Great Place To Work logo

Hoe vier je successen? Ontdek 10 Best Practices

Het vieren van successen en mijlpalen doen we allemaal. Of het nou gaat om het bereiken van een leeftijd, een jubileum of het behalen van je diploma. Het zijn mijlpalen om trots op te zijn. Zo worden binnen veel organisaties ook doelen en mijlpalen behaald en gedeeld. Vaak gaat er dan trots een mailtje uit waarin wordt gemeld wat de successen zijn van het afgelopen kwartaal. De bedoeling is dat medewerkers hiermee worden geënthousiasmeerd en gemotiveerd om andere successen te behalen in de toekomst. Maar stimuleer je hier nou echt een succescultuur mee?

Vieren is een van de negen thema’s in de Culture Audit. Met vieren kun je net dat stapje verder gaan om erkenning te realiseren en een cultuur van succes te bevorderen. Informeert jouw organisatie medewerkers over behaalde doelen van de organisatie en het team? Leuk, maar dit is nog erg beperkt. Een succescultuur gaat hierdoor niet zegevieren en de relatie tussen medewerkers en werkgever blijft nog transactioneel. In een relationele omgeving worden mijlpalen van de organisatie en het team op een onderscheidende manier gevierd. Op die manier wordt er een cultuur van succes gebouwd. Een sfeer van plezier en kameraadschap wordt gestimuleerd door middel van unieke en onderscheidende evenementen waarbij teambuilding centraal staat.

In dit artikel delen wij 10 Best Practices op dit thema van de Best Workplaces in de afgelopen jaren:

1. Cookie-Awards - Traffic Builders

Als blijk van waardering voor succesvolle, bijzondere of op andere manieren opvallende samenwerkingen heeft Traffic Builders dit jaar de zogeheten COOKIE Awards geïntroduceerd. Iedere opdrachtgever was genomineerd. Na lang beraad en hier en daar wat gesteggel onder de consultants zijn er uiteindelijk acht winnaars geselecteerd en werd de samenwerking bekroond met een prachtige glazen award: 1. Meest ambitieuze opdrachtgever; 2. Meest energieke opdrachtgever; 3. Meest ROI gedreven opdrachtgever; 4. Meest brutale opdrachtgever; 5. Meest relaxte opdrachtgever; 6. Meest creatieve opdrachtgever; 7. Meest loyale opdrachtgever en 8. Meest innovatieve opdrachtgever.

2. "Borrel met de buren" - Intermax

Voordat Intermax met de verbouwing van hun nieuwe pand van start ging, gaven zij een kick-off feestje waarbij zij hun nieuwe buren in het gebouw uitnodigden. Op de volledig kale en gesloopte verdieping heeft Intermax kraampjes opgezet en bouwtekeningen opgehangen voor een ‘borrel met de buren’. Dit deden ze ook om elkaar te leren kennen. Hierdoor werd het makkelijker om aan te kloppen als ze door elkaars ruimte moesten of hen moesten storen met vragen over de infrastructuur. Intermax heeft zich natuurlijk af en toe moeten verontschuldigen voor de overlast, maar tegelijkertijd weten de buren hen nu prima te vinden bij technische vragen. Eén van de uitkomsten van deze borrel was dat de BHV-ers elkaar leerden kennen en direct gezamenlijk de herhalingscursus deden.

3. GPTW-Bedankfeestje - Protime

Naast de jaarlijkse evenementen waar de waardering wordt uitgesproken, weet Protime medewerkers altijd te verrassen. Denk bijvoorbeeld aan het Great Place to Work bedankfeestje! Alle Protimers met partners en kinderen werden uitgenodigd om naar de Efteling te komen en een heerlijke dag te beleven. Na een dagje pretpark werd iedereen verwend met een BBQ op een uiterst kindvriendelijke plek.

4. Succesbel - EMC

Bij EMC laten zij iedereen expliciet meedelen in het vieren van successen. Zij hebben een bel waar ze aan rinkelen als er een grote deal wordt binnengehaald. Het hele bedrijf komt dan bij elkaar en er wordt dan gezamenlijk geproost op het succes. Niet alleen de accountmanager, maar het gehele team dat aan de deal heeft gewerkt wordt in het zonnetje gezet. Dit wordt gedaan in de wekelijkse ‘Wins of the week’ e-mail, maar ook op de borrels die geregeld worden georganiseerd waarbij de accountmanager de deal toelicht en de rest van haar/zijn team bedankt.

5. Familiedag - TenICT

De familiedag is een jaarlijks evenement. Een groot deel van het landgoed wordt omgetoverd tot speeltuin voor klein en groot. Karten, paintballen, volleybal, BMX Cross fietsbaan en natuurlijk knutseltafels en schminken. Ook de innerlijke mens wordt op die dag niet vergeten, over het terrein verspreid staan er verschillende eetstalletjes en tentjes met een variëteit aan gerechtjes en drankjes. Elk jaar wordt er op deze dag een groepsfoto gemaakt van al het personeel, partners en kinderen. Deze wordt uitvergroot en zo hangt er door het pand heen verspreid van elk jaar een groepsfoto. Leuk detail is dat voorafgaand aan de familiedag elk jaar alle medewerkers polo’s en T-shirts thuisgestuurd krijgen (in de juiste maten ook voor partners en kinderen), welke gedragen kunnen worden op de familiedag. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en elk jaar hebben we een ander kleurtje.

6. Quiz met jubilarissen - FedEx

In mei 2014 vierden FedEx met een groep van 14 medewerkers hun 25 jaar of langer jubileum. Zij waren uitgenodigd om naar hun locatie in Oude Meer te ko- men en werden verwelkomd door de HR Manager van de Benelux. Wat volgde was een hilarische quiz over de tijd toen zij startten bij FedEx. Wisten ze nog wat er gebeurde in de wereld in de jaren 1984 tot 1989 of waren ze toen teveel bezig met hun nieuwe baan? Iedere jubilaris kreeg een speech van zijn/haar eigen manager, waarbij ze hebben gekeken naar de hoogtepunten van hun carrière bij FedEx. Na afloop was er een hapje en een drankje voor alle aanwezigen en een groot aantal collega’s waren ook aanwezig om hen te feliciteren met deze mijlpaal.

7. Lunch & Persoonlijk boek - Solid Professionals

Wanneer een Young Professional bij Solid Professionals zijn of haar programma heeft afgerond en in dienst treedt bij de opdrachtgever, gaat de talentmanager en de accountmanager of één van de partners feestelijk met diegene uit lunchen als afsluiting. Ook wordt er door de talentmanager een persoonlijk boek uitgezocht, waarin een persoonlijke noot geschreven wordt als dank voor het vertrouwen en met een wens voor de toekomst.

8. Geen feestcommissie - PauwR

Waar bij veel organisaties viermomenten worden georganiseerd vanuit het management of personeelsvereniging heeft bij PauwR iedereen de vrijheid om activiteiten voor te stellen en te organiseren. Om deze reden is er bewust geen feestcommissie maar kan eenieder zelf een idee aandragen en ook zelfstandig uitvoeren. Vanuit PauwR past het bij hun cultuur van verantwoordelijkheid nemen dat de initiatieven vanuit eenieder kunnen komen en het hiermee geen ‘verplicht’ nummer is van bovenaf.

9. Discoveryland Festival - Synthon

Op 17 september 2016 werd het Synthon Discoveryland Festival gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. In de aanloop naar het feest werden medewerkers langzaam maar zeker op de hoogte gebracht met allerlei tipjes van de sluier. Dit werd gedaan in uiteenlopende vormen, want naast een officiële uitnodiging ontving iedereen een festivalpakket thuis en was er een speciale app beschikbaar met wekelijkse updates. Dit zorgde al voor veel voorpret en de hooggespannen verwachtingen werden geheel ingelost met een geweldig festival waar voor medewerkers en hun partners op muzikaal, artistiek en culinair gebied van alles te ontdekken viel.

10. AbbVie familiedag - AbbVie

Het afgelopen jaar vond er in september voor het eerst de AbbVie Familiedag plaats. Op een speelse manier maakten familieleden en vrienden kennis met het werk dat AbbVie doet en werd het gevoel van ‘All for One AbbVie’ versterkt. Op de ‘BoerInn’ deden ze met ruim 250 collega’s en familieleden spelletjes, een quiz, lachten om varkens, voerden de koeien, gingen sportief het water op en de polder in.

Wil je meer inspiratie opdoen op het gebied van andere thema's? Bekijk dan ook:

Volg ons op LinkedIn en meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en publicaties!

Topics: Best Practices

Comments

Laat je inspireren!

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over goed werkgeverschap, leiderschap, organisatiecultuur en employee experience.

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!