1. Wat is persoonlijk leiderschap?
Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over je leven. Dit gaat dus niet alleen over je carrière, maar over je leven als geheel. Mensen die persoonlijk leiderschap tonen, kennen hun waarden, talenten en drijfveren en stellen heldere doelen voor zichzelf die daarmee in lijn zijn.
Het is als het besturen van je eigen schip, waarbij jij de koers bepaalt. Persoonlijk leiderschap gaat niet alleen over leiding geven aan anderen, maar vooral ook aan jezelf. Het betekent verantwoordelijkheid nemen voor je acties en keuzes.
2. Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?
Persoonlijk leiderschap betekent ontdekken wie je bent, maar vooral: wie je wil zijn en wat je wil bereiken. In je carrière, maar ook in je persoonlijke leven.
Als je dit helder voor ogen hebt, dan kan dat de volgende voordelen opleveren:
-
Je kunt betere keuzes maken, zowel zakelijk als privé
-
Je kunt beter richting geven aan je carrière en persoonlijke leven
-
Je wordt minder geleefd door anderen en de waan van de dag
-
Je kunt beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen
-
Je ervaart meer innerlijke rust, voldoening en zelfvertrouwen
-
Je staat sterker in je schoenen, als professional en als mens
3. Is persoonlijk leiderschap alleen voor leiders?
Nee, persoonlijk leiderschap is relevant voor iedereen. Het maakt niet uit welke functie je hebt en waar je staat in je carrière. Bovendien gaat persoonlijk leiderschap niet alleen over je loopbaan, maar ook over je privéleven. Het helpt je om de regie te nemen over je eigen keuzes, groei en succes in het leven.
Hoewel persoonlijk leiderschap dus niet alleen voor leiders is, is het voor leiders wel extra belangrijk. Volgens leiderschapsgoeroe Stephen Covey is een effectieve leider iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Geloven in jezelf, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking zijn volgens hem hiervoor de basis. Met andere woorden: als je vertrouwen hebt in jezelf als leider, dan ben je een betere leider voor anderen.
Lees ook: Effectief leiderschap volgens Stephen Covey
4. Hoe kun je persoonlijk leiderschap ontwikkelen?
Persoonlijk leiderschap is geen aangeboren eigenschap die je wel of niet hebt. Het is iets wat je kunt ontwikkelen, stap voor stap:
De basis van persoonlijk leiderschap is zelfbewustzijn en weten wie je bent. Om dat te ontdekken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
-
Wat zijn jouw talenten? Waar ben je van nature goed in?
-
Wat zijn jouw sterke punten?
-
Waar ben je minder goed in?
-
Wat zijn jouw valkuilen?
-
Wat zijn jouw drijfveren? Wat motiveert je?
-
Wat zijn jouw overtuigingen? Staan die in de weg aan wat je wil bereiken?
-
Wat zijn jouw waarden? Waar sta je voor, wat vind je écht belangrijk?
De volgende stap is het formuleren van doelen die in lijn zijn met jouw talenten en waarden. Als doelen dicht bij jezelf liggen, dan ben je gemotiveerder om ze te behalen.
Volgens Covey kan een persoonlijke missieverklaring je hierbij helpen. Dit is een heldere en beknopte samenvatting van je doel, prioriteiten en de dingen die je elke dag moet doen om dat doel te bereiken. Het is een kompas dat je de weg naar succes wijst.
Het schrijven van een missieverklaring kost tijd en vereist reflectie over jezelf en wat jij belangrijk vindt. Het is een kwestie van herzien en bijschaven tot het een weerspiegeling is van jou en jouw doel.
Voorbeeld: scorecards
Bij Great Place To Work besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Hiervoor gebruiken we scorecards: een persoonlijke leidraad voor succes. Iedereen maakt een eigen scorecard. Dit document bevat ambities en concrete resultaten die je wil bereiken.
Een belangrijk onderdeel van de scorecard is de missie. De missie bevat de essentie van iemands verantwoordelijkheid, zodat iedereen begrijpt waarom de organisatie de persoon en de rol nodig heeft. De missie geeft ook antwoord op de vraag: wat wil je bereiken? Het is dus ook een ideaal om naartoe te werken.
Nu je hebt ontdekt wie jij bent als persoon en welke doelen je wil bereiken, is het tijd om in kaart te brengen wat je nu doet. Op je werk, maar ook in je dagelijkse leven. In hoeverre sluit dit aan bij wie je wil zijn en wat je wil bereiken? Welke waarden en talenten zet je al in? Zijn er misschien dingen die je nu doet die haaks staan op waar je naartoe wil groeien?
Soms kom je erachter dat je met bepaalde dingen moet stoppen, omdat ze niet bijdragen aan de doelen die je wil bereiken. Misschien betekent dat wel een andere baan zoeken of een punt zetten achter een relatie.
Persoonlijk leiderschap betekent dus ook bereid zijn om te veranderen en om patronen in je leven te doorbreken. Je kunt immers pas de zee oversteken als je bereid bent om de kust los te laten.
Om persoonlijk leiderschap helemaal in de vingers te krijgen, is het belangrijk om regelmatig te reflecteren:
-
Herinner jezelf regelmatig aan je doelen. Schrijf ze op en hang ze op een zichtbare plek of begin elke werkweek met een korte reflectie op je doelen.
-
Breng je voortgang in kaart. Wat gaat goed? En wat kan je beter of anders doen om je doelen te bereiken?
-
Blijf jezelf ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap kun je niet afvinken. Verdiep je in het onderwerp door boeken te lezen of podcasts te luisteren, laat je coachen of praat erover met anderen.
5. Hoe kun je persoonlijk leiderschap laten zien in de praktijk?
Mensen die persoonlijk leiderschap onder de knie hebben, laten dat zien in de manier waarop ze zich gedragen. We geven een paar voorbeelden:
-
Je weet goed wie jij bent en waar jij voor staat
-
Je maakt keuzes die in lijn zijn met jouw waarden en doelen
-
Je neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt en de gevolgen daarvan
-
Je durft nee te zeggen tegen dingen die haaks staan op wie jij wil zijn en wat jij wil bereiken
-
Je kunt goed reflecteren op jezelf, je gedrag en de keuzes die je maakt
-
Je hebt een open, flexibele houding en bent bereid om te veranderen
-
Je bent een inspiratiebron voor familie, vrienden en collega’s
Ontdek het belang van cultuur
Wat is cultuur? Hoe maak je het meetbaar? En hoe zet je het in? Je leest het in onze nieuwste whitepaper.
Download de whitepaper.jpg?width=1500&height=2247&name=GPTWNL-NinaVanVliet-159%20kopie%20(1).jpg)