Flag

Incentro: #1 Medium Sized Best Workplaces 2017

Op 21 maart 2017 werd Incentro tijdens de bekendmaking van de lijst van Best Workplaces uitgeroepen tot nummer 1 in de categorie Medium-sized Workplaces. Wat maakt Incentro een Best Workplace? En wat maakt hen uniek? Great Place to Work-consultants Stein van der Weiden en Marieke Michel vertellen wat Incentro een inspirerende werkgever maakt.

Over Incentro

Incentro is een ICT-dienstverlener, gespecialiseerd in online, enterprise solutions en business intelligence. De kernwoorden van Incentro's dienstverlening zijn informatie, marketing en techniek. Voor het gehele proces hebben zij specialisten in huis. Van het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van websites, webshops en apps, tot het automatiseren van marketingactiviteiten en reguleren van interne informatiestromen. Dit doen zij zowel voor de top 200 bedrijven in Nederland als voor internationale klanten.

Geluk centraal stellen

Wat Incentro echt uniek maakt, is dat de organisatie volledig stuurt op het geluk van hun medewerkers. Geluk staat centraal. Je ziet wel vaker dat organisaties dat pretenderen, maar daar vervolgens niet naar handelen. Bij Incentro is dat echt zo. Als een medewerker iets doet waar hij of zij niet happy van wordt, dan wordt er alles aan gedaan om dit te veranderen: van coaching en training tot het zoeken naar een andere richting binnen het bedrijf. Incentro stuurt dus niet primair op financiën -die natuurlijk ook belangrijk zijn- maar op geluk. Het geluk van de klant, van de organisatie, en vooral van de medewerkers. 

De organisatie heeft geen uitgebreide regelgeving uitgeschreven, maar heeft een bepaalde leidraad -of bepaalde waarden- waarnaar zij leeft. Daar staat bijvoorbeeld in ‘doe normaal’ of ‘denk na’. Dat zijn hele simpele, doch originele dingen. Zo heeft Incentro bijvoorbeeld ook een ‘shut up’-regel. Dat betekent dat het de regel is dat wanneer een medewerker met een idee komt, je als manager gewoon je mond dichthoudt en je deze medewerker de ruimte geeft om dit uit te voeren. Ook al hebben drie medewerkers dit daarvoor al een keer geprobeerd en was dat gefaald, je gaat in eerste instantie uit van een positieve houding en geeft de medewerker de ruimte om dat uit te vinden. Incentro zit nu in Turkije, omdat er twee Incentronauten waren die graag een vestiging in Turkije wilden starten’. Het centraal stellen van geluk binnen Incentro is zeer uniek en ze durft dit ook in de praktijk door te voeren. 

Het is nooit klaar

Incentro scoort al jaren hoog, maar is toch altijd actief gebleven met zich verbeteren als goede werkgever. De organisatie groeit, maar weet hun waarden toch goed vast te houden, doordat ze met een cellenstructuur werken. Dat houdt in dat elke keer als een vestiging meer dan 50 medewerkers heeft, deze zich splitst. Zo kan Incentro de organisatiestructuur behouden, waarin onafhankelijkheid, zelfsturing en een hechte band met collega's centraal staan. 

Sommige organisaties die het al heel lang goed doen, nemen een medewerkersonderzoek af om bevestigd te krijgen wat er al goed gaat en om een vinger aan de pols te houden. Bij Incentro zie je dat ook als de scores hoog zijn, ze toch elke keer weer iets eruit weten te pikken om daar weer mee aan de slag te gaan. Incentro is zich er heel erg bewust van dat het eigenlijk nooit klaar is. ‘We zijn een great workplace en dan stoppen we er mee’ gaat voor Incentro dan ook niet op. 

Daarnaast is het opvallend dat er elk jaar wel weer een paar Best Practices in hun programma zitten. Vorig jaar mocht het team zelf hun salarisverhogingen bepalen. Dit jaar heeft Incentro een Geluksmonitor opgezet en hebben ze het concurrentiebeding uit het contract gehaald. Dit werd gedaan met de gedachte ‘als een medewerker ergens anders gelukkiger wordt dan bij ons, waarom zouden we die dan tegenhouden?’. 

Kwetsbaarheid

Marieke: “wat mij echt is bijgebleven is de kwetsbaarheid van Incentro. Dat zij gewoon durven toe te geven wat niet goed is gegaan. Dat vond ik heel typerend voor de hele organisatie. Zij zien fouten maken echt als mogelijkheid om te verbeteren.” Incentro is actief bezig om zich ook door anderen te laten inspireren. De organisatie heeft verschillende inspiratoren, waarvan ze de lijfspreuken constant gebruiken. Hierbij durft Incentro te zeggen dat ze de wijsheid niet in pacht hebben, maar durven ook te kijken naar anderen om daar de beste lessen uit te halen. Incentro durft fouten te maken, heeft lef en is constant actief bezig om zichzelf te laten inspireren, maar ook anderen te laten inspireren.

 

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, events en ander nieuws? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor de nieuwsbrief!Topics: Medewerkersonderzoek Leiderschap Employer Branding Goed werkgeverschap Trends Over Great Place to Work Organisatiecultuur Best Workplaces Vitaliteit Employee Experience Gastblogs Het nieuwe werken Werkgeluk MVO beleid Millennials Werk privé balans HR Ontwikkeling Best Practices Communicatie

Comments

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!