Flag

Great Place To Work opent 13 kantoren in Nederland

Het zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving is één van de kerntaken van iedere werkgever. En nu, in een tijd van het coronavirus en de grote impact hiervan op ieders leven, een topprioriteit. De werkomgeving is voor vele namelijk van de een op andere dag verplaatst naar hun thuis. Great Place To Work Nederland werkt sinds vorige week ook geheel digitaal en opent daarmee 13 thuiskantoren. Waar moet je als organisatie aan denken, hoe houd je verbinding met elkaar en wat voor type leiderschap past hierbij?

Goed werkgeverschap draait om het handelen op basis van vertrouwen - leiderschap dat verantwoordelijkheid durft te geven en ruimte biedt. En het vraagt om verbondenheid – verbinding met je collega’s en samen met elkaar de schouders eronder te zetten. Dit vraagt om voldoende betekenisvolle interacties met elkaar.  Nu zelfs meer in tijden van crisis waarin we minder bij elkaar in de buurt zijn. Hoe faciliteer je dat als organisatie?

Leiderschap: “Vertrouwen wij elkaar hier?”

Het gros van Nederland is ineens thuis aan het werk. Voor de ene organisatie een vanzelfsprekendheid, voor de ander een enorme verandering. Voor de ene leider een kans, voor de andere een kramp. Misschien is het nog te vroeg, maar als wij al even mogen ‘omdenken’ zie we enorm veel kansen in deze (crisis)tijd voor de ontwikkeling van leiderschap. Voor al die leiders die tot op heden nog behoefte hadden aan toezicht en controle op de activiteiten van de medewerkers: dit is jouw kans om te beginnen met oefenen van een nieuw type leiderschap, namelijk dienend en resultaatgericht leiderschap. Zorg dat het jouw primaire taak wordt om jouw mensen te ondersteunen in deze tijd, niet om hun werk te managen. Wat hebben zij nodig om de komende weken het beste te kunnen presenteren en hoe kan jij ze daarbij helpen? Geef ze duidelijkheid en help ze met de richting en kaders die ze nodig hebben. En stap over van sturen op activiteiten naar sturen op output, op resultaat. Het is, zeker in deze tijd, niet meer belangrijk wanneer iemand iets doet. Het is belangrijk dat het juiste resultaat er komt. En wees je bewust van de voorbeeldrol die jij in deze tijd hebt. En als je hier mooie stappen in zet, moet je eens zien wat een creativiteit het kan oproepen vanuit al jouw mensen om in deze crisistijd de organisatie verder te helpen. Met z’n allen komen we hier doorheen en kunnen er absoluut ook beter uitkomen.

Ontdek de 5 typen leiders en het effect van het leiderschap op een organisatie

Verbinding: Hoe werkt Great Place To Work Nederland in deze tijd 

Juist in deze tijd is het goed om extra aandacht te hebben voor de verbinding met elkaar. Alleen heb je andere manieren te vinden. We delen in dit artikel onze eigen Best Practices en zullen dit de komende tijd aanvullen met voorbeelden van onze deelnemende organisaties. 

Ook bij Great Place To Work Nederland zijn wij bezig om nieuwe manieren te vinden om contact met elkaar en met onze klanten te houden. Vanochtend zijn we gestart met een videocall met alle medewerkers om de laatste stand van zaken te bespreken. Leuk om ineens ook inzicht te hebben in ieders smaak qua interieur en een mooi uitzicht van een Texels landschap waar een van onze medewerkers nu is. Enkele aspecten die wij in ieder geval de komende drie weken anders gaan doen:

  1. We houden regelmatig contactmomenten met elkaar via Skype for Business en hebben daarbij afgesproken altijd de camera aan te zetten. Het feit dat je elkaar even digitaal in ogen kan kijken voegt zoveel meer toe dan alleen even een stem.
  2. We spreken bewuster met elkaar af wie welke taken heeft staan en waar je elkaar bij kunt helpen. We worden resultaatgerichter met elkaar, dit voorkomt ruis en geeft meer duidelijkheid in onze huidige online wereld.
  3. We gaan ons laten verbazen hoeveel gesprekken en meetings we digitaal kunnen gaan doen. Zo heeft een consultant bij ons vorige week een gehele dag een strategische sessie bij een organisatie gehad via Skype, zonder probleem!
  4. We gaan experimenten met online brainstormen met iedereen. In ons geval om te kijken welke creatieve ideeën kunnen ontstaan om bijvoorbeeld nieuwe manieren van dienstverlening te verzinnen in deze veranderende tijd. Hoe dat vorm krijgt en uitpakt, laten we weten.
  5. En we hebben afgesproken dat onze vrijdagmiddagborrels gewoon ook digitaal doorgaan. Het blijft hoe dan ook goed om ook naast werkoverleggen de week op een sociale manier met elkaar af te sluiten.

Best Practices AFAS Software

We vroegen een van onze deelnemende organisaties AFAS Software wat zij in deze tijd doen om verbinding met hun medewerkers te houden. Dit deelde Britt Breure, HR Manager, met ons:

“Belangrijkste voor ons is dat deze tijd veel saamhorigheid en creativiteit laat zien. Iedereen zet zijn beste beentje voor, ook in samenwerking met de klant. Is het handiger om vanavond contact met elkaar te hebben? Dan doen we dat. Wij zijn er ook achter gekomen dat ons werk online relatief makkelijk doorgang kan vinden. En, we gaan nu een paar stappen sneller in het aanbieden van online cursussen, webinars, etc.

Productiviteit is vooralsnog geen issue. 1 is alles inzichtelijk omdat we een heel transparant bedrijf zijn en alles via workflows verloopt. Elk team heeft ook via Microsoft Teams een dag-start. We videobellen veel met elkaar. Alle afspraken gaan gewoon door. En daarnaast is er gewoon genoeg te doen. Is het niet met de klant, dan wel met het verhogen van kennis, zaken oppakken die je altijd al eens had willen doen, etc.”  

Ontdek ook deze twee artikelen die AFAS Software schreef over thuiswerken en tips om te communiceren als werkgever over het coronavirus.

3 Tips

Tenslotte delen wij graag deze drie tips:

  1. Leiders leidt, managen heeft iedereen zelf thuis nu genoeg te doen.
  2. Besteed aandacht aan iedereen en houd verbinding met elkaar, meer en bewuster dan eerst.
  3. Laat mensen zelf meedenken om initiatieven te ontwikkelen. Er komt geheid veel nieuwe creativiteit naar boven wanneer mensen de ruimte krijgen in hun nieuwe omgeving te werken.

Hebben jullie zelf als werkgever innovatieve maatregelen genomen of voorbeelden wat voor effect deze tijd heeft op jullie werkgeverschap? Deel het met ons via anouk.minnes@greatplacetowork.comTopics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!