Menu

Successen vieren: 10 voorbeelden van Best Workplaces

In organisaties en teams worden elke dag grote en kleine prestaties geleverd. Vaak wordt er een interne mail aan gewijd, maar de kans is groot dat die e-mail ergens in een map verdwijnt en niemand er meer naar omkijkt. 

Alleen successen delen is dus niet genoeg: het is belangrijk om erbij stil te staan en om het te vieren. Dit draagt bij aan een positieve sfeer op de werkvloer en het stimuleert betrokkenheid en motivatie onder medewerkers. Door successen te vieren ontstaat er een cultuur waarin iedereen gestimuleerd wordt om het beste uit zichzelf te halen. 

Eén ding is zeker: successen moet je vieren! Daarom geven we in dit artikel 10 voorbeelden van de Best Workplaces.

Anouk Minnes
Leestijd 5 min
23 mei 2023, geüpdatet 12 juli 2023
Vrouwen vieren succes door te proosten met glas wijn

Deze voorbeelden komen uit Best Practices gidsen van voorgaande jaren. Het kan zijn dat een voorbeeld niet meer actueel is, maar natuurlijk nog wel inspirerend!

Waarom is het belangrijk om succes te vieren op werk?

In veel organisaties en teams worden behaalde doelen en prestaties wel gedeeld, bijvoorbeeld in een e-mail of tijdens een overleg, maar niet gevierd. Terwijl stilstaan bij successen en het vieren ervan juist zo belangrijk is:

  • Successen vieren draagt bij aan de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en krijgen nieuwe energie om door te gaan en hun best te doen. 

  • Successen vieren zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer. 

  • Successen vieren draagt bij aan sterkere teams. Teams die hun behaalde doelen en prestaties vieren, voelen zich meer met elkaar verbonden en kunnen beter samenwerken, wat weer leidt tot betere teamresultaten. 

  • Successen vieren biedt erkenning en waardering. Dit geeft medewerkers zelfvertrouwen en een gevoel van trots. 

  • Successen vieren moedigt medewerkers aan om doelen te stellen en grenzen te verleggen. 

Ook kleine successen en persoonlijke mijlpalen vieren

Focus niet alleen op grote prestaties: sta ook stil bij kleine successen. Dat blijkt zelfs effectiever te zijn dan wachten op een grote doorbraak. Kleine successen vieren onderweg naar een groter doel geeft een goed gevoel en het motiveert om door te gaan. En kijk verder dan alleen zakelijk succes: ook persoonlijke mijlpalen moeten gevierd worden. Denk bijvoorbeeld aan het bereiken van een bepaalde leeftijd, een jubileum en de geboorte van een kind. Op die manier erken je als organisatie dat jouw medewerkers ook mensen met een privéleven zijn. 

Successen vieren op werk: hoe pak je dat aan?

Alleen successen delen is dus niet genoeg. Maar hoe moet het dan wel? Om je te inspireren, hebben we 10 voorbeelden van de Best Workplaces voor je op een rij gezet. 

1. COOKIE Awards - Traffic Builders

Als blijk van waardering voor succesvolle, bijzondere of op andere manieren opvallende samenwerkingen heeft Traffic Builders dit jaar de zogeheten COOKIE Awards geïntroduceerd. Iedere opdrachtgever was genomineerd. Na lang beraad en hier en daar wat gesteggel onder de consultants zijn er uiteindelijk acht winnaars geselecteerd en werd de samenwerking bekroond met een prachtige glazen award: 1. Meest ambitieuze opdrachtgever; 2. Meest energieke opdrachtgever; 3. Meest ROI gedreven opdrachtgever; 4. Meest brutale opdrachtgever; 5. Meest relaxte opdrachtgever; 6. Meest creatieve opdrachtgever; 7. Meest loyale opdrachtgever en 8. Meest innovatieve opdrachtgever.

2. "Borrel met de buren" - Intermax

Voordat Intermax met de verbouwing van hun nieuwe pand van start ging, gaven zij een kick-off feestje waarbij zij hun nieuwe buren in het gebouw uitnodigden. Op de volledig kale en gesloopte verdieping heeft Intermax kraampjes opgezet en bouwtekeningen opgehangen voor een ‘borrel met de buren’. Dit deden ze ook om elkaar te leren kennen. Hierdoor werd het makkelijker om aan te kloppen als ze door elkaars ruimte moesten of hen moesten storen met vragen over de infrastructuur. Intermax heeft zich natuurlijk af en toe moeten verontschuldigen voor de overlast, maar tegelijkertijd weten de buren hen nu prima te vinden bij technische vragen. Eén van de uitkomsten van deze borrel was dat de BHV-ers elkaar leerden kennen en direct gezamenlijk de herhalingscursus deden.

3. GPTW-Bedankfeestje - Protime

Naast de jaarlijkse evenementen waar de waardering wordt uitgesproken, weet Protime medewerkers altijd te verrassen. Denk bijvoorbeeld aan het Great Place to Work bedankfeestje! Alle Protimers met partners en kinderen werden uitgenodigd om naar de Efteling te komen en een heerlijke dag te beleven. Na een dagje pretpark werd iedereen verwend met een BBQ op een uiterst kindvriendelijke plek.

4. Succesbel - EMC

Bij EMC laten zij iedereen expliciet meedelen in het vieren van successen. Zij hebben een bel waar ze aan rinkelen als er een grote deal wordt binnengehaald. Het hele bedrijf komt dan bij elkaar en er wordt dan gezamenlijk geproost op het succes. Niet alleen de accountmanager, maar het gehele team dat aan de deal heeft gewerkt wordt in het zonnetje gezet. Dit wordt gedaan in de wekelijkse ‘Wins of the week’ e-mail, maar ook op de borrels die geregeld worden georganiseerd waarbij de accountmanager de deal toelicht en de rest van haar/zijn team bedankt.

5. Familiedag - TenICT

De familiedag is een jaarlijks evenement. Een groot deel van het landgoed wordt omgetoverd tot speeltuin voor klein en groot. Karten, paintballen, volleybal, BMX Cross fietsbaan en natuurlijk knutseltafels en schminken. Ook de innerlijke mens wordt op die dag niet vergeten, over het terrein verspreid staan er verschillende eetstalletjes en tentjes met een variëteit aan gerechtjes en drankjes. Elk jaar wordt er op deze dag een groepsfoto gemaakt van al het personeel, partners en kinderen. Deze wordt uitvergroot en zo hangt er door het pand heen verspreid van elk jaar een groepsfoto. Leuk detail is dat voorafgaand aan de familiedag elk jaar alle medewerkers polo’s en T-shirts thuisgestuurd krijgen (in de juiste maten ook voor partners en kinderen), welke gedragen kunnen worden op de familiedag. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en elk jaar hebben we een ander kleurtje.

6. Quiz met jubilarissen - FedEx

In mei 2014 vierden FedEx met een groep van 14 medewerkers hun 25 jaar of langer jubileum. Zij waren uitgenodigd om naar hun locatie in Oude Meer te ko- men en werden verwelkomd door de HR Manager van de Benelux. Wat volgde was een hilarische quiz over de tijd toen zij startten bij FedEx. Wisten ze nog wat er gebeurde in de wereld in de jaren 1984 tot 1989 of waren ze toen teveel bezig met hun nieuwe baan? Iedere jubilaris kreeg een speech van zijn/haar eigen manager, waarbij ze hebben gekeken naar de hoogtepunten van hun carrière bij FedEx. Na afloop was er een hapje en een drankje voor alle aanwezigen en een groot aantal collega’s waren ook aanwezig om hen te feliciteren met deze mijlpaal.

7. Lunch en persoonlijk boek - Solid Professionals

Wanneer een Young Professional bij Solid Professionals zijn of haar programma heeft afgerond en in dienst treedt bij de opdrachtgever, gaat de talentmanager en de accountmanager of één van de partners feestelijk met diegene uit lunchen als afsluiting. Ook wordt er door de talentmanager een persoonlijk boek uitgezocht, waarin een persoonlijke noot geschreven wordt als dank voor het vertrouwen en met een wens voor de toekomst.

8. Geen feestcommissie - PauwR

Waar bij veel organisaties viermomenten worden georganiseerd vanuit het management of personeelsvereniging heeft bij PauwR iedereen de vrijheid om activiteiten voor te stellen en te organiseren. Om deze reden is er bewust geen feestcommissie maar kan eenieder zelf een idee aandragen en ook zelfstandig uitvoeren. Vanuit PauwR past het bij hun cultuur van verantwoordelijkheid nemen dat de initiatieven vanuit eenieder kunnen komen en het hiermee geen ‘verplicht’ nummer is van bovenaf.

9. Discoveryland Festival - Synthon

Op 17 september 2016 werd het Synthon Discoveryland Festival gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. In de aanloop naar het feest werden medewerkers langzaam maar zeker op de hoogte gebracht met allerlei tipjes van de sluier. Dit werd gedaan in uiteenlopende vormen, want naast een officiële uitnodiging ontving iedereen een festivalpakket thuis en was er een speciale app beschikbaar met wekelijkse updates. Dit zorgde al voor veel voorpret en de hooggespannen verwachtingen werden geheel ingelost met een geweldig festival waar voor medewerkers en hun partners op muzikaal, artistiek en culinair gebied van alles te ontdekken viel.

10. AbbVie familiedag - AbbVie

Het afgelopen jaar vond er in september voor het eerst de AbbVie Familiedag plaats. Op een speelse manier maakten familieleden en vrienden kennis met het werk dat AbbVie doet en werd het gevoel van ‘All for One AbbVie’ versterkt. Op de ‘BoerInn’ deden ze met ruim 250 collega’s en familieleden spelletjes, een quiz, lachten om varkens, voerden de koeien, gingen sportief het water op en de polder in.

Anouk Minnes
Anouk werkte +10 jaar bij Great Place To Work. Met haar kennis van en ervaring met onze filosofie en dienstverlening was ze één van onze vaste blogauteurs.

Lees meer over Goed werkgeverschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.