In gesprek met Annemarie van Esveld - Borghuis, HR Manager bij DC Klinieken.
Onze toenmalig operationeel directeur sprak in voorbereiding op onze strategiedagen eind 2018 uit: ‘Ik zou zo graag eens prijzen willen binnen halen.’ We zijn bij DC Klinieken hard aan het werk op veel verschillende vlakken, zowel op het gebied van ons eigen personeel als van patiënten. Er was de behoefte aan erkenning en inzicht in waar we op dat moment stonden en hoe we het deden ten opzichte van andere organisaties. Vanuit daar zijn er twee projectgroepen opgericht: één om zich te focussen op het worden van de beste werkgever en één gericht op het bieden van de beste patiëntenzorg.
Na de terugkoppeling van de resultaten door Stein, onze consultant van Great Place To Work, hebben we de resultaten eerst met onze locatiemanagers op de 13 verschillende locaties via intranet gedeeld. Vervolgens hebben we met het projectteam van zes personen in twee drietallen alle locaties bezocht om daar de resultaten met alle medewerkers te delen. Dat gaf ons de gelegenheid om nog eens uit te leggen waarom we een dergelijk traject belangrijk vinden, waarop het Great Place To Work gedachtegoed is gebaseerd en hoe we het doen als organisatie. Daarna hebben we een actieplan gemaakt wat elke locatie kon invullen en met de teams kon bespreken. Die verantwoordelijkheid hebben we bij de locaties gelaten, terwijl wij als projectgroep een vinger aan de pols hielden.
Stilstaan bij aandacht voor personeel. Het Great Place To Work traject maakt dat je extra aandacht hebt voor de mensen in de organisatie. Hoe doen we het eigenlijk? Waarom doen we het zo? En wat vinden onze mensen ervan? We maken keuzes met de beste bedoelingen, maar het is belangrijk om te checken hoe de beslissingen die we nemen ervaren worden. Stilstaan bij dat feit is wat mij betreft de belangrijkste les.
Communicatie is natuurlijk een containerbegrip, maar voor ons wel een belangrijk onderdeel wat uit het onderzoek kwam wat nog niet altijd goed verloopt. Meer en betere communicatie vanuit het management was een ontwikkelpunt. De directie is aan de slag gegaan met verbetering van dit punt door middel van nieuwsberichten, enquêtes en locatiebezoeken. Een ander voorbeeld is dat er nu ook meer aandacht is voor opleiding en ontwikkeling. Binnen het HR-team hebben we iemand aangetrokken die zich daar nu fulltime voor inzet.
Zeker vanuit mijn HR-achtergrond krijg ik hier heel veel energie van. Ook als ik spreek vanuit mijn andere projectleden is het niet alleen een heel waardevol, maar ook een erg leuk traject. Daarbij zijn alle collega’s bij Great Place To Work zo enorm betrokken en is ook de begeleiding gedurende het onderzoek top. De verwachtingen die voorafgaand aan het traject werden geschept zijn volledig waargemaakt. Met veel plezier ben ik ook het tweede jaar het traject weer ingegaan.
Die erkenning heeft het dubbel en dwars opgeleverd door de certificering die we ontvingen na het uitvoeren van het onderzoek. Vervolgens zijn we ook op de 9e plek geëindigd in onze categorie van Best Workplaces 2020 in Nederland. Daarbij heeft het ons heel veel publiciteit opgeleverd. Niet alleen op organisatieniveau, maar ook in mijn eigen netwerk. Ook in arbeidsmarktcommunicatie en op onze werkgeverspagina helpt het ons heel erg. Binnenkort starten er twee nieuwe collega’s in het HR-team en beiden noemden onder andere Great Place To Work in hun sollicitatie als reden om bij DC Klinieken aan de slag te willen gaan. Ook via die weg levert het de organisatie dus wat op.
Over Great Place To Work
Wil je meer weten over Great Place to Work en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vraag het stappenplan aan!