Flag

Novo Nordisk: #1 Large & Multinational Best Workplaces 2017


Twee jaar geleden werd Novo Nordisk nummer 1 in de categorie Large & Multinational Best Workplaces. Vorig jaar is de organisatie op de 2e plaats geëindigd en mocht het bedrijf een Special Award voor 'Zorgen' in ontvangst nemen. En dit jaar mag Novo Nordisk zich weer nummer 1 op de lijst van Best Workplaces noemen in de categorie Large & Multinational Best Workplaces. In deze blog wordt beschreven waarom Novo Nordisk al jaren achter elkaar goede resultaten weet te behalen.

Novo Nordisk Way

In het interview met Elsevier Juist geeft Hans Knijnenburg, Field Sales Manager bij Novo Nordisk, aan waar Novo Nordisk het succes aan heeft te danken. "Respectvol, open en altijd bereid elkaar te helpen. De werkgever investeert continu om deze bedrijfswaarden levend te houden. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd gaan we zo met elkaar om. Dat is de Novo Nordisk Way." Deze bedrijfswaarden hebben één fundament en dat is het programma wat de organisatie nastreeft. Dit programma, 'Changing Diabetes', stroomt als het ware door de aderen van de medewerkers.

Om dit programma om te zetten naar motivatiefactoren voor medewerkers heeft Novo Nordisk de impact op de maatschappij visueel gemaakt. Op de muur bij de bedrijfskantine hangen lego poppetjes die representatief zijn voor de patiënten die de organisatie helpt. Elk lego poppetje staat voor 10 mensen die leven met diabetes. Op deze manier worden medewerkers geïnspireerd door de impact die de organisatie op de maatschappij heeft. Ook lopen medewerkers van Novo Nordisk de eerste dag mee met een diabetesverpleegkundige zodat ze vanuit de eerste hand kunnen horen wat mensen nodig hebben om de zorg te verbeteren.

Novo Health

Dat Novo Nordisk ook écht doet waar de organisatie voor staat, is te zien in de wijze waarop het bedrijf met haar medewerkers omgaat. Hans Knijnenburg ervaart dat Novo Nordisk een commercieel bedrijf is, maar ook oog heeft voor medewerkers. "Bij een overleg gaat het eerst om de mensen. Daarna praten we over de business." Gezondheid is een belangrijk onderdeel van Novo Nordisk en dat komt ook terug in het programma NovoHealth.

Vanuit NovoHealth probeert de organisatie de medewerkers te stimuleren om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Niet alleen omdat gezonde medewerkers gelukkiger en productiever zijn, maar ook omdat een ongezonde levensstijl een belangrijke oorzaak van diabetes is. NovoHealth is gebaseerd op vier pijlers: bewegen, stoppen met roken, gezonde voeding en persoonlijk gezondheidsadvies. Op elk van deze pijlers heeft de organisatie verschillende mogelijkheden om een gezonde levensstijl te stimuleren. Zo heeft de organisatie een eigen fitnessruimte en biedt de organisatie tweejaarlijkse gezondheidschecks aan.

Meedenken

Bij Novo Nordisk gaat het gezegde: "Om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen" zeker op. Dit doet de organisatie niet alleen door een gezonde levensstijl te stimuleren maar ook door medewerkers te helpen ontwikkelen. Zo kregen medewerkers van Novo Nordisk de mogelijkheid om mee te denken over de ontwikkeling van de organisatie tijdens een Creative Dialogue.

Dit houdt in dat medewerkers in projectgroepen gevraagd worden om mee te denken over Novo Nordisk's belangrijkste uitdagingen. De organisatie probeert zo op een creatieve manier zich te positioneren binnen de farmaceutische markt. Een niet onbelangrijk 'neveneffect' van dit project is dat het medewerkers ook de kans geeft zich verder te ontwikkelen, te ruiken aan andere disciplines binnen de organisatie en te laten zien welke talenten ze hebben.

Bijdragen

Naast de bijdrage die de organisatie heeft op de maatschappij vanuit de core business, heeft de organisatie ook nog een sterk beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo werkt de organisatie veel samen met de Bas van de Goor Foundation en wordt een significant aandeel van de winst, via de Novo Foundation, geïnvesteerd in hoofdmissie waar iedereen dagelijks aan werkt: diabetes de wereld uithelpen.
 

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!