Flag

Best Practice: vitaliteit rondom zwangerschapsverlof


Medewerkers zijn mensen met een privéleven, met gevoelens en speciale behoeften. Geen medewerker is hetzelfde en de persoonlijke situatie waarin deze verkeert, verschilt per medewerker. Om een klimaat van waardering op te bouwen is het van belang dat de organisatie kijkt naar de persoonlijke situatie. Door op te treden als ‘zorgverlener’ wanneer dit nodig is, wordt zo’n klimaat gestimuleerd. Maar wat houdt Zorgen in binnen de organisatie en hoe kan de werkgever dit faciliteren?

Zorgen

Zorgen is één van de negen beleidsterreinen van de Culture Audit waarmee Great Place to Work het werkgeversbeleid binnen een organisatie evalueert. Zorgen wil zeggen dat de organisatie geeft om de medewerker als persoon en diens persoonlijke situatie. Wanneer goed werk en extra inzet wordt geleverd door de medewerker, wordt dit gewaardeerd door de organisatie. Althans, dat geldt voor een relationele werkomgeving. Binnen een transactionele omgeving worden medewerkers slechts gewaardeerd voor hun loyaliteit aan de organisatie, maar van een klimaat van waardering is geen sprake. Binnen een relationele werkomgeving wordt regelmatig op een persoonlijke en oprechte manier erkenning gegeven aan goed werk en extra inzet. Daarbij kijkt de organisatie ook naar de speciale gelegenheden in het leven van de medewerker. Een van de Best Practices op dit gebied is die van Synechron.

MOM in Balance

Synechron is aangesloten bij het MOM in Balance programma. Wanneer de vrouwelijke collega’s een kind verwachten, krijgen zij via dit programma advies en begeleiding op het gebied van beweging en gezonde voeding. De bedoeling is om zoveel mogelijk fit te blijven tijdens en na de zwangerschap. Zo zijn er specifieke workout-programma’s die op diverse plaatsen in het land in de buitenlucht worden gegeven. Dit creëert ook goede mogelijkheden voor netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Na de bevalling wordt het programma hervat, de medewerkster zit dan nog in haar zwangerschapsverlof. Op deze manier wordt gestimuleerd dat de medewerkster haar werkzaamheden fit kan hervatten. 

Waarom een Best Practice?

Great Place to Work heeft vijf criteria ontwikkeld waarop werkgeversbeleid wordt beoordeeld. Van de vijf criteria blinkt deze Best Practice uit op de twee criteria van ‘toegankelijkheid’ en ‘warmte’. Het is een programma voor alle moeders in de organisatie en is een warme en persoonlijke manier waarop Synechron zorg draagt voor de medewerker. Door automatisch de zwangere collega’s op te geven voor dit programma, ligt het initiatief bij de werkgever. Zo is het voor veel medewerksters een erg toegankelijk programma. De uitgebreide begeleiding voor en na de bevalling laten zien dat Synechron niet alleen een prettig verlof belangrijk vindt, maar ook zeker een prettige terugkomst in de organisatie.

Een klimaat van waardering

Synechron weet voor de medewerkers te zorgen op een persoonlijke manier. Het werk en de inzet die de medewerksters binnen het bedrijf hebben geleverd, worden op deze manier gewaardeerd door de organisatie. Zo wordt er een klimaat van waardering opgebouwd, wat verder gaat dan enkel loyaliteit van de medewerker aan het werk. De organisatie is oprecht betrokken bij de speciale gelegenheden in de persoonlijke situatie van de medewerker. Dit is de kern van een relationele band. Want als je je goed voelt op persoonlijk vlak wordt dit gereflecteerd op de werkprestaties. En de werkgever kan hiervoor zorgen.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook: 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: → Verwelkomen (Onboarding) → Delen - Bijdragen aan de maatschappij → Ontwikkelen → Werven → Best Practices gidsen → Spreken → Luisteren → Inspireren → Delen - Belonen → Bedanken → Zorgen

Comments