Flag

Teamgevoel bij de Ierse marine

We kennen allemaal de schokkende beelden van vluchtelingen die de oversteek naar Europa wagen. Veel te veel mensen op veel te kleine en onveilige bootjes, met alle gevolgen van dien. De wanhoop, het verdriet, de ellende. Commander Ken Minehane is net terug van een missie, waarbij de Ierse marine de Italiaanse marine helpt met het begeleiden van de vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee. Het redden van vluchtelingen is tijdens die missie een dagelijkse bezigheid en eist optimaal teamwork, waarbij vertrouwen centraal staat. Wat kunnen wij leren van de marine en hun heftige werk met vluchtelingen?

Zorg voor het individu

Tussen de sprekers van de Great Place to Work® conferentie lijkt hij op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt. Maar juist zijn verhaal geeft een bijzondere invulling aan de Great Place to Work® dimensies Respect, Trots en Kameraadschap. Ondersteund door beelden begint hij te vertellen over de missie en over de voorbereiding die een dergelijke missie vergt. Hij vertelt over de aandacht die er tijdens die voorbereiding is voor de veiligheid en het welzijn van de individuele bemanningsleden. Er zijn Standard Operating Procedures opgesteld en op alle mogelijke situaties wordt getraind. Veiligheid voorop. Er is beschermende kleding die continu wordt verbeterd om te voorkomen dat bemanningsleden ziektes oplopen. En er zijn strikte regels hoe en wanneer die kleding te dragen. Daarnaast wordt de gehele bemanning voorafgaand, tijdens en na afloop van de missie psychologisch begeleid om alles wat ze meemaken een plek te kunnen geven. Op zichzelf maatregelen die je misschien mag verwachten bij een missie als deze. En toch valt het me op. Waarom? Omdat de wijze waarop Commander Minehane uitleg geeft over deze maatregelen en praat over zijn bemanning indrukwekkend is. Je voelt zijn oprechte betrokkenheid en de zorgzaamheid voor zijn team.

Trots en kameraadschap

Tussen de wanhopige beelden die Minehane laat zien, zit af en toe een sprankje hoop. Een foto van een bemanningslid dat een spelletje speelt met vluchtelingenkinderen. Een glimlach, een dankbare blik van een moeder met een baby in haar armen. En precies dat sprankje hoop maakt de bemanningsleden trots op het werk dat ze doen. De bijdrage die ze leveren heeft betekenis. Het maakt een verschil. En ze weten als geen ander dat ze die bijdrage niet alleen kunnen leveren. Het is noodzakelijk om samen te werken en op elkaar te kunnen rekenen. De bemanning geeft om elkaar; ‘It feels like a family’.

Een diepe buiging

Je kunt een speld horen vallen als Commander Minehane zijn verhaal eindigt. Juist in zo’n turbulente en heftige werkomgeving als deze zijn Vertrouwen, Respect, Trots en Kameraadschap zo cruciaal om effectief te kunnen opereren en resultaten te behalen. Uit het verhaal is duidelijk dat dit geldt op zowel individueel als team vlak. Een luid applaus is de manier waarop het publiek zijn waardering toont en een diepe buiging maakt voor allen die zich op deze manier met hart en ziel inzetten om het leven van anderen te redden!


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!