Flag

Wat maakt Lean Consultancy Group #1 bij de Best Medium Workplaces 2018?

Na maar liefst 3 gouden medailles in de categorie Best Small Workplaces, ontstijgt Lean Consultancy Group zichzelf dit jaar wederom. Voor het eerst deed de organisatie mee in de categorie Medium en werd ook in deze nieuwe pool van goede werkgevers de nummer 1. Lees meer over hun succesformule in de blogs uit 20152016 en 2017. In deze blog geven we een kijkje in de keuken van het afgelopen jaar bij Lean Consultancy Group, dat wederom volop in het teken stond van inspiratie en vernieuwing.

Over Lean Consultancy Group

"Wij willen het levensgeluk vergroten!". Dat is het energieke 50-jaren doel van Lean Consulancy Group. Om dit te bereiken helpt de organisaties andere bedrijven om hun prestaties te verbeteren. Hierbij maakt zij gebruik van de Lean en - sinds 2017 ook de- Agile filosofie. Daarin is Lean of Agile niet het doel op zich, maar een belangrijk middel om organisatiedoelen te bereiken. De organisatie begeleidt klanten in dienstverlenende sectoren zoals ministeries, gemeenten, zorginstellingen en banken. De medewerkers geloven erin dat veranderen leuk en inspirerend moet zijn om verbeteringen te laten slagen. Lean Consultancy Group houdt er een kantoor-loze filosofie op na, maar reist op haar driewekelijkse LCG-dag het hele land door.

Practice what you preach: continue ontwikkeling

Alles wat de medewerkers van Lean Consultancy Group hun klanten proberen te leren, brengen zij zelf ook in de praktijk. De Lean en Agile filosofieën hebben namelijk alles te maken met continue ontwikkeling, efficiënte bedrijfsprocessen en het werk als inspiratiebron zien. En dat is dan ook precies waar zij zelf ook de focus op leggen.

Een eerste voorbeeld van die onophoudelijke drang tot verbeteren is de aanpassing van een van de drie pijlers van de organisatie. Van "Nederland is dé voorbeeldeconomie in de wereld" werd "De economie is gezond" gemaakt. Dit omdat uiteindelijk het vergroten van het levensgeluk over de hele wereld op de agenda staat, niet alleen in Nederland. Ook de toevoeging van Agile aan het repertoire en het ontwikkelen van een Brand Identity Guide zijn zaken die hier naadloos op aansluiten. Ook de veranderende rol van de partners binnen de organisatie maakt hier deel van uit, waardoor de focus steeds meer komt te liggen op zelfsturing.

Met het oog op de harde groei van de organisatie werd dit jaar de LCG-Gids geïntroduceerd: een combinatie van inwerkbuddy en talentmanager. Om daarnaast het nadrukkelijke doel van cultuurbehoud - t.g.v. die groei - te monitoren, werd in aanvulling op de NPS en MPS ook een meting in het leven geroepen over de mate waarin men vindt dat er op iedere kernwaarde gescoord wordt.

Om ondernemerschap nóg verder mogelijk te maken, werd in 2017 de LCG Innovatie BV opgericht. Geheel in lijn met het geloof in Life Time Employment, biedt de organisatie haar medewerkers middels dit nieuwe initiatief de kans om de uitdaging op te blijven zoeken, zelfs als het "standaard" werkpakket daar niet meer in voldoet. En met succes: in het eerste jaar werden al meteen twee initiatieven gestart.

Tot slot misschien wel het meest opvallende project waar Lean Consultancy Group zich het afgelopen jaar aan heeft gewaagd: de verandering van hun beloningsstructuur. Niet alleen het feit dát hier zo expliciet de aandacht aan is besteed - gezien het feit dat zelfs Best Workplaces hier nog veel moeite mee kunnen hebben - is wat dit initiatief zo noemenswaardig maakt, maar vooral de manier waaróp ze dat deden. Het begon met het geven van cijfers t.a.v. twee kernaspecten, één over de salarissen an sich, en één over het onderliggende beoordelingssysteem. Ondanks alle emoties die hierbij kwamen kijken, was het doel helder: geen onvoldoendes meer, op geen enkele vraag. Na een zeer transparant en gedurfd traject van diverse maanden, ontstond een concreet voorstel: het aantal jaren werkervaring moest leidend worden voor het salaris en de salarisgroei. Op het eerste voorstel volgde al snel een tegenvoorstel. Hier rolde weer iets nieuws uit, wat onder meer heeft geleid tot de heuse LCG-Prinsjesdag. Ook moesten diverse fouten uit de structuur worden gefilterd, maar... niet 3, niet 4, maar na 5x was het dan toch echt scheepsrecht.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!