Flag

Sfeerimpressie Best European Workplaces event 2016

16 juni 2016, Dublin. De Ierse hoofdstad laat zich van haar mooiste kant zien. Een stevige wind waait door Anglesea road. Grijze regenwolken houden hun inhoud nog eventjes vast, zodat de heren in Black Tie en dames in (half) lang nog net droog de oversteek van taxi naar de Royal Dublin Society kunnen maken. Binnen in dit statige gebouw vindt namelijk de bekendmaking plaats van de 100 Europese Best Workplaces 2016. Om volledig te begrijpen waarom de aanwezigen geheel opgedirkt op deze avond verschijnen, is het nuttig om de mate van exclusiviteit in te kunnen zien. Hoe zag de Road naar Dublin er eigenlijk uit voor de aanwezigen?

Totstandkoming van de lijst

Om die vraag te beantwoorden, moeten we terug naar de totstandkoming van de lijsten binnen Europa. De Europese regio bevat 19 landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Zweden, Spanje, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Gezamenlijk hebben in deze 19 landen zo’n 2.375 landen meegedaan aan het onderzoek, waarvan er 1.691 op de landenlijsten zijn verschenen. Zie hier de kandidaten voor de Europese Best Workplaces lijst. Het terechtkomen in die top 100 van Europa is dus bepaald geen sinecure. En hoe kom je dan op die lijst? Dankzij de scores die medewerkers aan hun organisaties geven. Hoe veel medewerkers? 818.987 vulden dit jaar de vragenlijst in en zij vertegenwoordigen zo’n 3,3 miljoen medewerkers. De organisaties die zich in deze grote competitie staande hebben gehouden, zijn vertegenwoordigd in smokings en lange jurken. Een spannende avond staat op het programma.

De award uitreiking

Na een welkomstborreltje verspreiden de organisaties en Great Place to Work medewerkers zich over de verschillende tafels. Direct na het openingswoordje van Ierland’s CEO John Ryan verlaat onze eigen Nederlandse consultant Bastiaan Konijnenbelt zijn plek. Niet omdat hij is vergeten te plassen, maar omdat hij de eerste Special Award gaat uitreiken. Dit jaar worden er namelijk drie speciale prijzen uitgereikt voor organisaties die bijzonder werkgeverschap vertonen in hun programma’s. Zo reikt Bastiaan de prijs voor een uitzonderlijk Ontwikkelingsbeleid uit aan Cisco.

Vervolgens staan de Small & Medium Sized Workplaces op het programma. Hoogtepunten in deze lijst zijn uiteraard voor ons de Nederlandse vertegenwoordigers. TamTam behaalt de 46e positie, Incentro de 39e, ICM opleidingen & Trainingen wordt 36e en Protime eindigt zelfs op een knappe 12e plaats. In de top 3 is Scandinavië sterk vertegenwoordigd met Cygni (Zweden) op plaats 3 en winnaar Vincit uit Finland. Het Luxemburgse Coplaning eindigt tussen hen in op plek 2. Coplaning behaalde tevens de Best People Practice Award voor hun ‘Chief of Heartiness’ programma waarin de vrouw van de eigenaar zorg draagt voor alle medewerkers. Zij feliciteert hen met hoogtepunten, maar medewerkers kunnen ook altijd bij haar terecht met persoonlijke zaken. Zo houden zij de ‘Family Spirit’ bij Coplaning levend.

Vanuit Nederland waren er geen genomineerden voor de Large Workplaces lijst. Een opvallende prestatie van onze zuiderburen was echter dat Accent Jobs en Torfs, beiden afkomstig uit België de 2e en 3e plek behaalden. Na deze bekendmaking trok er al snel een ‘polonaise francaise’ door de zaal. Davidson uit Frankrijk behaalde namelijk de eerste plaats, en de grote afvaardiging liet duidelijk horen en zien hoe blij ze hiermee waren. Ook Rackspace verdient extra aandacht. Naast hun 15e plek op de Large lijst, hebben zij een Best People Practice Award gewonnen voor hun Solve Customer Testimonials. Klanten kunnen zo verhalen over geboden oplossingen en verholpen problemen delen met medewerkers. Zij leren van deze voorbeelden en voelen zich bovendien extra trots hierdoor.

Tot slot waren de grote multinationals aan de beurt. Dit zijn organisaties die minimaal 1.000 medewerkers hebben wereldwijd, die 40% of 5.000 medewerkers hebben in het land van het hoofdkantoor, en in minstens 3 landen zijn gevestigd. Al met al levert dit dus een top 25 van grote namen en merken op. Maar er is ook hier ruimte voor Hollandse trots: negen organisaties op deze lijst hebben immers met hun Nederlandse vestiging meegedaan. Phoenix Contact, Hilton en Novo Nordisk vinden we terug op respectievelijk de 25e, 16e, en 14e plek. In de top 10 staan Hilti (10), AbbVie (8), NetApp (7), en Adecco (5). Op het medaillepodium treffen we dan nog EMC (3) en Daimler Financial Services (2). Mars troefde alle andere organisaties af en ging er onder luid applaus met het goud vandoor.

In deze Multinational lijst staan verder nog een aantal organisaties die een bijzondere prijs kregen uitgereikt. Zo won Microsoft de Special Award voor hun Bedanken beleid waarin ze zelf een diverse verzameling aan awards en programma’s onder hun medewerkers verspreiden waardoor bedanken echt in de organisatiecultuur verankerd is. Ook Volkswagen kreeg een Special Award voor hun Zorgen beleid. Zo krijgen medewerkers buiten werktijden geen emailupdates meer, is er een kinderopvang en worden managers en HR personeel getraind op healthcare management. Daarnaast mocht AbbVie de Best People Award mee naar huis nemen voor hun Reverse Christmas Party waarbij medewerkers hun eigen kerstdiner aan de medewerkers van de lokale straatkrant afstaan. Zo helpen zij met het bereiden en opruimen en zorgen ze voor entertainment voor deze sociaal kwetsbare groep.

Na het uitreiken van de awards en de bekendmaking van de lijst gingen nog tot laat de voetjes van de vloer. Er schijnt een aantal legendarische danspasjes te zijn geweest, waaronder van leden van de Nederlandse tienkoppige delegatie...

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde avond en een prachtige lijst van een exclusieve verzameling topwerkgevers. Zij laten zien dat grootte of budget er niet per se toe doet in het vormgeven van goed werkgeverschap. Mooie gebaren met oprechte zorg en aandacht voor medewerkers is wat het verschil maakt. Wellicht ook volgend  jaar weer!

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

 

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!