Flag

De Culture Audit voor ICM: een document om trots op te zijn

Dinsdag 12 februari 2019 stond er weer een inspirerende ontbijtsessie op het programma over het schrijven van de Culture Audit. Met wat voor doel schrijf je de Culture Audit? Hoe pak je dit nu vanaf het begin goed aan? En hoe haal je zoveel mogelijk uit het schrijven van dit document? Deze en andere vragen stonden centraal tijdens deze ochtend. Op deze vroege ochtend waren wij te gast op de mooie locatie van ICM Opleidingen en Trainingen in Utrecht. De ervaringen van ICM met het schrijven van een Culture Audit werden gedeeld door Lieke Bosch.

Tijdens de ontbijtsessie over de Culture Audit kwamen verschillende aspecten van het schrijven van de Culture Audit aan bod. De consultants van Great Place to Work, Marieke Hoogenberg en Stein van der Weiden, begonnen de ochtend met het verhaal over waarom de Culture Audit hét instrument is voor organisaties om het HR-beleid vorm te geven, waar die op beoordeeld wordt en hoe dit document het beste opgebouwd kan worden. Vervolgens was het woord aan Lieke Bosch om te delen hoe ICM hier mee om is gegaan.

Met wat voor doel schrijf je de Culture Audit?


Lieke nam ons mooi mee in hoe het de eerste jaren dat ICM meedeed met het Great Place  to Work-traject (2014, 2015 en 2016) voornamelijk ging om het goed expliciet maken van de impliciete cultuur. In die opzet was HR dan ook de drijvende kracht achter dit proces. Hoewel dit nog steeds een prachtig en nuttig document was, was het nog niet helemaal van de gehele organisatie.

Dit jaar wilden ze de Culture Audit van ICM nog scherper neerzetten. “Voor 2019 is het doel om de beste Culture Audit ooit te maken”. En daarnaast wilden de trotse ICM’ers die speciale en unieke cultuur ook meer naar buiten uitdragen. Het document moest niet alleen aan sollicitanten en nieuwe medewerkers getoond kunnen worden, maar ook geschikt zijn om uit te delen aan externe stakeholders.

Hoe haal je zoveel mogelijk uit het schrijven van de Culture Audit?

Bij ICM was men al vroeg uit de startblokken. Daar werd niet gewacht tot de deadline eraan kwam voor er aandacht kwam voor de Culture Audit. ICM was in de zomer al bezig met het samenstellen van een projectteam. Dit team moest representatief zijn voor de gehele organisatie en bestaan uit een combinatie van talenten: schrijftalent, creatief, inhoud, projectmanagement, vormgeving en eindredactie. Al snel werden de eerste inspiratiesessies georganiseerd waarin veel input werd opgehaald voor de Culture Audit (maar liefst 133 unieke voorbeelden van werkgeversbeleid!). Met al deze input kon het projectteam aan de gang gaan. Schrijven, feedback geven, schrappen en weer aanvullen. Enige voorwaarde was: alleen écht uniek ICM-beleid komt terug in de Culture Audit. Daarnaast moest overal bewijsmateriaal bij verzameld worden, gedurende het hele proces. Voor de eindredactie en de vormgeving werden binnen het team eindverantwoordelijken aangesteld.

Het resultaat mocht er zijn met een mooie vastlegging van de ICM-cultuur. “Hoewel cultuur natuurlijk subjectief is, is dit toch mooi gelukt” zo vertelde Lieke als trotse ICM’er.

Best Practices


Afsluitend werden er nog enkele best practices van ICM gedeeld door Lieke. Zo liet zij een filmpje zien over hoe er binnen ICM wordt gehighfived wanneer het weektarget is gehaald. Op het gebied van Luisteren deelde zij ook nog twee voorbeelden. Als eerste de MT-overleggen waar iedereen bij aan mag sluiten. Onder het motto van “geen geheimen” staat de agenda van het overleg online en kan iedereen aangeven of zij daarbij willen zijn. Zit je erbij? Dan doe je ook écht mee! Ook het ICM Strategiecafé werd aangehaald waarbij één van de oprichters op een laagdrempelige manier het gesprek met alle ICM’ers aangaat over de plannen voor de komende jaren.

Op het gebied van Bedanken wordt er binnen ICM in de week van de International Day of Happiness (20 maart) een week lang de Appreciation Week gehouden. Daarbij hangen er voor alle ICM’ers kaarten in de gangen waar collega’s complimenten op kunnen schrijven voor elkaar!

In het kader van dat laatste initiatief: complimenten voor het hosten van deze inspirerende ontbijtsessie!

Wil je weten wat de Culture Audit voor jouw organisatie kan betekenen? Plan een 15 minuten adviesgesprek in.

Wil je als eerste een uitnodiging ontvangen voor een nieuwe sessie? Mail naar NL_Info@greatplacetowork.com.

Lees ook:Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!