Flag

Wat maakt Atlassian de #1 bij de Best Multinational Workplaces 2018?

Het internationale softwarebedrijf Atlassian deed dit jaar voor de tweede keer mee in Nederland. En niet alleen behaalde ze ook dit jaar weer de lijst, ze behaalde net als in 2016 de 1e plaats op de lijst van Best Multinational Workplaces. In deze blog besteden we aandacht aan de succesformule van Atlassian.

Over Atlassian

Atlassian is de stille kracht achter maar liefst 112.000 innoverende organisaties ter wereld. De organisatie bouwt software voor samenwerkingstools om het maximale uit elk team te halen, en wel vanuit de overtuiging dat "ieder team het potentieel heeft om geweldige dingen te doen". Die tools omvatten zaken als plannen, traceren en ondersteunen, samenwerken en chatten, coderen, compileren en leveren. Atlassian is gevestigd in 5 landen en moeder Aarde is niet de enige planeet waar haar software aanwezig is!

Value-driven

Atlassian is een echte waarde-gedreven organisatie. Een waar ze er heilig in geloven dat er achter iedere menselijke prestatie een team schuilt. De organisatie heeft dan ook als missie "to unleash the potential in every team", waaronder niet te vergeten in haar eigen teams. Unieke en opvallende kernwaarden zoals 'Open company, no bullshit' en 'Build with heart and balance' vormen het fundament voor alles wat ze bij Atlassian doen. Dit zijn absoluut geen lozewoorden, maar de echte beginselen voor het ontwikkelen van nieuw beleid en herzien van dat wat reeds bestaat. En dat niet alleen, medewerkers worden daarnaast heel nauw betrokken in die processen van opzetten en evalueren. Dat zorgt niet alleen voor hoge effectiviteit van het gevoerde beleid, maar creëert bovenal een sterk gevoel van betrokkenheid bij de organisatie en onderling. Een hechte familie is daarvan het resultaat.

Make yourself at home

Nog voordat nieuwe Atlassians aan hun eerste werkdag beginnen, gaat RocketFuel - het wereldwijde onboardingsprogramma van Atlassian - van start. Als je namelijk verhuist voor je nieuwe baan bij deze werkgever, wordt je begeleid middels het "Move Happy" verhuisprogramma. Dag één staat in het teken van kennismaken met de cultuur, producten, processen en strategie van Atlassian. Het online learning path, wat medewerkers in hun eigen tempo kunnen doorlopen, bouwt hierop voort. Ook krijgt men het Welcome Pack aangereikt waarin zowel alle praktische zaken aanwezig zijn, als een bulk aan cadeaus die sterk samenhangen met de unieke waarden van Atlassian. Daarnaast ontmoet de nieuwe medewerker zijn/haar buddy en kan het Bootcamp van start gaan: een programma van 90 dagen dat de nieuwe medewerker volledig op de hoogte brengt van de geldende waarden en methoden. Ook krijgen nieuwe Atlassians alles uitgelegd over pensioen en verzekeringen en stellen zij - in samenspraak met hun manager - een "Growth Plan" op voor hun eigen lange-termijn ontwikkeling. Kortom: Atlassian doet er alles aan om de optimale employee experience te bereiken, zowel op de korte- als de lange termijn. En Atlassians zijn daar meer dan tevreden over, zo blijkt uit een score op de Trust Index op het beleidsterrein Verwelkomen van niets minder dan 99%!

On site facilities

Naast het faciliteren in de huisvesting, gaat Atlassian nog veel verder om haar medewerkers te ontzien. Zo regelt de organisatie onder meer veel administratieve zaken voor haar medewerkers, is er een on site fietsenmaker aanwezig en staat er 's morgens een uitgebreid ontbijt voor hen klaar. En dat niet alleen, ook zijn er diverse wellness-activiteiten, kan men naar de sportschool en zijn zelfs de trouwe viervoeters van Atlassians meer dan welkom op kantoor.

Be the change you seek

Niet alleen Atlassians zelf mogen genieten van de vrijgevigheid van hun werkgever, die drang om te zorgen en verantwoordelijkheid nemen voor het grotere goed reikt tot ver buiten de organisatiemuren. Atlassian is namelijk absoluut toonaangevend als het aankomt op filantropisch beleid. 'Be the change you seek' is dan ook een van de vijf kernwaarden en staat niet alleen symbool voor het hoge verantwoordelijkheidsgevoel wat typisch is voor de gemiddelde Atlassian medewerker. De organisatie heeft haar eigen Atlassian Foundation, waarvan de Pledgee 1% movement een belangrijk onderdeel is. Deze 'belofte' houdt in dat de organisatie 1% van de jaarlijkse winst met de Foundation en andere goede doelen deelt, evenals 1% van de tijd van haar mensen en 1% van het eigen vermogen. Ook maakt Atlassian zich hard voor de educatie in ontwikkelingslanden, onder meer door hun samenwerking met Room to Read, een organisatie waarmee het meisjesonderwijs in Cambodja wordt ondersteund. Bovenal biedt Atlassian haar medewerkers alle mogelijkheden om persoonlijk bij te dragen aan dergelijke projecten: Atlassians krijgen maar liefst vijf dagen per jaar betaald vrij om tijd te besteden aan een goed doel naar eigen keuze.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!