Wie is Great Place To Work? Wat meten we met het Trust Index-medewerkersonderzoek? Hoe ziet het Great Place To Work-traject eruit? En wat levert deelname op?
In dit artikel geven we antwoord op 7 veelgestelde vragen. Lees snel verder of bekijk de video hieronder:
1. Wie is Great Place To Work?
Great Place To Work is een wereldwijde organisatie met meer dan duizend mensen in meer dan 60 landen, die elke dag bezig zijn om organisaties beter te maken. Waarom? Omdat we geloven dat iedereen een geweldige werkplek verdient.
Dit doen we door te kijken naar waarden en naar leiderschap. Dit moet tezamen ervoor zorgen dat vertrouwen centraal staat in jouw organisatie. Een hoge mate van vertrouwen zorgt er namelijk voor dat iedereen in staat is het beste uit zichzelf te halen. Dat leidt weer tot innovatie en groei in jouw organisatie.
De toekomst van werk is For All
Gewoon goed werkgeverschap is anno 2023 niet meer genoeg. Maak kennis met onze filosofie en ontdek hoe je een goede werkgever For All kan zijn.
Download de whitepaper/GPTWNL-NinaVanVliet-183%20kopie.jpg?width=1500&height=1001&name=GPTWNL-NinaVanVliet-183%20kopie.jpg)
Bovendien erkennen we goed werkgeverschap door middel van ons certificaat en de jaarlijkse Best Workplaces Awards.
Organisaties werken met ons samen om, op basis van het onderzoek, te ontdekken wat er echt speelt, advies en begeleiding te krijgen én onderdeel te zijn van een netwerk vol inspiratie en kennisdeling.
Iedere organisatie kan een great place to work zijn, ongeacht grootte of branche. Vanaf 10 medewerkers kan jouw organisatie al meedoen, of je nu al een goede werkplek bent of nog niet. Wij zijn er om jou te helpen een great place to work te worden!
2. Wat is de Trust Index?
De Trust Index is ons medewerkersonderzoek dat de mate van vertrouwen, trots en plezier in jouw organisatie meet.
Met dit online onderzoek maken we thema’s als transparante communicatie, integriteit, ontwikkelingsmogelijkheden, eerlijke beloning, afwezigheid van discriminatie, verbondenheid en trots tastbaar.
De Trust Index bestaat uit 60 stellingen, 2 open vragen, 5 demografische vragen en 3 meerkeuzevragen. Deze vaste set aan vragen vormt in 60 landen de basis en biedt daarmee talloze benchmarkmogelijkheden. Het is ook mogelijk om eigen vragen toe te voegen aan het onderzoek, zodat het nog beter aansluit bij jouw specifieke situatie.
Meer weten over ons onderzoek? Download dan de gratis whitepaper over de Trust Index.
3. Hoe ziet het Great Place To Work traject eruit?
Meedoen aan Great Place To Work vertelt je hoe jouw organisatie zich kan ontwikkelen. Het maakt je bewust van de belangrijkste thema’s om aan te werken. Door je medewerkers hierbij te betrekken, creëer je een veilige en positieve omgeving waarin verbeteringen kunnen ontstaan.
Elke organisatie kan meedoen: organisaties die al een sterke cultuur hebben, maar ook organisaties die nog in ontwikkeling zijn of die zich in een complexe situatie (bijvoorbeeld een fusie of leiderschapswisseling) bevinden.
Het traject bestaat uit de volgende fases:
-
Voorbereiding. Deze fase draait om draagvlak, doelen, interne communicatie en praktische zaken rondom het onderzoek. Ook maak je kennis met een van onze Customer Success Managers.
-
Onderzoek. Het medewerkersonderzoek staat twee weken open. Meteen na de sluiting van het onderzoek kun je de resultaten online inzien en hoor je of jouw organisatie Great Place To Work-Certified™ is.
-
Opvolging. Op basis van de resultaten ga je in gesprek met je medewerkers om verbeterpunten te bepalen. Zo bouw je samen met je medewerkers aan een sterke cultuur.Tijdens deze fase checkt jouw Customer Success Manager regelmatig bij je in.
-
Evaluatie. We sluiten het traject af met een evaluatie, waarin we terugblikken op de nulmeting en het volgende onderzoek plannen.
Gedurende het jaar houden we je op de hoogte van nieuws, blogs, publicaties en events om jouw deelname zo succesvol mogelijk te maken.
Tip: vraag het stappenplan 2024 aan, inclusief een concrete planning.
4. Wat is de investering?
Investeren in jouw organisatie rendeert altijd. Een hoge mate van vertrouwen leidt tot betere bedrijfsresultaten. Centraal in onze samenwerking staat ons Trust Index-medewerkersonderzoek.
Je kunt kiezen uit drie pakketten:
-
Assess™. Dit pakket is voor organisaties die willen weten of zij voldoen aan de criteria om Great Place to Work-Certified te zijn. Je krijgt inzicht in de resultaten in hoofdlijnen de begeleiding is digitaal.
-
Analyze™. Dit pakket is voor organisaties die inzicht willen krijgen in 'ontastbare' factoren als vertrouwen, trots en plezier. Je krijgt volledig inzicht in alle resultaten van de Trust Index. Het is mogelijk om eigen vragen toe te voegen en om jouw resultaten naast die van vergelijkbare organisaties te leggen. Jouw Customer Success Manager neemt je tijdens de navigatie mee in de resultaten.
-
Accelerate™. Dit pakket is voor organisaties die, naast de jaarlijkse Trust Index, vaker inzicht willen krijgen door middel van tussentijdse metingen (pulse surveys). In een tussentijdse meting kun je ook eigen vragen toevoegen.
Met elk pakket kun je meedoen aan certificering en kun je meedoen aan de Best Workplaces. Voor organisaties in de categorie large is het verplicht om de Culture Audit in te vullen bij lijstdeelname.
Tip: vraag het investeringsoverzicht aan.
5. Wat is de tijdsinvestering?
Onze samenwerking start met de onboarding met een van onze Customer Success Manager. Deze online afspraak duurt 30 tot 60 minuten.
Voorbereiding - Interne communicatie
De tweede stap is de interne communicatie. Door vooraf te communiceren over het doel, de opvolging van het onderzoek en wat het oplevert op voor leiders en medewerkers, vergroot je het draagvlak. Denk hierbij aan een interne nieuwsbrief, een presentatie van de directeur of het opstellen van een communicatieplan. De tijdsinvestering varieert van 1 tot 10 uur.
Voorbereiding - Het onderzoek klaarzetten
Je kunt zelf het onderzoek klaarzetten in ons online dataplatform Emprising. Hoeveel tijd dit kost, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen en varieert van 1 tot 2,5 uur.
Voorbereiding - Invullen Culture Brief
Een ingevulde Culture Brief is een voorwaarde voor certificering en deelname aan de Best Workplaces. De Culture Brief is een document waarin we vragen naar kwantitatieve gegevens over jouw organisatie, zoals demografische groepen, trainingsuren en verloopcijfers. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de data duurt dit 1 tot 3 uur.
Onderzoek - Tijdens het onderzoek
Het invullen van de vragenlijst duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten voor de medewerker. Geef je medewerkers de ruimte om de vragen tijdens werktijd in te vullen. Zolang de vragenlijst openstaat, kun je updates geven over de respons en medewerkers stimuleren om de vragenlijst alsnog in te vullen. Dit duurt 1 tot 2 uur in een periode van twee weken.
Opvolging - Navigatie door de resultaten
Tijdens een online afspraak neemt jouw Customer Success Manager je mee in de resultaten van het onderzoek. Deze navigatie duurt 30 tot 90 minuten.
Opvolging - In gesprek over de resultaten
De opvolging van de resultaten vraagt de meeste tijd. Belangrijke stappen zijn het delen van de resultaten, hierover met elkaar in gesprek gaan, de belangrijkste thema’s kiezen en actieplannen maken. In een kleine organisatie duurt dit minimaal 8 uur, in grotere organisaties kost dit meer tijd.
3 belangrijke tips
Je weet dus dat je minimaal 13 tot 18 uur nodig hebt om het onderzoek goed op te starten en op te volgen. Hoe meer tijd je investeert en je samenwerkt met meerdere afdelingen, hoe succesvoller de opvolging zal verlopen. Houd deze 3 tips in je achterhoofd:
-
Besteed aandacht aan de voorbereiding. Maak vooraf een globaal plan over de opvolging. Deel deze voorafgaand aan het onderzoek en houd je er ook aan. Zo bouw je intern vertrouwen.
-
Integreer de communicatie en opvolging in bestaande overleggen, bijvoorbeeld in de dagstart of teamoverleggen. Hiermee voorkom je nieuwe afspraken in de agenda's van collega's.
-
Focus. Zeker in de opvolging. Je hoeft niet alle 60 stellingen tegelijkertijd op te volgen. Kies 3 belangrijkste focuspunten en ga daarmee aan de slag.
6. Hoe werkt certificering en de Best Workplaces?
Is jouw organisatie een great place to work? Dan wil je daar uiteraard erkenning voor krijgen! Great Place To Work erkent goed werkgeverschap in de vorm van certificering en de lijst van Best Workplaces.
Certificering
Om gecertificeerd te worden, gelden de volgende voorwaarden:
-
Een score van 70% of hoger op het Trust Index-medewerkersonderzoek
-
Een minimale respons op basis van organisatiegrootte
-
Een ingevulde Culture Brief
Is jouw organisatie gecertificeerd? Dan krijg je een fysiek certificaat en mag je het certificeringslogo voor één jaar gebruiken in al je communicatie. Ook delen we jouw certificering in een maandelijks overzicht op LinkedIn en kun je tekst en foto's aanleveren voor een eigen werkgeverspagina op onze website.
Best Workplaces
Als jouw organisatie gecertificeerd is, dan kun je ook meedoen aan de jaarlijkse Best Workplaces Awards. De Nederlandse lijst van Best Workplaces bestaat uit 3 categorieën (Small, Medium en Large) en is gebaseerd op het Trust Index-medewerkersonderzoek. Voor organisaties die in de categorie large vallen, telt ook de Culture Audit (cultuuronderzoek) mee. De ranking wordt bepaald aan de hand van de Great Place To Work For All-formule.
Om in aanmerking te komen voor Europe’s Best Workplaces, moeten organisaties erkend zijn als Best Workplace op een of meer nationale Europese lijsten. Voor multinationals geldt dat ze op minimaal 3 nationale lijsten erkend zijn als Best Workplace.
Om in aanmerking te komen voor de World’s Best Workplaces, moeten organisaties op ten minste 5 lijsten van Best Workplaces in Azië, Europa, Latijns-Amerika, Afrika, Noord-Amerika of Australië staan. Organisaties moeten wereldwijd ten minste 5.000 werknemers hebben, waarvan ten minste 40% (of 5.000) buiten het land van het hoofdkantoor.
Zowel certificering als het winnen van een Best Workplaces Award vergroot het interne gevoel van trots, zodat medewerkers echte ambassadeurs worden. Ook versterkt het je imago op de arbeidsmarkt, wat helpt bij het aantrekken van nieuw talent.
7. Wat levert deelname op?
Allereerst geeft het Trust Index-medewerkersonderzoek je betrouwbare inzichten over wat er speelt in jouw organisatie. Op basis hiervan kun je in gesprek gaan met jouw medewerkers en concrete verbeterpunten bepalen.
Ten tweede kun je erkenning krijgen voor goed werkgeverschap als je voldoet aan de voorwaarden voor certificering. Organisaties die het certificaat behalen, geven we extra zichtbaarheid op onze website en socialmediakanalen.
Ten derde biedt het Great Place To Work For All-model structuur en concrete handvatten om jouw organisatiecultuur te verbeteren.
Tot slot wordt je onderdeel van een relevant netwerk en voorzien we je van interessante content op het gebied van goed werkgeverschap.
Hoe zien we dat terug in de cijfers?
Doordat we jaarlijks onderzoek doen bij honderden organisaties in Nederland en duizenden organisaties wereldwijd, kunnen we ook met cijfers aantonen dat een hoge mate van vertrouwen effect heeft op het succes van organisaties. Zo zien we bijvoorbeeld dat het een positief effect heeft op omzetgroei, aantal sollicitanten, groei in medewerkers, klantgerichtheid en verloop.
Wij kijken ernaar uit om jouw organisatie te helpen op weg naar een cultuur van vertrouwen!
Benieuwd hoe andere organisaties het traject hebben ervaren? Lees dan de testimonials.
