Flag

Gastblog SAS: Vertrouwen als recept voor succes

Er wordt met enige regelmaat gevraagd hoe SAS het voor mekaar heeft gekregen om achtereenvolgens op de nummer 1 positie te komen als Best Workplace. Ik begrijp deze vraag zeer goed, zou hem zelf ook stellen, alleen het antwoord is niet makkelijk te geven. Het is ook geen kwestie van één ding goed aanpakken en je bent er. Na meerdere malen hiermee geconfronteerd te zijn ben ik toch op zoek gegaan naar een eenduidig antwoord.

Wat SAS typeert is dat het zijn van een Great Place to Work niet van essentieel belang is. Natuurlijk is dat makkelijk praten als je op kop staat, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Belangrijker is meedoen om jezelf, je team en de organisatie te blijven verbeteren. We blijven streven naar verbetering door verandering. Dit pakt lang niet altijd even goed uit. Zo komt het ook bij ons voor dat we initiatieven of afdelingen opstarten om ze even later al weer op te doeken. Dat doen we niet graag, maar als het moet dan schromen we daar niet voor. Wat wel duidelijk is is dat de intentie zuiver is, de intentie om goed te doen. Deze intentie is wel degelijk een constante factor.

Het is dit achterliggende verschijnsel dat mijns inziens de motor is achter een cultuur van vertrouwen. Op zoek naar meer bewijsmateriaal stuit ik dan inderdaad op een aantal kleine en soms grote 'best practices' die in het oog springen. Zo krijg je van je collega's een handgeschreven kaartje als je wat langer ziek bent. Een bos bloemen voor je verjaardag zal nooit worden vergeten en we spreken elkaar aan als dat nodig is. Sterker, we vragen om feedback, liefst van onze klanten, om ons continu te kunnen verbeteren.

Deze hoge prestatiemotivatie is onlosmakelijk verbonden met SAS, we vertrouwen in de kracht van onze mensen. "If you treat your employees like they make a difference, they will make a difference..." is één van de gelouterde uitspraken van onze oprichter Jim Goodknight. Dit laatste is natuurlijk van groot belang voor onze klanten, die ervaren dit uiteraard ook. Aan de telefoon, bij ons op locatie, of op hun eigen kantoor. Het resultaat laat zich raden, klanten blijven behouden en de basis is gelegd om nieuwe successen te boeken. Succes bindt en geeft vertrouwen in de toekomst.

SAS zit al decennia in Business Analytics Software, dus als iemand mij nu zal vragen wat ons zo succesvol maakt kan ik vertellen wat wij doen en wat bij ons werkt. Vrijwel zeker kan je dit niet kopiëren, maar al was dat wel mogelijk dan zou ik dat niet adviseren. Iedere organisatie is immers anders en behoeft een andere aanpak. Misschien niet heel verschillend, maar wel anders. Ik zou dan op zoek gaan naar de onderliggende essentie, de voedingsbodem van vertrouwen.

Remco Korzaan

Director Human Resources, SAS

Over Sas

Remco Korzaan is Director Human Resources bij SAS. SAS doet al verschillende jaren mee met het Great Place to Work® onderzoek en is de afgelopen twee jaren op nummer 1 gekomen op de Lijst van Best Workplaces in de categorie Large & Multinational Companies.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!