Great Place To Work logo

Wat levert Employer Branding op?

 

1. Hogere kwaliteit van dienstverlening

Een sterk employer brand versterkt de algehele reputatie van de organisatie, mits deze intern ondersteund wordt. We beschreven eerder in deze whitepaper al dat het publiek vertrouwen in een organisatie hoger is naarmate bekend is dat de organisatie goed met haar medewerkers omgaat. Dit geldt ook voor klanten, leveranciers en andere relaties. Zij zullen dit beeld bevestigd krijgen tijdens hun samenwerking met de organisatie. We zien namelijk dat bij goede werkgevers medewerkers productiever zijn, door hun toewijding en dat er meer innovatie en ondernemerschap is. Dit leidt tot een hoge kwaliteit van de dienstverlening en betere relaties met stakeholders, wat uiteindelijk bijdraagt aan het positieve imago van de organisatie.

2. Toename aantal sollicitanten 

Organisaties met een sterk employer brand trekken ook meer en betere sollicitanten aan. Mensen werken graag voor een organisatie waar ze het beste uit zichzelf kunnen halen en waar men respectvol met elkaar omgaat. Mond-totmond reclame speelt hierbij nog steeds een grote rol. Door van oud- of huidige medewerkers te horen hoe geweldig het was/is om bij een bepaalde organisatie te werken, wordt de aantrekkingskracht enorm vergroot. Zo zien wij bij de Best Workplaces van 2017 dat zij gemiddeld ruim 3 keer zoveel sollicitanten kregen ten opzichte van het aantal eigen medewerkers. Voor de Top 5 Best Workplaces is dat gemiddeld zelfs 6,5 keer zoveel. Met een sterk employer brand hoeft er dus minder geïnvesteerd te worden in werving, omdat potentiële medewerkers de organisatie zelf opzoeken.

3. Hogere kwaliteit sollicitanten

Er worden betere sollicitanten aangetrokken doordat organisaties met een sterk employer brand zich krachtig positioneren in de markt. Ze zijn helder over wat hen uniek maakt, wat ze medewerkers te bieden hebben en wat ze van hen verwachten. Deze organisaties trekken veelal kandidaten aan die passen bij hun cultuur. Daarnaast zijn toptalenten veelal op zoek naar een organisatie waar ze kunnen groeien, zich snel kunnen ontwikkelen, verantwoordelijkheden krijgen, hun ondernemerschap mogen ontplooien en unieke kansen krijgen. Ervaring van Novo Nordisk Goede werkgevers met een sterke employer brand laten zien dat ze dit bieden en trekken daarmee toptalenten aan. Bijvoorbeeld Novo Nordisk, nummer 1 Best Workplace 2017 van de Large & Multinational Workplaces, is hier een voorbeeld van. Inge Ernst, HR manager van Novo Nordisk, vertelt hieronder wat de erkenning hen heeft opgeleverd: “Het feit dat Novo Nordisk een Great Workplace is, helpt bij de werving en selectie. Onze goede score trekt inhoudelijk gemotiveerde mensen. Dat vind ik het mooie van dit onderzoek”, zegt Inge Ernst (HR Manager). “Het vraagt naar heel andere dingen dan werknemerstevredenheid. Great Place to Work® onderzoekt niet alleen of medewerkers lekker in hun vel zitten, maar ook of ze gecommitteerd zijn aan de doelstellingen en zich daarin gefaciliteerd voelen. Iemand die de hele dag koffie zit te drinken kan immers heel tevreden zijn, maar daar heb je als organisatie niet zoveel aan.”

Employer branding als top prioriteit

Het positioneren van je organisatie en het bouwen van een sterk merk heeft top prioriteit in een periode waarin bedrijven vechten om de concurrentie voor te blijven. Dat concurrentie uit steeds nieuwe hoeken komt nu bedrijven continu innoveren en ook de eigen dienstverlening veranderen en uitbreiden, maakt het een uitdaging om de juiste mensen voor je organisatie te vinden. Juist daarom wordt employer branding een cruciaal onderdeel van de overkoepelende positioneringstrategie. Het gaat om kandidaten met de juiste mentaliteit, passie voor het bedrijf en een sterke set competenties. Niet langer lijken uitgebreide functieprofielen de doorslag te geven of een baan een goede match is, maar het gevoel dat een kandidaat past binnen het bedrijf en kan bijdragen aan de bedrijfsdoelen. Des te belangrijker dus om ook dit aspect van je merk te laden. Wat voor werkgever ben je? Waar sta je voor? Daarmee ben je effectiever in het vinden en selecteren van talentvolle, wendbare medewerkers die het bedrijf weer een stap verder brengen.

Interesse in dit onderwerp? Lees dan ook:

 

Download de whitepaper Employer Branding

Topics: Employer branding Communicatie

Comments

Laat je inspireren!

Ontdek al onze blogs, best practices en artikelen over goed werkgeverschap, leiderschap, organisatiecultuur en employee experience.

Schrijf je in voor updates van nieuwe blogs!