Menu

Wijziging lijstcategorieën Best Workplaces™ Nederland

Great Place To Work Nederland heeft besloten om de lijstcategorieën van de Nederlandse Best Workplaces gelijk te trekken met de Europese lijstcategorieën. Deze wijziging geldt vanaf de Best Workplaces 2024.

Great Place To Work
Leestijd 2 min
1 maart 2023, geüpdatet 11 juli 2023

Chiesi

Elk jaar in juni maken we de lijst van Best Workplaces van Nederland bekend. Deze lijst bestaat uit vier categorieën: 

  1. Small: organisaties met 20 tot en met 49 medewerkers 
  2. Medium: organisaties met 50 tot en met 250 medewerkers 
  3. Large: organisaties met meer dan 250 medewerkers 
  4. Multinational: organisaties aanwezig in minimaal 4 landen, met ten minste 20 medewerkers per land en ten minste 50 medewerkers in Nederland 

De afgelopen jaren zien we steeds meer Nederlandse organisaties op de lijst van Best Workplaces Europe. Dat vinden we natuurlijk fantastisch, maar het leidt soms ook tot onduidelijkheid, omdat de Europese lijstcategorieën anders zijn dan in Nederland. Neem bijvoorbeeld een organisatie met 400 medewerkers: in Nederland valt deze organisatie in de categorie large, in Europa in de categorie medium. 

Nieuwe categorieën 

Op basis van feedback van deelnemende organisaties hebben we dan ook besloten om de Nederlandse lijstcategorieën gelijk te trekken met de Europese lijstcategorieën: 

  1. Small: organisaties met 20 tot en met 49 medewerkers 
  2. Medium: organisaties met 50 tot en met 500 medewerkers 
  3. Large: organisaties met meer dan 500 medewerkers 
  4. Multinational: organisaties met wereldwijd ten minste 1000 medewerkers, waarvan 40% of meer dan 5000 medewerkers werken in een ander land dan het land waar het hoofdkantoor is gevestigd. 

Door de lijstcategorieën gelijk te trekken, kan er geen verwarring meer ontstaan over de categorie waar een organisatie in valt.

Vanaf wanneer gaat deze wijziging in?

Deze wijziging geldt vanaf de Best Workplaces 2024. Je kunt je niet meer aanmelden om mee te doen aan de Best Workplaces Nederland 2023. Deze lijst maken we in juni 2023 bekend en vindt nog plaats op basis van de oude lijstcategorieën. 

Als je jouw organisatie nu aanmeldt om mee te doen aan de Best Workplaces Nederland 2024, dan gelden dus de nieuwe lijstcategorieën. We maken deze lijst bekend in juni 2024, gevolgd door de Europese Best Workplaces in september 2024.

Heeft dit besluit gevolgen voor mijn organisatie? 

Dat hangt ervan af. Als je besluit om mee te doen aan de Nederlandse Best Workplaces, dan kan het zo zijn dat jouw organisatie in een andere categorie valt dan voorgaande jaren. 

Valt jouw organisatie vanaf nu in de categorie large of multinational? Dan moet je ook een Culture Audit inleveren. Dit kost tijd, dus houd hier rekening mee. 

Heeft dit besluit gevolgen voor Best Workplaces Awards van voorgaande jaren? 

Dit besluit heeft geen terugwerkende kracht. Dat betekent dat het geen gevolgen heeft voor Best Workplaces Awards van voorgaande jaren. Heb je bijvoorbeeld vorig jaar een Best Workplace award ontvangen in de categorie large, maar val je nu in de categorie medium? Geen zorgen: jouw award blijft gewoon geldig. 

Heeft dit besluit invloed op mijn investering? 

Nee, dit besluit heeft geen invloed op de investering om mee te doen aan het Great Place To Work-traject. 

Great Place To Work
Great Place To Work helpt organisaties op weg naar een cultuur van vertrouwen. Dat doen we met de Trust Index™: ons medewerkersonderzoek dat vertrouwen, trots en plezier in organisaties meet. Onze filosofie is gebaseerd op +30 jaar ervaring in 60 landen. Jaarlijks doen meer dan 10.000 organisaties mee aan de Trust Index.

Lees meer over Best Workplaces

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.