Menu

Onze top 3 beste boeken over leiderschap in 2024

Leiderschap: er valt veel over te zeggen. Het zal je dan ook niet verbazen dat er talloze boeken over zijn geschreven. Maar wat zijn nu de beste boeken over leiderschap? Ontdek onze top 3 boeken over leiderschap, getipt door onze collega’s Marieke (Consultant), Wencke (Commercieel Directeur) en René (CEO en leiderschapscoach).

Anouk Minnes
Leestijd 3 min
28 september 2023, geüpdatet 5 maart 2024
boeken over leiderschap

1. The Speed of Trust - Stephen M.R. Covey (2006)

Al meer dan 30 jaar weten we dat vertrouwen het geheim is van een succesvolle organisatie. Dit boek mag dus niet ontbreken in onze top 5, want volgens Covey is vertrouwen “the one thing that changes everything”. 

De formule daarachter is: hoe minder vertrouwen in een organisatie, hoe lager de snelheid en hoe meer kosten. En andersom dus ook: meer vertrouwen betekent een hogere snelheid en lagere kosten. Covey stelt dat vertrouwen niet soft is, maar een hard en efficiënt middel om snelheid te verhogen en kosten te besparen in organisaties. 

Overigens is dit boek niet van dé Covey (auteur van de wereldwijde bestseller ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap'), maar van zijn oudste zoon. 

Dit boek is getipt door Marieke (Consultant): “Dit boek is in mijn ogen een echte klassieker en heeft de potentie om je kijk op werk (en je leven) compleet te veranderen. Als je eenmaal ziet hoe vertrouwen werkt in onszelf, binnen relaties, in teams, in organisaties en in de maatschappij kun je er eigenlijk nooit meer afstand van doen. Je kunt het nooit niet meer niet zien. 

Terwijl je het boek leest, raak je zowel op diepzinnige als praktische wijze geïnspireerd hoe uiteindelijk alles in ons leven geworteld is of behoort te zijn in vertrouwen. Het boek ademt hoop: je begint te zien wat jij zelf vandaag nog kunt doen om je (werk)relaties, en zelfs hele organisaties, te transformeren van weinig vertrouwen naar een hoge mate van vertrouwen. 

Een must-read voor iedereen die dagelijks in contact staat met mensen en al helemaal als je teams of organisaties bestuurt.”

2. Het verborgen leiderschap van oudste dochters - Aike Borghuis (2023)

Wat hebben Angela Merkel, Oprah Winfrey en Brené Brown met elkaar gemeen? Het zijn leiders en oudste dochters. Hoewel veel oudste dochters zichzelf niet zien als leiders, zijn ze het wel. Ze vinden het normaal dat ze aan het roer staan van een succesvolle organisatie. Sterker nog: ze zijn vaak bescheiden en kritisch over wat ze nog beter zouden kunnen doen. 

Voor de buitenwereld lijkt het alsof ze alles voor elkaar hebben. Maar van binnen voelen ze onrust en vragen zich af: is dit het nu? Ze weten vaak goed wat ze niet willen, maar niet wat ze dan wél willen. Oudste dochters proberen dit zelf op te lossen, want dat hebben ze altijd gedaan. Dit boek geeft praktische handvatten om de oudste dochter dynamiek te doorbreken en dingen anders aan te pakken. 

Dit boek is getipt door Wencke (Commercieel Directeur): “Hoewel ik als uitgesproken feminist gek genoeg niet per se geloof in specifiek mannelijk of vrouwelijk leiderschap, kan ik me wel vinden in hoe opvoeding en de plaats die je in hebt ingenomen in een gezin, effect heeft op de manier waarop je je als professional gedraagt. Daarom raakt dit boek een gevoelige snaar bij mij, als oudste dochter.

Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ is een boek dat oudste dochters een stem geeft en ons in staat stelt om onze plaats als leiders binnen onze families en in de samenleving te claimen. Ik raad dit boek aan als alternatief voor boeken die geschreven zijn over masculien en feminien leiderschap, waarin leiderschap vanuit een ander, voor mij zeer waardevol perspectief wordt geplaatst.”

3. Wat leiders drijft - Manfred F.R. Kets de Vries (2006)

Waarom doen leiders wat ze doen? Het boek ‘Wat leiders drijft’ onderzoekt hoe de gedachten en gevoelens van leiders invloed hebben op de manier waarop ze leidinggeven. Het boek laat zien dat leiderschap ingewikkeld is en afhangt van hoe mensen zijn opgegroeid, wat hen motiveert en hoe ze met anderen omgaan. 

Kets de Vries gebruikt psychologie, voorbeelden en tips om leiders te helpen begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen en hoe ze betere leiders kunnen zijn. Hij praat over hoe ervaringen uit de kindertijd, angsten en wensen leiders beïnvloeden, en ook hoe te veel ego en controle problemen kunnen veroorzaken. Het boek biedt praktische handvatten aan nieuwe en ervaren leiders die zich willen ontwikkelen tot goede, sterke leiders. 

Dit boek is getipt door René (CEO en leiderschapscoach): “Dit is een geweldig boek voor wie meer wil begrijpen over leiderschap. Leiderschap begint bij jezelf. Dit boek kijkt met een psychoanalytische bril naar de drijfveren en eigenschappen van succesvolle leiders. Op basis van onderzoek, echte verhalen en handige voorbeelden legt het boek uit hoe emotionele intelligentie, eerlijkheid en persoonlijke groei leiders helpen. 

Of je nu nieuw bent in leiderschap of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle lessen om jouw eigen patronen en leiderschapsstijl beter te begrijpen en daarmee te verbeteren. Het is praktisch en inspirerend, en kan je helpen te groeien in de (toenemende) uitdagende wereld van leidinggeven.

‘Leiderschap ontraadseld’, geschreven door dezelfde auteur, is ook een aanrader. In dit boek legt Kets de Vries uit wat nodig is voor effectief leiderschap en de daarvoor benodigde cultuur, waarin vertrouwen in de leider voorop staat. Dit onderschrijven we bij Great Place To Work natuurlijk volop.”

Anouk Minnes
Anouk werkte +10 jaar bij Great Place To Work. Met haar kennis van en ervaring met onze filosofie en dienstverlening was ze één van onze vaste blogauteurs.

Lees meer over Leiderschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.