Menu

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen in 5 stappen

In 2022 telde Nederland maar liefst 75.000 coaches. In Amsterdam is het aantal coaches in slechts vijf jaar tijd verdrievoudigd: van 119 in 2017 naar 366 in 2022. Deze explosieve groei zegt iets over de behoefte van mensen om regie te krijgen over wie je bent en wat je wilt, zowel zakelijk als privé. Een term die we dan ook steeds vaker horen, is persoonlijk leiderschap. In dit artikel vind je een stappenplan om zelf aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap.  

Anouk Minnes
Leestijd 4 min
28 september 2023, geüpdatet 15 maart 2024
Great Conversations kaartspel

Wat is persoonlijk leiderschap?

Voordat we de praktijk in duiken, is het belangrijk om te weten wat persoonlijk leiderschap precies is. 

Persoonlijk leiderschap gaat over regie nemen over je leven. Dit gaat dus niet alleen over je carrière, maar over je leven als geheel. Mensen die persoonlijk leiderschap tonen, kennen hun waarden, talenten en drijfveren en stellen heldere doelen voor zichzelf die daarmee in lijn zijn. 

Het is als het besturen van je eigen schip, waarbij jij de koers bepaalt. Persoonlijk leiderschap gaat niet alleen over leiding geven aan anderen, maar vooral ook aan jezelf. Het betekent verantwoordelijkheid nemen voor je acties en keuzes.

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Persoonlijk leiderschap betekent ontdekken wie je bent, maar vooral: wie je wil zijn en wat je wil bereiken. In je carrière, maar ook in je persoonlijke leven. 

Als je dit helder voor ogen hebt, dan kan dat de volgende voordelen opleveren:

 • Je kunt betere keuzes maken, zowel zakelijk als privé

 • Je kunt beter richting geven aan je carrière en persoonlijke leven

 • Je wordt minder geleefd door anderen en de waan van de dag

 • Je kunt beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen

 • Je ervaart meer innerlijke rust, voldoening en zelfvertrouwen

 • Je staat sterker in je schoenen, als professional en als mens 

Is persoonlijk leiderschap alleen voor leiders?

Nee, persoonlijk leiderschap is relevant voor iedereen. Het maakt niet uit welke functie je hebt en waar je staat in je carrière. Bovendien gaat persoonlijk leiderschap niet alleen over je loopbaan, maar ook over je privéleven. Het helpt je om de regie te nemen over je eigen keuzes, groei en succes in het leven. 

Hoewel persoonlijk leiderschap dus niet alleen voor leiders is, is het voor leiders wel extra belangrijk. Volgens leiderschapsgoeroe Stephen Covey is een effectieve leider iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Geloven in jezelf, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking zijn volgens hem hiervoor de basis. Met andere woorden: als je vertrouwen hebt in jezelf als leider, dan ben je een betere leider voor anderen. 

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen in 5 stappen

Persoonlijk leiderschap is geen aangeboren eigenschap die je wel of niet hebt. Het is iets wat je kunt ontwikkelen, stap voor stap:


Voorbeelden van persoonlijk leiderschap

Mensen die persoonlijk leiderschap beheersen, laten dat zien in de manier waarop ze zich gedragen. We geven een paar voorbeelden:

 • Je weet goed wie jij bent en waar jij voor staat

 • Je maakt keuzes die in lijn zijn met jouw waarden en doelen

 • Je neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt en de gevolgen daarvan

 • Je durft nee te zeggen tegen dingen die haaks staan op wie jij wil zijn en wat jij wil bereiken

 • Je kunt goed reflecteren op jezelf, je gedrag en de keuzes die je maakt

 • Je hebt een open, flexibele houding en bent bereid om te veranderen

 • Je bent een inspiratiebron voor familie, vrienden en collega’s 

Top 3 boeken over persoonlijk leiderschap 

Wil je je verdiepen in dit thema? Hieronder vind je onze top 3 boeken over persoonlijk leiderschap: 

 • 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey). Met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is dit boek het meest invloedrijke managementboek van de 20e eeuw. In dit boek vind je 7 praktische handvatten om jezelf en anderen beter te leiden. 

 • De kracht van kwetsbaarheid (Brené Brown). In dit boek legt Brown uit hoe het tonen van kwetsbaarheid leiders in staat stelt om oprechte relaties op te bouwen, vertrouwen te winnen en een omgeving van openheid en samenwerking te creëren. 

 • Mindset (Carol S. Dweck). In dit boek legt Dweck uit dat mensen een 'vaste mindset' of een 'groei mindset' kunnen hebben, en dat dit van invloed is op hoe we omgaan met uitdagingen, fouten en succes. Dit boek leert leiders om zichzelf en anderen aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan, te leren van fouten en te streven naar groei en ontwikkeling.

Lees ook: Onze top 3 beste boeken over leiderschap

Ontdek het belang van cultuur

Wat is cultuur? Hoe maak je het meetbaar? En hoe zet je het in? Je leest het in onze nieuwste whitepaper. 

Download de whitepaper
GPTWNL-NinaVanVliet-159 kopie (1)
Anouk Minnes
Anouk werkte +10 jaar bij Great Place To Work. Met haar kennis van en ervaring met onze filosofie en dienstverlening was ze één van onze vaste blogauteurs.

Lees meer over Leiderschap

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste updates over events, publicaties, nieuws en andere content over goed werkgeverschap.