Flag

De rol van kwetsbaarheid bij leiderschap

Vertrouwen. Het thema van de Big Improvement Day 2015 in het AFAS Circustheater in Den Haag. Het PR bureau waar Great Place to Work® Nederland mee samenwerkt, Winkelman Van Hessen, is de organisator van dit jaarlijkse event.

Vertrouwen als fundament

Charles Groenhuijsen, de dagvoorzitter, verkondigde het in zijn openingsspeech: vertrouwen is levend, geeft energie, kijkt naar de toekomst en is niet weg te denken uit ons persoonlijk en zakelijk leven.

Great Place to Work ontdekte ruim 25 jaar geleden dat vertrouwen de sleutel is tot goed werkgeverschap. Ons model is ontstaan op basis van onderzoek onder de best presterende organisaties. Wat maakte deze organisaties zo goed? Dit waren en zijn de relaties gebaseerd op vertrouwen, trots en plezier. Dat is in essentie het belangrijkste, niet de hoogte van het salaris of het hebben van een fitnessruimte. Gebaseerd op dat model voeren wij al jaren, momenteel in meer dan 47 landen, het medewerkersonderzoek, de Trust Index© uit.

Meer vertrouwen, meer welvaart

Het CBS gaf een presentatie over de cijfers in Nederland over vertrouwen. 58% van de mensen heeft vertrouwen in elkaar. Het vertrouwen is het hoogst in Utrecht en wordt steeds minder naarmate je meer naar de randen van Nederland gaat. Er zijn verschillen tussen groepen wat betreft de mate van vertrouwen, bijvoorbeeld tussen hoger opgeleiden (81%) en lager opgeleiden (39%). Later op de dag maakte Arko van Brakel, directeur van De Baak, nog een opmerking om over na te denken: waarom maken wij het onderscheid tussen hoog en laag? Is een vakman die excelleert in zijn vakgebied ook niet hoog opgeleid? Een interessante discussie voor een ander moment.

Uit de cijfers van het CBS blijkt tevens dat hoe meer vertrouwen er is in een land, hoe welvarender dat land is. Hoog scorende landen zijn Scandinavische landen, maar ook Nederland. Deze tendens zien wij terug in ons onderzoek. De gemiddelde scores van de Best Workplaces uit de noordelijke landen liggen hoger dan die van de zuidelijke landen. De link tussen vertrouwen en betere bedrijfsresultaten is daarmee gelegd. Vele leiders van organisaties erkennen dat focus op vertrouwen, trots en plezier van belang is, maar het blijft nog steeds lastig om het bouwen aan vertrouwen daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk toe te passen.

"We have to walk the talk"

Een leider die zich daar bewust van is Heleen Dura–van Oord, eigenaar van DQ&A Media Group. Zij noemt vertrouwen geen vrijblijvende keuze, maar een actieve keuze die vooruitgang en innovatie initieert. "Als leider moet je je kwetsbaar opstellen, het gaat dan niet alleen maar over de woorden, maar zeker over de daden", aldus de zakenvrouw van het jaar 2013.

Zoals Ben Verwaayen, vroegere topman van British Telecom en voormalig staatsbedrijf KPN, zegt: "uiteindelijk draait het altijd om mensen". Twee aspecten zijn daarbij van belang. Ten eerste het vinden van de juiste mensen en ten tweede vertrouwen geven aan de mensen zodat zij hun nek gaan uitsteken. Momenteel werkt hij als general partner van Keen Venture Partners. In dit kader benoemde hij de drie k's (Keukentafel: hier leg je de basis, Kroeg: hier bepaal je je ambitie en Kassa: hier bepaal je de investering).

Directeur of Uitvoerder?

Twee opvallende sprekers kwamen niet uit de corporate wereld, maar uit het onderwijs. De directeur van Osg Hugo de Groot uit Rotterdam Zuid, Eric van 't Zelfde, kreeg een staande ovatie na zijn inspirerende verhaal over hoe hij een 'zwakke' school omzette tot onder andere de beste havo van Nederland. In essentie kwam zijn verhaal neer op het volgende: "de directie bouwt geen school, maar bouwt een team, dat team bouwt de school". Hij selecteert de juiste mensen, zet hen in hun kracht en besteedt oprecht contact aan de leerlingen. Het team gaat uit van het gevoel en de belevingswereld van de kinderen. Hij creëert aantrekkelijke lessen en investeert in opleidingen van zijn docenten.

Aantrekkelijke lessen is waar ook de aardrijkskundeleraar en bedenker Topografie in de klas over sprak. Sluit je aan bij de belevingswereld van de kinderen én, een ander aspect in relatie tot vertrouwen, ga samenwerken. In samenwerking met een andere organisatie heeft hij nieuwe topografie-bladen gemaakt en apps ontwikkeld die passen bij de leerlingen van deze tijd. Zijn tip? Kijk buiten de gebaande paden, ga samenwerken met organisaties uit een andere sector en heb vertrouwen in elkaar.

Kwetsbaarheid blijft een uitdaging

Uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek verricht door De Baak en NRC Q bleek dat een medewerker in Nederland gemiddeld een 6,8 geeft aan zijn leider. Waar zijn mensen over ontevreden? Niet-coachend, weinig aandacht voor de mens en het ontbreken van visie. Daarnaast bracht de directeur van De Baak een interessante vraag op: hoe noem je elkaar? Een medewerker, werknemer of, zoals De Baak, collega? Zo'n benoeming heeft te maken met de cultuur van je organisatie. De afgelopen jaren zien wij als Great Place to Work®

Laat je masker weg

Voor mij persoonlijk werd de scherpste presentatie gegeven door presentator en rapper Ali B. Zijn aantekeningen, groot op het beeld weergegeven, gaven een analyse op de eerdere presentaties. Dit bracht relativering en hij benadrukte nogmaals dat bij vertrouwen kwetsbaarheid tonen hoort. Hij toonde zijn kwetsbaarheid en toonde vertrouwen in de goedheid van de zaal door een onzekerheid van hem te vertellen: zijn accent. Hoe hij zichzelf (negatief) analyseerde na een optreden in De Wereld Draait Door, maar ook door een voorbeeld dat tot gelach leidde in de zaal. In het programma Opsporing Verzocht omschreef een vrouw de overvallers als met een Ali B accent. Leiders van deze tijd moeten laten zien dat zij ook mensen zijn, met gevoel en onzekerheden. Maar vooral moeten zij vertrouwen in de medewerkers tonen die zich elke dag inzetten voor de organisatie.


Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

 

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!