Flag

Gastblog ICM: Trust, fun en nog veel meer!

Afgelopen maart belandde ICM Opleidingen & Trainingen met stip op 2 in de lijst van Best Workplaces 2014 van Great Place To Work® in de categorie Medium Sized Workplaces. Diezelfde avond werd dit gevierd in de Duif en deed onze afvaardiging bij de prijsuitreiking ook onze special award “Culture of Fun” eer aan. Deze blog schrijf ik als gast, en ik ben “gast” bij ICM. Sinds februari werk ik hier als interim HR manager. Een heel welkome gast, dat voel ik elke dag weer.

Tijdens m’n kennismakingsgesprek ging het vooral over wie ik ben en waar ik voor sta. De vraag “wat heeft je gevormd” was nieuw voor mij tijdens zo’n eerste gesprek. En leverde me zowaar nog een mooi inzicht op! En ik leerde binnen één uur twee van mijn toekomstige collega’s heel goed kennen. We namen echt de tijd voor elkaar en er was aandacht voor “de mens” achter het cv.

Op m’n eerste werkdag maakte ik “het rondje”. Langs alle collega’s op alle afdelingen. Ik werd geïntroduceerd en trotse ICM’ers vertelden over hun afdeling. Stuk voor stuk was hun afdeling natuurlijk “het hart van ICM”… Volgens mij vormen alle afdelingen samen bij ICM een warm kloppend hart!

Een gezellige, goed verzorgde lunch aan lange tafels, aansluitend werd er buiten in het parkje getafeltennist. En of ik vrijdag lekker kwam borrelen. Op donderdag klonk er een soort alarm en rende iedereen naar het Advies Center waar zojuist de weektarget was behaald. Daar werd met letterlijk elke collega ge-highfived in een lange slinger door het pand. Zelfs ik met m’n nuchterheid en type “introvert” werd er echt blij van.

Vanaf m’n eerste werkdag heb ik dus dagelijks in de praktijk ondervonden waarom ICM zo hoog scoort op onder andere Vieren, en vandaar die special award.

Eerder werkte ik in een bedrijf dat vijf keer op rij in de top 3 van de lijst van Best Workplaces belandde. En ik kan nu dus uit ervaring zeggen dat elke Best Workplace weer anders is. Niet alleen in z’n uitingen, rituelen en symbolen. Ook in de kern, daar waar het begint.

Bij ICM begint het bij de twee bezielde en bevlogen oprichters die in ruim 10 jaar tijd dit bedrijf hebben opgebouwd vanuit de visie dat werk (ook) leuk moet zijn. En meer dan dat. Business-spiritualiteit vormt de basis. Dat gaat over hoe je je dieper liggende waarden, visie en missie – dat wat je bent – verbindt met de mensen, structuren en resultaten – dat wat je doet.

En dat werkt dus. Als ‘outsider’ verbaas ik me geregeld over de grote zorg voor en om elkaar. Over hoeveel ruimte mensen krijgen om zichzelf te zijn, of indien nodig zichzelf te zoeken en te vinden. Over de riante immateriële voorwaarden die mensen genieten. En over de waardering voor elkaar en hoe vaak en hoe deze wordt getoond. En ik was toch al best wat gewend in m’n vorige Best Workplace…

Wat maakt ICM nu tot een unieke Great Place to Work?

De tijd die er wordt gestoken in nieuwe collega’s verwelkomen. De aandacht die er wordt besteed aan jarige, jubilerende en vertrekkende collega’s. Dat allemaal. En nog meer. Maar vooral de oprechte interesse die er is – niet voor niets een kernwaarde van ICM. In elk gesprek, in elke interactie, intern en met klanten en cursisten is die oprechte interesse voelbaar, merkbaar en bijna tastbaar.

Daarom was er maar een manier op opvolging te geven aan het behalen van de lijst van Best Workplaces. Want een mooie plek op die lijst is prachtig, maar wat zit er achter die scores? Wat zeggen die nu echt?

In elk team zijn we de dialoog aangegaan met collega’s. Om te achterhalen wat het verhaal en het gevoel achter de score is. Om erachter te komen hoe ICM een nog mooiere werkplek kan worden. En wat daarin de rol is van ICM als organisatie en wat de medewerker zelf kan veranderen.

Goede inzichten, soms verrassend, maar altijd zinvol. Een sessie “wat kan er (nog) beter?” met directie en managers volgde. Hier en daar was het pijnlijk, zeker omdat ICM altijd op het positieve focust. En dat deed ik nu even niet.

Inmiddels zijn we volop aan de slag met actiepunten die leiden tot nóg meer transparantie, objectiviteit en gelijkwaardigheid – de rode draad uit de dialoogsessies. Heel concreet, in grote en kleine daden, dagelijks opnieuw. En vooral zichtbaar en merkbaar voor iedereen. Zo is er veel aandacht gegaan naar de studenten die de flexibele schil van ICM vormen door hen nog meer groei en ontwikkeling te bieden in hun dagelijkse werk én met opleidingen en trainingen. Ook wordt er gewerkt aan meer gestructureerde en natuurlijk merk-waardige interne communicatie. Met als ultieme doel: ICM is een vitale organisatie waar gelukkige ICM’ers werken.

En omdat oprechte interesse het onderscheidend vermogen van ICM vormt doen we natuurlijk ook dit jaar mee aan het Great Place To Work®onderzoek. En door daarna echt te luisteren en te handelen kunnen we dan weer een volgende stap maken van Great Place to Work naar Best Workplace.

Susan Reiner

Interim P&O-manager ICM Opleidingen & Trainingen

Ieder mens heeft behoefte aan groei. Zowel persoonlijk als op zakelijk gebied. Op deze behoefte speelt ICM in door het organiseren van topkwaliteit opleidingen en trainingen.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op
 LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!