Menu

Vertrouwen als basis: dit is het geheim van Europa's Best Workplaces

De leiders van de 150 Europese Best Workplaces hebben één ding gemeen: het zijn allemaal Pioneers of Trust. Zo creëren ze een organisatiecultuur waarin alle medewerkers zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Een organisatie met vertrouwen als essentieel fundament. Hierdoor benutten ze ieders potentieel en lopen ze op kop als het gaat om goed werkgeverschap en het zijn van een innovatieve organisatie. Maar wat onderscheidt hen nu werkelijk van de ‘gemiddelde’ werkgever? Dat zullen we je vertellen: op vertrouwen scoren ze bijna twee keer zo hoog.  

Great Place To Work
Leestijd 1 min
21 september 2023, geüpdatet 27 september 2023
Blue Bricks

Meer dan 2,6 miljoen Europese medewerkers gaven hun mening  

Ons Trust Index-medewerkersonderzoek is in 44 landen, bij 3.350 organisaties en bij meer dan 2,6 miljoen Europese medewerkers uitgezet. Zoals altijd onderscheiden we organisaties op basis van grootte:

  • Small (20-49 medewerkers)

  • Medium (50-499 medewerkers)

  • Large (500+ medewerkers)

  • Multinationals (1000+ medewerkers in minstens drie landen, waarvan minimaal 40% niet in het land van het hoofdkantoor werkt)

Om de lijst van Europa’s Best Workplaces 2023 samen te stellen, vergeleken we organisaties van alle groottes met elkaar. En waar de gemiddelde Trust Index-score (gemiddelde van de 60 stellingen) onder alle deelnemende organisaties in Europa 79% was, scoorden deze 150 Best Workplaces 90% of hoger. En let op: als je de Nederlandse benchmark bekijkt, zit deze op 58%.  

Hierop maken de Europese Best Workplaces het verschil 

En wat opvallend is dat deze Pioneers of Trust niet alleen overall, maar ook op specifieke stellingen uit onze Trust Index met de kop boven het maaiveld uitsteken. Dit lijkt erop te wijzen dat dit topics zijn die bijzondere aandacht verdienen voor organisaties die de mate van vertrouwen in hun cultuur willen versterken.

Over het geheel genomen zien we de grootste verschillen tussen de top 150 en alle deelnemende Europese organisaties in: 

  • Arbeidsvoorwaarden: we hebben hier speciale en unieke voorwaarden

  • Eerlijke beloning: ik heb het gevoel dat ik een eerlijk deel in de gemaakte winst. En mensen hier worden eerlijk betaald voor het werk dat ze doen.

  • Ontwikkelingsmogelijkheden: Ik krijg voldoende ontwikkelingsmogelijkheden aangeboden om mezelf professioneel verder te ontwikkelen.

  • Betrokkenheid bij beslissingen: Management betrekt mensen bij beslissingen die van invloed zijn op hun baan of werkomgeving.

  • Waardering & erkenning: Iedereen krijgt de kans om erkenning te krijgen.

Behoort jouw organisatie ook tot de top van Europa?  

De eerste stap naar de top van Europa is het verkrijgen van het Great Place To Work-certificaat. Download de gratis whitepaper en ontdek de voordelen en voorwaarden van ons (inter)nationale erkenningsprogramma of neem contact met ons op.

Op weg naar Europa's top

Download de gratis whitepaper en ontdek de voordelen en voorwaarden van ons (inter)nationale erkenningsprogramma.

Download de whitepaper
Certificering_Great Place To Work
Great Place To Work
Met +30 jaar ervaring in 60 landen is Great Place To Work de wereldwijde autoriteit op het gebied van organisatiecultuur en goed werkgeverschap.

Lees meer over Best Workplaces

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.