage van belang is en benadrukken welke bijdrage zij leveren aan het geheel. De wijze waarop dit gebeurt, verschilt per organisatie; van farmaceutische organisaties die hun bijdrage aan de gezondheid van patiënten zichtbaar maken door persoonlijke verhalen te delen, tot IT-organisaties die succesvol afgeronde projecten en klantervaringen actief delen met hun medewerkers.
  10. Vooruitdenken. Great Places to Work kijken vooruit en brengen ontwikkelingen en verwachtingen voor de toekomst in beeld. Zij vragen zich af wat deze veranderingen kunnen betekenen voor hun organisatie en hun medewerkers en hoe zij op die veranderingen kunnen anticiperen. Vragen die onder meer voorbij komen, zijn:
 • Welke invloed zal technologie hebben op onze werkwijze?
 • Welke invloed zal dat hebben op onze fysieke werkplek?
 • Hoe gaan we om met de werk-privé-balans in een omgeving waarin we 24 uur per dag met elkaar in contact kunnen staan?
 • Hoe zal de toekomstige regelgeving onze organisatie beïnvloeden?

In een snel veranderende wereld en een zeer competitieve markt willen medewerkers betrokken worden bij, en op de hoogte gehouden worden van, het reilen en zeilen in de organisatie. Great Places to Work zijn zich hiervan bewust en hebben originele activiteiten en programma’s ontworpen om medewerkers te betrekken bij strategische besluitvorming en innovatie. Om de concurrentie voor te blijven is het cruciaal om medewerkers betrokken te houden bij de bedrijfsstrategie, om doelstellingen helder voor ogen te houden en om medewerkers uit te nodigen deel uit te maken van oplossingen en successen. 


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!