Flag

Wat maakt dat Protime de Special Award voor Luisteren heeft gewonnen?

Best Workplaces zijn organisaties die zowel van uit hun werkgeversbeleid als vanuit de mening van de medewerkers aantonen dat ze goede werkgevers zijn. Ieder jaar reikt Great Place to Work drie Special Awards uit aan organisaties die excelleren op bepaalde beleidsthema's. In 2018 waren dit Inspireren, Spreken en Luisteren. Luisteren gaat over de vraag: op welke manier kunnen mensen suggesties geven, feedback delen en meebeslissen?

De winnaar van de Special Award op het gebied van Luisteren is Protime

Protime is een Best Workplace in de categorie Best Small Workplaces. De organisatie biedt oplossingen om de tijd van het menselijk kapitaal binnen organisaties te optimaliseren. Niet voor niets is hun slogan dan ook 'make time valuable'. De Protime software is marktleider in tijdregistratie, planning, toegang en online samenwerken.

Visie op Luisteren

"We kunnen pas luisteren als de medewerkers zich kunnen laten horen". Zo kijken ze aan tegen het onderwerp communiceren bij Protime. Deze boodschap werkt twee kanten op. Niet alleen is het een teken dat het management van Protime zeer bereid is om te luisteren, maar ook impliceert dit dat de juiste kansen en middelen aanwezig moeten zijn voor medewerkers om daadwerkelijk aan het woord te komen. En dat het medewerkers bevalt hoe Protime invulling geeft aan het beleidsterrein Luisteren blijkt dan ook wel uit de hoge scores die de organisatie behaalde op het medewerkersonderzoek (Trust Index) op dit gebied, gemiddeld maar liefst 94%.

Wat is het geheim van Protime?

Protime blijft vooral weg van ingewikkelde of dure programma's om naar haar medewerkers te luisteren: simplicity is key. Bovendien opereert de organisatie sterk in lijn met haar core business, door naast persoonlijke communicatie, ook de ruimte te bieden aan digitale middelen om een bijdrage te leveren. En dat niet alleen, ook wordt dit onderwerp behandeld als iets dat op dagelijkse basis de aandacht verdient. Een prachtig voorbeeld van deze combinatie - makkelijk, digitaal en dagelijks- is hun nieuwe Pulse-app. Deze mobiele applicatie houdt letterlijk en figuurlijk de vinger aan de pols bij de medewerkers. Door dagelijks een aantal vragen te stellen die te maken hebben met werkdruk, energie en engagement en emoties - welke anoniem verwerkt worden - blijven managers op een zeer actuele wijze op de hoogte van wat er leeft onder de medewerkers en wordt tijdig handelen mogelijk gemaakt. Een zeer proactieve manier van luisteren dus.

Een ander belangrijk initiatief op het gebied van Luisteren is de WE-Erlebnis. Dit is hét programma van Protime waarin medewerkers in staat worden gesteld om suggesties te doen en invloed uit te oefenen op hun werk(omgeving) en niet te vergeten, de richting van de organisatie. Op basis van een jaarlijkse brainstormsessie krijgen medewerkers de kans om speerpunten te benoemen waarmee Protime dagelijks van doen heeft. Deze input wordt verwerkt in het interne online samenwerkingsplatform Protime 360°, waarna iedere medewerker zijn of haar eigen verantwoordelijkheid kan nemen om deel te nemen aan één of meerdere van die projecten.

Ook het uitvragen van wederzijdse feedback tijdens coaching projecten tussen medewerkers en (senior-) managers en de nadrukkelijke manier waarop nieuwkomers feedback kunnen leveren op hun eerste periode bij Protime middels het programma Poulains (Frans voor veulentje), zijn voorbeelden van de Protime-luisterkracht. En het belangrijkste is misschien nog wel dat het merendeel van alle programma's door medewerkers zelf geïnitieerd wordt. Dat vergroot niet alleen het draagvlak van de initiatieven, maar is ook an sich een uiting van de open houding ten aanzien van input van Protimers.

Tot slot ging de organisatie het afgelopen jaar gezamenlijk op zoek naar een nieuwe set kernwaarden. En die vonden ze: hun C³ waarden. Collaboration, Camaraderie en Customer Focus, waarbij de ³ representatief is voor Growth. Niet alleen de uitkomst van deze zoektocht is inspirerend, maar met name de manier waarop deze bereikt is, is een belangrijke reden waarom Protime er dit jaar vandoor gaat met de Special Award voor Luisteren. Onder de noemer 'Value Journey' kon het proces beginnen. Iedere Protimer ontving een persoonlijke brief van de CEO met de uitnodiging om kernwaarden te noteren waarmee eenieder de organisatie zou typeren. Samengevoegd leverde dit een flink aantal hoofdwaarden op, die tijdens een organisatiebrede teambuilding-dag onthuld werden. Het was toen wederom aan de medewerkers om met niets minder dan Glow in de Dark verf aan te geven waar hun voorkeur naar uitging. Tijdens de collectieve Kick-Off van 2018 werd men dan eindelijk verlost van hun spanning en werd het jaar met niets minder ingeluid dan een mooie set nieuwe kernwaarden.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!